New York: Otvoreno 66. zasjedanje generalne skupćine UN-a

0
4
Amerika – Generalna skupćina Ujedinjenih nacija (UN) otvorila je svoje 66. godišnje zasjedanje s pozivom na saradnju u borbi s aktuelnim krizama, od sukoba do klimatskih promjena, i s podsjećanjem na bivšeg glavnog sekretara UN-a Daga Hammarskjolda, koji je poginuo prije 50 godina u službi mira. – Napredovanje na bezbroj pitanja koja su pred nama, zahtijevat će marljivi rad, integritet i partnerstvo, rekao je u utorak na otvaranju predsjednik Generalne skupštine za 66. zasjedanje, Nasir Abdulaziz Al-Naser iz Katara, prenosi UN-ova pres-služba.

Zasjedanje je posvećeno spomenu na Daga Hammarskjolda, koji je poginuo u avionskoj nesreći 1961., dok je pregovarao o primirju u Katangi, otcijepljenoj pokrajini današnje Demokratske Republike Kongo (DRC). Hammarskjold je jedini posthumni dobitnik Nobelove nagrade za mir.

– Pred nama je jedinstvena prilika da oblikujemo promjene i osiguramo da naše iduće poglavlje bude sigurnije za najranjivije, prosperitetnije za one u potrebi, i ljubaznije prema planetu Zemlji, rekao je Al-Naser.

Kao četiri glavne teme ovogodišnjeg zasjedanja, izdvojio je mirno rješavanje sporova, poboljšanje prevencije i odgovora na prirodne katastrofe, održivi razvoj i globalni prosperitet, te reformu UN-a, posebno revitalizaciju rada Generalne skupštine i reformu Vijeća sigurnosti.

Vijeće sigurnosti UN-a, čiji su rezolucije pravno obavezujuće dok su rezolucije Generalne skupštine samo preporuke, nije se mijenjalo u zadnjih nekoliko desetljeća. U njemu je pet stalnih članica s pravom veta – SAD, Francuska, Rusija, Velika Britanija i Kina, te 10 nestalnih članica koje se biraju na dvije godine. Službeni pregovori o reformi Vijeća traju 18 godina.

– Nije sramota priznati da nakon šest desetljeća naša organizacija treba reforme, rekao je Al-Naser.

Govoreći o održivom razvoju i globalnom prosperitetu, istaknuo je primat UN-ovih Milenijskih ciljeva razvoja (MDG), osam ambicioznih ciljeva postavljenih 2000. čiji je cilj smanjiti glad i siromaštvo, smrtnost rodilja i novorođenčadi, suzbiti niz bolesti i osigurati pristup obrazovanju i zdravstvenoj brizi, sve do 2015.

– S ciljanim datumom za postizanje MDG-a na obzoru i dok se suočavamo s globalnim ekonomskim previranjima, poboljšanje globalnog upravljanja i nalaženje inovativnih modela finansiranja i dalje će biti na našem dnevnom redu, kazao je Al-Naser, navodeći kao primjere izazove klimatskih promjena i hitnost rješavanja globalne finansijske krize.

– Niko ne može riješiti te probleme sam i UN-a bi trebao biti centralni forum za raspravu o tim pitanjima, dodao je.

U zasebnom govoru Al-Naser je odao priznanje Hammarskjoldu kao pioniru preventivne diplomacije, nastojanja da se krize rješavaju prije nego postanu smrtonosne i tvrdokorne.

– Dag Hammarskjold je oblikovao metode djelovanja UN-a. On je bio pokretačka sila kod osnivanja prvih Hitnih snaga UN-a, za osiguranje i nadzor prestanka neprijateljstava u Sueskom kanalu, što je pristup koji je danas temelj naših aktivnosti i zove se održavanje mira, istakao je predsjednik Generalne skupštine.

– I danas smo nadahnuti snagom uvjerenja Daga Hammarskjolda i jamčimo da ćemo nastaviti s radom UN-a koji je on branio do pogibije, rekao je na otvaranju zasjedanja Generalne skupštine glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon.

Istaknuo je kako je najdublje uvjerenje Hammarskjolda bilo je da UN ne postoji za velike sile, već za druge, manje, slabije zemlje, pogotovo u to vrijeme nove neovisne države u Africi.

– Njegove riječi i danas odzvanjaju kao istina. Taj razlog za postojanje UN-a nedavno je testiran u Libiji i Obali slonovače, rekao je Ban Ki-moon.

– U tim i drugim slučajevima, stajali smo čvrsto na strani demokracije, na strani pravde, na strani naroda, naglasio je glavni sekretar.

Sljedeće sedmice Generalna skupština UN-a održava svoju godišnju generalnu raspravu, kada se svjetski čelnici okupljaju kako bi raspravljali o ključnim globalnim pitanjima, prenosi u srijedu Hina.

Izvor: Bosnjaci.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.