Nepovoljan položaj žena u novovaroškom kraju

0
3
imagesNova Varoš – Žena nema na pozicijama gdje su pare i moć, ali zato prednjače na birou za nezaposlene i kao žrtve nasilja u porodici. Delimično upravljaju ustanovama u oblasti kulture, medija, zdravstva i socijalne zaštite, gdje su najniže zarade, a manje ih je od trećine zaposlenih u državnim javnim preduzećima u kojima su plate iznad republičkog prosjeka.

U lokalnom parlamentu ih je svega pet, samo je jedna žena na čelu političke partije, ne postoje nevladine organizacije i udruženja koja se bave njihovim osnaživanjem u društvu, a moderne teorije o položaju žena, u zlatarskom kraju generalno su neprihvatljive, zbog patrijarhalnog stava da su muški članovi porodice apsolutni i „ekskluzivni“ nosioci moralnog autoriteta. Ovo su samo neki od podataka koji su objedinjeni u Akcionom planu za poboljšanje položaja žena, koji su izradile članice nedavno osnovanog Savjeta za rodnu ravnopravnost Opštine Nova Varoš.

Činjenica koja, međutim, ohrabruje, kako navode u ovom opštinskom tijelu, jeste da se u posljednje vrijeme ova izuzetno negativna slika polako menja. Tako je, na primjer, nedavno na kormilo lokalnog Komunalnog preduzeća, prvi put od njegovog osnivanja od pre više decenija, postavljena žena. Pripadnice nežnijeg pola sele su i u fotelje načelnika Opštinske uprave i sekretara Skupštine opštine, kao i Turističko-sportskog centra i ovdašnjeg Izdvojenog odeljenja užičke Bolnice. Podaci govore i da je žena preuzela rukovodeću funkciju u gradskoj Biblioteci, a šef kabineta predsjednika opštine takođe je pripadnica ljepšeg pola. Za razliku od nekog ranijeg perioda kada su mesta direktora škola bila rezervisana isključivo za muškarce (iako su žene bile većina u ovom kolektivima), na ovu funkciju nedavno su imenovane dvije žene, ali ih je ukupno svega tri od osam obrazovnih ustanova u gradu. Žena je i na čelu Dječjeg vrtića i Centra za socijalni rad, ali, uzgred budi rečeno, ove funkcije i nisu baš toliko atraktivne za pripadnike jačeg pola.

Sve ostale statistike prilično su razočaravajuće. Kada je zakonodavna vlast u pitanju, na mjestima gdje se odlučuje nalaze se isključivo muškarci – predsjednik opštine, predsjednik skupštine opštine i njihovi zamjenici, a muški pol nadjačao je i na pozicijama javnih preduzeća pod ingerencijom i Republike i lokalne samouprave (Direkcije za izgradnju, Limskih HE, Elektroprivrede Srbije, Srbija-šuma, kao i Doma zdravlja, Doma kulture ….). U opštinskom parlamentu, od 27 odbornika, svega je pet žena, tako da i na tom polju ( što zbog malog broja, što zbog pasivnosti) gube bitku i za skupštinskom govornicom. Dobar pokazatelj je i činjenica da su muškarci ubedljiva većina i u ovdašnjim upravnim odborima i drugim organima gdje je koncentrisana moć odlučivanja i donošenja najvažnijih odluka.

Žene čine više od polovine od oko 2.700 nezaposlenih na području opštine Nova Varoš. Ubedljivo su prve na listi kada je u pitanju nasilje u porodici. U najvećem broju slučajeva one su žrtve, kojima partneri nanose teške i lake tjelesne povrijede i to na različite načine: osim pesnica, kaiša i motke, udaraju ih i crepom, daljinskim upravljačem, čak je u lokalnom tužilaštvu zabeležen i slučaj gdje muž tuče ženom hlebom po glavi, a ništa manje zastrašujući nisu ni primjeri psihičkog zlostavljanja, u kojima su žrtve u većini takođe žene, bilo da su supruge, majke ili ćerke.

– Položaj žena koje se u ovom dijelu Srbije nalaze na marginama društvene lestvice moći, karakteriše visok stepen socijalnih frustracija i socijalnog neuspjeha. Nadmoć nad ženama u tradicionalnoj ideologiji koja je u našoj sredini veoma izražena, nema karakter disfunkcije, dezorganizacije i poremećaja odnosa, već naprotiv, ono se stimuliše i nameće kao sredstvo disciplinovanja lošeg, ženskog, pasivnog i prirodnog od strane kulturnog, muškog, kontrolišućeg aktivnog elementa. Patrijarhalni obrasci, koji su ovde široko rasprostranjeni, takvog su karaktera da odražavaju dominaciju muškaraca nad ženama. One su kod nas prosto „srođene“ sa svojom tradicionalnom ulogom supruge i majke i često prilično nesposobne sa sagledaju uzroke svog nepovoljnog položaja, kaže Danijela Topalović, predsjednica Savjeta za rodnu ravnopravnost. „Znajući sve ovo, novoosnovani Savjet za rodnu ravnopravnost će svojim radom pokušati da bar pomjeri stvari u pozitivnom pravcu. Prije svega ćemo, i već jesmo, biti angažovane na podizanju svesti lokalne javnosti po pitanju rodne ravnopravnosti, kao i da konkretnim akcijama i projektima pomognemo da Novovarošanke poboljšaju svoj položaj u svim segmentima društva gdje su marginalizovane – zapošljavanje, porodični odnosi, obrazovanje, a posebno na polju značajnijeg učešća u donošenju odluka i zastupljenosti naših žena na rukovodećim i bolje plaćenim radnim mjestima“, ističe Topalović.

Žena na čelu OO Jedinstvene Srbije

Samo je u lokalnom ogranku Jedinstvene Srbije žena ta koja predvodi političku partiju (od petnaestak koliko ih je aktivno na domaćoj političkoj sceni). Poražavajući je i podatak da u zlatarskom kraju nema ni jedno udruženje ni nevladina organizacija koja se bavi afirmacijom i osnaživanjem rodne ravnopravnosti i poboljšanjem položaja Novovarošanki.

(blic.rs)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.