Nepoštivanje zakona – Nastavljena diskriminacija Bošnjaka prilikom izbora tužilaca

18
74

Novi Pazar – Pri utvrđivanju liste kandidata, za izbor višeg javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, Državno vijeće tužilaca je zanemarilo pravila i kriterijume iz čl. 82 Zakona o javnom tužilaštvu i čl. 76 i 77 Ustava RS

Državno vijeće tužilaca u “Službenom glasniku RS” oglasilo je izbor javnih tužilaca u javnim tužilaštvima u Republici Srbiji. Zainteresovani kandidati su podnijeli prijave, a Državno vijeće tužilaca je pribavilo podatke i mišljenja o stručnosti, osposobljenosti u radu i dostojnosti kandidata.

Sa prijavljenim kandidatima Državno vijeće tužilaca je obavilo razgovore.

Za izbor višeg javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru prijavljeno je nekoliko kandidata, među njima jedan musliman – Bošnjak, ostali kandidati i kandidatkinje su srpske nacionalnosti. Sada, u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru tužilačku funkciju vrši Srbin, tri zamjenika su srpske, a jedan zamjenik muslimanske – bošnjačke nacionalnosti.

Prema odredbi iz čl. 82 Zakona o javnom tužilaštvu, prilikom izbora predloženih kandidata zabranjena je diskriminacija po ma kom osnovu. Takođe, shodno istoj odredbi, pri izboru i predlaganju kandidata za izbor javnih tužilaca vodi se računa o nacionalnom sastavu stanovništva i odgovarajućoj zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina.

Ustav RS u čl. 76 zabranjuje svaku diskriminaciju zbog pripadnosti nacionalnoj manjini i pripadnicima nacionalnih manjina jamči ravnopravnost, a čl. 77 Ustava RS propisuje da pripadnici nacionalnih manjina imaju, pod istim uslovima kao ostali građani, pravo da stupaju na javne funkcije. Odredba čl. 77. st. 2 Ustava RS predviđa da, pri zapošljavanju u državnim organima, javnim službama, organima autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave se vodi računa o nacionalnom sastavu stanovništva i odgovarajućoj zastupljenosti nacionalnih manjina.

Pri utvrđivanju liste kandidata, za izbor višeg javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, Državno vijeće tužilaca je zanemarilo pravila i kriterijume iz čl. 82 Zakona o javnom tužilaštvu i čl. 76 i 77 Ustava RS i Vladi predložilo listu kandidata ne pazeći na nacionalni sastav stanovnika i odgovarajuću zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina.

Jer, na području Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru živi oko 85 odsto pripadnika muslimanske i oko 15 odsto pripadnika srpske nacionalnosti. Vlada je Narodnoj skupštini dostavila predlog za izbor višeg javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, kojim je potvrdila diskriminaciju po nacionalnoj pripadnosti koju je započelo Državno vijeće tužilaca, predlažući kandidate za istu funkciju.

Na ovaj način, Vlada i Državno vijeće tužilaca su u postupku predlaganja kandidata postupali suprotno navedenim zakonskim propisima i ustavnim odredbama, jer nisu predložili jedinog kandidata pripadnika muslimanske nacionalnosti, iako je ispunjavao sve opšte i posebne uslove za izbor za višeg javnog tužioca. Pritom je taj kandidat, za razliku od predloženih, jedini imao iskustvo u krivičnim postupcima iza stvarne nadležnosti Višeg javnog tužilaštva i time stručno osposobljen i dostojan ove funkcije.

Nezadovoljstvo neustavnim i nezakonitim postupkom izbora osjeća se u gradu. Među zaposlenima u pravosudnim organima u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, inteligencijom i stanovništvom vlada mišljenje da su posebno zatajili ovdašnji političari i narodni poslanici u Narodnoj skupštini, jer je njihovo ignorisanje i minimiziranje problema u dobroj mjeri omogućilo bezakonje u postupku izbora. 

*Autor je advokat iz Novog Pazara

Izvor: Danas


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

18 KOMENTARI

 1. Pustite komentare sve slobodno.Pa vi ste jedan jedini sadjacki portal sto je digo prvi glas protiv mit a I korupcije u pravosudju I policiji.Ovaj tuzilac trazi da mu pustite komentare…..

  0

  0
 2. Pustite mi predhodni komentar pa da nastavim dalje o zloupotrebama I kriminalu pravosudja u Np, da cujete kako je Dukic dilovao sa mnogim sa liste kriminala

  0

  0
 3. Eku Duljevicu I pojedinim tajkunima iz Pazara I Sjenice ne odgovara trenutna situacija jer su mesetarili I uzimali koliko su hteli.Ova danasnja objava u casopisu danas od autora Eka Duljevica je objavljena uz pomoc Sjenickog narko bosa Ilijaza Tahirovica-Baco koji hoce da zagospodare pravosudjem u Sandzaku.Ova gospoda ne govore ko je predsednik viseg suda u Pazaru ne pominju da je to gospodin Suljevic a njegov zamenik gos Bibic, n e kazu ko je predsednik osnovnog suda u Sjenici da je to Rifat Kurtovic, da je tuzilac u Sjenici Nurija Rozajac.Sve ovo nije bitno, a zasto nisu trazili mesto tuzioca u visokom savetu tuzilaca nego otisao Dukic dojucerasnji njihov jaran, pa sad udri na nacionalnu kartu kako vas nije sramota lopovi jedni.

  0

  0
 4. pa autor se I predstavijo u listu DANAS.Niste bas sve to skinuli .to je gos.advokat Esad Duljevic.Zbog cega se on to sekira ko ce biti tuzilac Ako je na citan jak pravnik.Gde je ovaj autor bijo kad je 15.godina bijo tuzilac Salkan Karisik.Njegov ortak.Pa Njegov pobratim Miljan miljkovic.zam.viseg tuzioca.Pa njegov veliki prijatelj predsednik viseg suda izet Suljevic.Pa njegov pasenog jasmin daustinac jaro.pa on sam kaze kada dodje klijente da je on Babo za sandjacko pravosudje.October njegovom kriminalu treba da izucavaju studenti na internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.To je jedinstveni slucaj u srpskog pravosudju.Sve je dosad imao u rukama oruzje I vise tuzioce a sad rasplamsava nacionalnu mrznju.Pa ko mu je sada visi tuzilac.Sto nije na pisao do sada sto mu smetaju Srbi.a Taj iz Kraljeva koji je bijo sest godina mu nije smeto.STO!!!

  0

  0
 5. KO JE I STA CE VISE TA PAZAR KO SJENICKA NARKO MAFIJA.I TAJKUNI.DA VLADAJ.ALI SANDJAKOM.SIROTINJE NEKIM NESTANE.NIKA DA DOSADNO NIKO SE NIJE VOGLASIJO ZA TUZILASTVO.STO BAS SAD.KAD JE REIZBOR .BOLJE I'M JE DA CUTE I PO DVIJE REP.I NA TU NACIONALNU KARTU SE IGRA 20.GODINA.SAD HOCE SVI DA SU VISI BOSNJACI MISLIM NA NASE SANDJ.LIDER OD SAMOG MUFTIJE .HAHAHAHA.OVO JE ZALOSNO AL JE SMESNO.I JADNO.BANDO LOPOVSKA.

  0

  0
 6. kako vas nije sramota ovo da izbacujete I ko je ovaj tekst platijo listu Danas koji pise I protiv samog premijera mamu mu jbm.sest godinama I'm tuzilac iz Kraljeva Dukic.NI jedan se lider nije oglasijo jer je radijo za njih.istrosen.I daj sad po izbiru kasima sulja.itd.a I zna se koga hoce.ko ce da radi za njih..se sto.a jeli predsednik suda Musliman koje je vere.izet suljevic.tkz ovi.veliki muslimani su po azgineli.Nene bitno koji je tuzilac.bitno je da li sprovodile.po zakon.

  0

  0
 7. Neka, nemojte ovo objavljivat….dace Rasim ostavku…A mozda i Jusufovic pita sefa kako ovo, i dokle vise. Eh sluge vlaske. Vidi Rasime nek ti daju jedno 10 000 da bacis malo sodera…Fukaro jedna, pa znas li sta misle oni kojima ne treba nista od tebe,nikakvo radno mesto…da si jedna fukara…

  0

  0
 8. Sandzaklije samo trebaju da ignorisu drzavne ustanove koje ne postuju ravnopravnost i usput formiraju paralelne Kantonalne institucije. Pasivnost nikada ne daje rezultate, zbog toga se boshnjaci moraju i aktivirat i ujedinit na osnovnim aspiracijama svojih gradjana. Naravno da se politickom smislu moramo razlikovat na svim nivoima, ali po pitanju nacionalnih prioriteta ne smije biti kolebanja i nejedinstva. Slozna braca kucu grade, a neslozna je rasturaju…slozite se braco.

  0

  0
 9. NAJBOLJE E MASOVNI PROTESTI ISPRED OPSTINE BEZ PRESTANKA DO NE PADNE PPSTINSKA UPRAVA TREBA JE SRUSIT DEMOKRTSKI SAMP PRITISKOM DEMOSTRACIJE KAO STO PADE MILOSEVIC TRAKTORE I SVU MEHANIZACIJU PARKIRAT U CENTAR

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.