Nemačka traži ljekare iz Srbije i inženjere, minimalna godišnja plata 35.000 evra

0
6

364656_11_fSjeverni Sandžak, Njemačka Među doktorima i inženjerima vlada prava pomama za odlazak u Nemačku, gdje je objavljen spisak deficitarnih zanimanja na kome prednjače upravo ove dvije profesije. Domaća javnost upozorava da i u Srbiji postoji manjak ljekara i inženjera, pa će, ukoliko se ovakav trend nastavi, posledice biti krajnje zabrinjavajuće.

Poslodavci u Nemačkoj mogu da zaposle radnike iz zemalja van EU ako kandidat ima diplomu visokoškolske ustanove, ako je radni ugovor u skladu sa nemačkim pravom i ukoliko je godišnja bruto zarada stranog stručnjaka viša od 44.800 evra, odnosno 34.944 za struke u kojima najviše nedostaje radne snage. Visina plate je određena kolektivnim ugovorima, tako da je plata ista kao i za državljane te države.
U posredovanju pri zapošljavanju u inostranstvu učestvuju Nacionalna služba za zapošljavanje, kao i brojne privatne agencije koje imaju licencu za rad. Kandidati dobijaju dozvolu za rad i boravak u inostranstvu i zaključen ugovor o radu prije odlaska u inostranstvo.

 

Uslov je da nema dovoljno kandidata u Nemačkoj

 

– Osnovni uslov je i da za traženo radno mesto ne postoji rešenje samo u zemlji i da poslodavac nema dovoljno kandidata iz Nemačke – objašnjava za “Blic” Milan Vučković iz Nemačke privredne komore u Srbiji.

 

Kako kažu u agencijama koje se bave ovim poslom, neophodno je da kvalifikacije našeg stručnjaka budu jednake onima u Nemačkoj, poznavanje nemačkog jezika na nivou B2, diploma visokoškolske ustanove, kao i opšti, sanitarni i zdravstveni pregled. Sa dobijenim ugovorom o radu, u ambasadi Nemačke podnosi se zahtev za ulazak u tu zemlju. Uobičajena praksa je da klinika koja, recimo, zapošljava lekare uglavnom privremeno ustupi apartman na par mjeseci, i to na lokaciji koja odgovara zaposlenom, posle čega se dobija boravak na duži period. Posle probnog perioda od nekoliko mjeseci, dobija se novi ugovor koji može biti i na neodređeno vrijeme, a u početku se dobija mentor koji novozaposlenog osamostaljuje za rad.
– Do prije godinu i po dana imali smo jednog ili dva ljekara koji su u Lekarskoj komori tražili sertifikat o dobroj praksi, što je preduslov za posao u nekoj drugoj zemlji. Danas tu dozvolu traži između 10 i 15 ljekara nedeljno, a Nemačka je samo jedna od zemalja za koju apliciraju – priča za “Blic” Tatjana Radosavljević, direktorka Ljekarske komore Srbije. Pored Nemačke, srpski ljekari, prema njenim riječima, apliciraju za odlazak i u Abu Dabi, Sloveniju, Englesku, Švedsku i Norvešku.
Ona kaže da su plate ljekara opšte prakse u Nemačkoj visoke i da osim plata, osnovni razlog za odlazak jesu uslovi rada.
Radosavljević kaže da Srbija već ima manjak ljekara određenih struka kao što su radiolozi, kardiohirurzi, patolozi i anesteziolozi, a očekuje se i nedostatak pedijatara.
– Za sedam do deset godina veliki broj ljekara odlazi u penziju zbog čega ćemo se naći u velikom problemu jer će se i Srbija suočiti sa manjkom ljekara – objašnjava naša sagovornica.
Pored ljekara, drugo po redu traženo zanimanje koje je objavila Nemačka jesu inženjeri elektrotehnike koji, poput ljekara, odlaze bez obzira na godine iskustva.
– Odlaze svi. I oni koji su završili samo fakultet i oni koji imaju master i inženjeri su s iskustvom. Motiv za odlazak su plate koje su mnogo više, ali i socijalno okruženje – tvrdi za „Blic“ prodekan na Elektrotehničkom fakultetu Lazar Saranovac.

(blic)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.