Neravnoteža uzrocira potrese i sukobe

1
36

Sandžak – Da li u Novom Pazaru i Sandžaku postoji ravnoteža u odnosima  Srba i Bošnjaka? U svakodnevnoj komunikacijI nema nikakvih problema. Redovno se viđaju, druže, posjećuju, komuniciraju i rade sve ono što i svi civilizirani ljudi. Međutim, ako se zagrebe ispod površine, vidi se da ravnoteža u mnogo čemu ne postoji, što može biti značajan generator sukoba u budućnosti. Tu neravnotežu nisu izazvali ovdašnji ljudi, već razni režimi i vladajuće stranke koje godinama kroje kapu ovom jadnom i napaćenom narodu. Mnogi će se pitati: Koja strana je u prednosti a koja na gubitku? Kome se to nešto uskraćuje? Ako detaljnije prikažem nekoliko primjera, sami ćete zaključiti koja strana gubi.

Da pođemo od naziva ulica, škola, raznih institucija… Gotovo sve centralne novopazarske ulice nose srpske ili komunističke nazive. Krenimo od IUNP ka izlazu iz grada u pravcu Ribarića. Počinjemo ulicom Dimitrija Tucovića u kojoj se nalazi Univerzitet, nastavljamo ka centru ulicom Stevana Nemanje, desno su ulice Relje Krilatice i Gojka Bačanina a lijevo Njegoševa, Omladinska, Stane Bačanin, Moskovska i, prema keju od Autobuske stanice, ulica XII srpske brigade. Zaboravio sam na magistralu koja nosi naziv Save Kovačevića. Ili sam presefio ili zaključujem da sjeverni dio Novog Pazara nema ni jednu centralnu ulicu koja nosi bošnjački naziv. Sokačat ne računam, mada ni njih nema previše sa bošnjačkim nazivima.

Dolazimo do centra grada koji siječe ulica AVNOJ-a. Idu ulice 28. novembra i konačno jedna centralna ulica u Novom Pazaru s bošnjačkim nazivom: Rifat Burdžović Tršo. Ali ne lezi vraže! Stara čaršija – naziv ulice 1. maj. Naspram nje Svetosavska ulica, u najstrožijem centru grada. Apsolutno mi je to nepojmljivo. Svi najznačajniji spomenici islamske kulture i najstarije džamije, kao i stara tvrđava, nalaze se u ove dvije ulice.
Zatim idu ulice Gradska, lijevo Oslobođenja, a iznad nje Gradska. Dvije najveće ulice koje idu uz kompleks zgrada Zdravstvenog centar nose nazive General Živković i Veljko Vlahović. I na kraju, da ne zaboravim ulicu Ruđera Boškovića u pravcu Fabrike obuće RAS i ulicu Kej skopskih žrtava. Naziv centralne ulice koja prolazi kroz najveće novopazrsko naselje Selakovac je Dubrovačka.
Sjetimo se samo bruke oko naziva centralnog novopazarskog trga Isa-beg Ishaković. Jedinstvena srpska lista je napustila skupštinsko zasjedanje kada je ova tačka uvrštena na dnevni red. Pa ne postoji ta vlast i ta fotelja koja bi me mogla zadržati na tu poziciju da nekoga molim da me podrži da srce grada nazovemo po nazivu onoga ko ga je osnovao. Postoji li veća logika?
Situacija nije ništa bolja ni sa nazivima osnovnih škola u Novom Pazaru: Bratstvo, Jovan Jovanović Zmaj, Rifat Burdžević Tršo, Vuk Karadžić, Stefan Nemanja, Desanka Maksimović, Đura Jakšić, Rastko Nemanjić Sava, Jošanica, Dositej Obradović i Aleksandar Stojanović Leso.
Pitate se da li je moguće? Nažalost, samo jedna osnovna škola u Novom Pazaru nosi bošnjački naziv i to, gle čuda, opet Rifat Burdžović Tršo. Je li to mi Bošnjaci nemamo nikoga osim Tršu? Mislim da je to godinama sistematski rađeno kako niko ništa po tom pitanju ne bi mogao uraditi. Ako se neko i drznuo da tu situaciju promijeni nazivan je šovinistom i secesionistom. Mislim da je to jako tendenciozno i zlonamjerno i da se na takav način ne može razvijati međusobna tolerancija i suživot na ovim prostorima. Mi, kao grad, trebamo biti ponosni što je ovo multietnička sredina, što su odnosi između Srba i Bošnjaka na ovim prostorima tradicionalno dobri, ali ne možemo prihvatiti činjenicu da smo mi Bošnjaci potpuno marginalizirani kao da na ovim prostorima ne živimo vjekovima. Iz gore navedenih primjera niko ne može reći da nisam u pravu. Neka mi neko da bilo kakav demantij i neka ga potkrijepi dokazima, promijenit ću mišljenje.
Svi mi koji živimo na ovim prostorima, bez obzira da li Srbi ili Bošnjaci, trebamo uzeti aktivno učešće u rješavanju ovakve situacije. Svako ko želi dobro ovome gradu, ko želi da se odnosi podignu na još veći nivo će se složiti da se ova situacija treba što prije promijeniti. Treba pod hitno osnovati mješovitu komisiju sačinjenu od uglednih srpskih i bošnjačkih književnika, profesora, intelektualaca i i običnih građana, nikako od političara, čiji bi osnovni cilj bio da se uspostavi ravnoteža u nazivima ulica, institucija, škola kako bi i jedna i druga strana bile zadovoljne i uspostavila se trajna ravnoteža u odnosima dva naroda. U suprotnom, jaz nepovjerenja će se produbiti.

Autor: Sead Trtovac


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.