9. Septembar 2013

indexPetnjica – Demokratski front zatražio da DIK hitno konstatuje da nema uslova za održavanje izbora u Petnjici – saopštio je Goran Danilović

Poslanici vladajuće koalicije predložili su Skupštini Crne Gore da predsjednika, sekretara, članove i zamjenike članova Državne izborne komisije imenuje u sastav Opštinske izborne komisije Petnjice. To u opoziciji smatraju pravno nedopustivim jer se obesmišljava drugostepeni postupak u izbornom procesu. Zbog tog i drugih propusta opozicija je pozvala Državnu izbornu komisiju da konstatuje da nema uslova za održavanje lokalnih izbora u novoformiranoj opštini, zakazanih za 16. novembar.
Potpredsjednik Socijalističke narodne partije Neven Gošović kazao je za „Dan” da je ovakav predlog neprihvatljiv jer je iz više razloga problematičan sa aspekta usklađenosti sa zakonom. Ukazuje, između ostalog, da DIK može preuzeti nadležnosti opštinskih izbornih komisija samo za parlamentarne, ali ne i za lokalne izbore.
– Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da opštinska izborna komisija ima predsjednika, sekretara i pet članova u stalnom sastavu. Ako bi bila usvojena predložena odluka OIK Petnjice imala bi predsjednika, sekretara i devet članova. Skupština jeste ovlašćena da imenuje izbornu komisiju novoosnovane opštine, ali ne i da povećava broj njenih članova – pojašnjava Gošović.
Najznačajniji razlog zbog kojeg ovakvu odluku ne treba podržati, smatra on, je u tome što bi njenim usvajanjem OIK Petnjice i DIK imale isti personalni sastav.
– To znači da bi isti ljudi odlučivali o prigovorima učesnika izbora na rad biračkih odbora a onda i o prigovorima na rad Opštinske izborne komisije. To je pravno nedopustivo jer bi se onemogućila dvostepenost u postupku odlučivanja u izbornom procesu – podvukao je Gošović.
I za Demokratski front ovakav predlog je potpuno neprihvatljiv i besmislen.
– U tom slučaju treba ukinuti sve opštinske izborne komisije u Crnj Gori. Ovakav predlog je nedopustiv. Ako DIK može samo u jednom slučaju da obavlja posao opštinske izborne komisije, onda može i bilo koje druge. Ovo je besmislica, a postavlja se i pitanje ko bi u izbornom procesu u Petnjici bio drugostepeni organ. Državna izborna komisija ne bi mogla da radi u tom periodu svoj posao. Problem je u drugostepenom postupku jer bi članovi DIK-a odlučivali o sopstvenim odlukama donijetim u prvom stepenu – upozorio je poslanik Fronta Goran Danilović.
On je juče od Državne izborne komisije zatražio da hitno zauzme stav da nema uslova za održavanje lokalnih izbora u Petnjici. U dopisu podsjeća da Skupština Crne Gore nije ispunila zakonsku obavezu formiranja izborne komisije u novoosnovanoj opštini. Ukazuje da je odlukom o raspisivanju izbora precizirano da rokovi za sprovođenje izbornih radnji u opštini Petnjica počinju danom objavljivanja, odnosno od 2. septembra.
– Zahtijevamo od vas da date mišljenje o tome koji organ za sprovođenje predmetnih izbora, u slučaju kada ne postoji Opštinska izborna komisija Petnjica, postupa u skladu sa ovlašćanjima iz članova 26 i 27 Zakona o izboru odbornika i poslanika, te da li je izborni proces i u samom početku u ovoj opštini legalan i zakonit – naveo je funkcioner DF-a.
Traži da DIK uputstvom precizno definiše ko na izborima u Petnjici ima aktivno biračko pravo, i pojasni značenje riječi „lokalno stanovništvo”, „birač” i „građanin” sa aspekta konkretnog izbornog procesa.
– Predlažemo da DIK u najkraćem roku donese mišljenje da ne postoje uslovi za održavanje izbora za odbornike u Skupštini opštine Petnjica na osnovu odluke predsjednika Crne Gore od 2. septembra – istakao je Danilović.
Traži i da DIK konstatuje da izbori za odbornike u SO Petnjica nijesu mogući i da ne bi bili legalni bez rješavanja prethodnih pitanja u skladu sa propisima i bez definisanja odnosa i održavanja istovremenih izbora u Beranama i Petnjici.
Skupština će o predlogu za izbor OIK Petnjice raspravljati na vanrednoj sjednici 20. septembra.V.RADENOVIĆ

Povećani troškovi

Potpredsjednik SNP-a Neven Gošović upozorio je da bi usvajanje odluke po kojoj bi kompletan sastav DIK-a činio izbornu komisiju u Petnjici prouzrokovalo i dodatne troškove i organizacione probleme.
– Troškovi bi bili povećani jer bi članovi DIK-a morali da putuju u Petnjicu. Tu su i troškovi njihovog boravka u Petnjici, koji mora biti stalan, pogotovo od podnošenja lista do održavanja izbora. Bilo bi cjelishodinije da su se predlagači opredijelili da postojeći sastav Opštinske izborne komisije u Beranama bude imenovan za OIK Petnjica. Riječ je o ljudima kojima je poznata problematika, a bilo bi lakše organizovati posao – sugeriše Gošović i dodaje da bi time obezbijedili i dvostepenost u odlučivanju i bili bi manji troškovi izbora.

Kadija te tuži, kadija te sudi

Predlogom koji su potpisali poslanici DPS-a SDP-a i Kemal Zoronjić iz BS-a predviđeno je da na čelu OIK-a Petnjica bude predsjednik DIK-a Ivan Kalezić a da mjesto sekretara zauzme Milisav Ćorić, koji tu funkciju obavlja i na državnom nivou. Za članove DIK-a su predloženi Radmila Šturanović, Ljiljana Radović, Branka Lakočević, Borislav Globarević, Hakija Lješnjanin, Safet Adrović, Veljo Čađenović, Milan Radulović i Hajrulah Hajdari, svi iz stalnog sastava DIK-a, a za zamjenika predsjednika OIK Petnjica predložena je Slavka Maraš, koja tu funkciju obavlja i u DIK-u. Predlog vladajućih partija je da zamjenici članova petnjičke izborne komisije budu Tarik Gadžović, Dragana Ranitović, Goranka Vučinić, Đorđije Ulićević, Goran Miranović, Adem Miljuš, Dražen Medojević Boris Ćorsović i Pavle Pasković. Svi oni su na funkcijama zamjenika članiova DIK-a.
Uz predlog odluke dato je šturo obrazloženje u kojem se podsjeća na zakonsku obavezu parlamenta da imenuje izbornu komisiju u novoosnovanoj opštini.
– Cijeneći specifičnost organizacije izbora u novoosnovanoj opštini ovom odlukom je predloženo da se u sastav OIK Petnjice imenuju članovi DIK-a. Mandat OIK-a Petnjice ograničen je i traje do isteka 30 dana od konstituisanja Skupštine opštine – navedeno je u obrazloženju.

(dan.co.me)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles