Nepriznati pronalazač kompjutera

2
25

Tomas Edison je izumio sijalicu, Nikola Tesla naizmeničnu struju, braća Rajt su se prvi podigli sa zemlje letelicom sa motorom. U svijetu je bilo još pronalazača koji su utjecali na čovječanstvo. Ali, ko je izumio kompjuter?

Na osnovu prava na patent može se odgovoriti da je pronalazač kompjutera bio engleski matematičar, zatim filozof, pronalazač i politički ekonomista Čarls Bebidž, koji je u 19. vijeku prvi došao na tu ideju.

Međutim, prvi funkcionalni kompjuter na svijetu je u svakom slučaju izumeo Konrad Cuze i to 1941. godine, u sobi njegovih roditelja u Berlinu, a 22. juna 2010, navršilo se 100 godina od njegovog rođenja. To je ujedno bio i razlog da glavni grad Njemačke, 2010. proglasi „Godinom Cuzea“. Konrad Cuze je umro 18. decembra 1995, a o tome kako je sve počelo pričao je u jednom intervju iz 1992.

„Završio sam građevinski fakultet i u građevinarstvu su neophodni proračuni statike što iziskuje mnogo računanja. Tražio sam način da automatizujem te proračune i na kraju sam došao do onog što danas nazivamo kompjuter.“

Kompjuter Z1, napravljen 1938. godine, sastojao se od lima, šipki i ručica. Savršeniji model Z2 imao je i telefonske releje, a model Z3, napravljen 1940. godine, bio je prvi kompjuter na svijetu koji je funkcionisao. Računar se sastojao od 600 telefonskih releja, bio je velik kao orman i danas se nalazi u „Nemačkom muzeju“ u Minhenu.

Konrad Cuze nije napravio samo ono što se danas zove hardver, nego mu je bio potreban i program, odnosno softver. Uputstva i brojevi bili su na binarnim trakama, a mašina je na osnovu toga pravila proračune.

Izgubio pravo na patent

Konrad Cuze rano je shvatio univerzalnost računara. Nije bio član nacističke stranke, ali je svoju mašinu stavio u službu rata – za projektovanje novih aviona i dešifrovanje poruka saveznika. Kasnije je izjavio da je to za njega prije svega bio tehnički izazov.

Model Z4 napravio je 1944. te godine, tek 1950. je prodat u Cirih, ali tada je konkurencija već bila daleko izmakla – prije svega američki koncern IBM koji je pravio računare prvo sa cijevima, a onda sa tranzistorima.

Cuze je 1940. osnovao sopstvenu kompaniju koja je bankrotirala 25 godina kasnije, ali za njega je najveći poraz bio gubitak u sporu oko prava na patent. „To je bilo veliko razočaranje, presuda nije bila u redu – to je bilo jasno i slijepcu“, sjećao se Cuze.

Šezdesetih godina, poslije bankrotstva, počeo je da se bavi slikarstvom – pored ostalog napravio je portret Bila Gejtsa koji je danas u sedištu Majkrosofta.

Izvor: Deutsche Welle


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

    • Ne znaš šta znači riječ “kompjuter”, pa zato tako pričaš. Ne spominje se u tekstu da je na tom kompjuteru igrao Call of Duty, već da je napravio RAČUNAR, spravu koja automatski, po unaprijed zadatim instrukcijama, računa zadate probleme. To je sve što radi SVAKI današnji kompjuter, samo što ti o tome ne razmišljaš zbog grafičkog interfejsa sa kojim si identifikovao računar.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.