25. Juni 2015

Neviđeno u Americi: Trinaest kandidata za predsjednika

Amerika – Guverner Louisiane, Bobby Jindal, objavio je u srijedu svoju kandidaturu za izbore u Republikanskoj stranci za predsjedničke izbore 2016. i tako postao trinaesto ime na popisu kandidata koji će se još širiti, što nije viđeno u novijoj historiji.

“Kandidat sam za predsjedničku dužnost Sjedinjenih Država”, rekao je Bobby Jindal (44) na Twitteru.

U govoru pred pristašama blizu New Orleansa predstavio se kao “jedini kandidat koji je pripremio alternativni program” Obaminoj sadašnjoj zdravstvenoj zaštiti poznatoj kao Obamacare, koju želi ukinuti.

Usto je veoma kritičan prema Obaminoj politici prema skupini Islamskoj državi i protivi se braku osoba istoga spola i reformi školstva.

Jindal, sin indijskih useljenika, obraćenik na katoličanstvo, od 2008. obnaša dužnost guvernera Louisiane, na jugu SAD-a. Bio je prvi Amerikanac indijskog porijekla koji je izabran na tu dužnost u nekoj američkoj saveznoj državi.

No njegova popularnost na nacionalnoj razini je u ovom trenutku gotovo ravna nuli. U anketi Wall Street Journala i NBC Newsa provedenoj sredinom juna, gotovo da nema nikakvu podršku u javnosti.

Velik broj kandidata nagnao je mrežu Fox News da broj kandidata koji će biti pozvani na prvu televizijsku debatu u okviru stranačkih izbora 6. augusta, ograniči na deset.

Drugih dvanaest nominiranih kandidata su: Jeb Bush, Marco Rubio, Ben Carson, Mike Huckabee, Rand Paul, Rick Perry, Ted Cruz, Carly Fiorina, Donald Trump, Lindsey Graham, Rick Santorum i George Pataki.

U utrku se trebaju uključiti i drugi, poput Scotta Walkera i Chrisa Christieja, budući da stranački izbori počinju tek početkom 2016.

(N1)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles