Neki od postupka koji su uzrok brisanja grijeha

0
16

U nastavku vam donosimo nekoliko hadisa kojima nas Poslanik Muhammed alejhi sselam uči da bi nam bili oprošteni grijesi:

  • Pješačenje na namaz i povratak sa namaza: Allahov Poslanik, alejhi sselam, je rekao: „Ko ode u džamiju na namaz u džematu svakim korakom mu se briše jedan grijeh i upisuje jedno dobro djelo, a tako isto i prilikom povratka iz džamije.“ (Ahmed)
  • Pet dnevnih namaza: Allahov Poslanik, alejhi sselam, je rekao: „Svakom muslimanu koji abdesti i upotpuni svoj abdest, a zatim klanja namaz, Allah, džellaša’nuhu, će oprostiti grijehe koji su između tog i slijedećeg namaza.“ (Muslim)
  • Često činjenje sedžde: Allahov Poslanik, alejhi sselam, je rekao: „Što više čini sedždu Allahu, jer svakom sedždom koju Mu činiš, On će ti njome podići stepen i izbrisati loše djelo.“ (Muslim)
  • Prisustvovanje sijelima na kojima se zikr čini: Allahov Poslanik, alejhi sselam, je rekao: „Neće se okupiti ljudi na sijelu na kome čine zikr, a da im prije napuštanja toga sijela neće biti rečeno: ‘Ustanite, vama je oprošteno.’“ (Ahmed)

Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: „Zaista Allah ima meleke koji putevima krstare i koji su kod Njega odlikovani. Oni traže skupove u kojima se Allah spominje. Kada nađu skupinu koja Allaha spominje i veliča, sjednu s njima. Zatim jedni druge prekriju krilima tako da popune sve oko njih pa do neba dunjalučkoga. Kada se ovi raziđu, oni se uzdižu, penju prema nebu. Tada ih Allah upita, a On sve najbolje zna: ‘Odakle dolazite?’ Oni kažu: ‘Dolazimo od robova Tvojih koji su na Zemlji, koji Te slave, veličaju, potvrđuju Tvoju jednoću, zahvaljuju Ti, koji od Tebe traže.’ ‘A šta to od Mene traže,’ On ih upita. Oni odgovore: ‘Oni od tebe traže Tvoj Džennet.’ On kaže: ‘A jesu li oni vidjeli moj Džennet?’ ‘Ne, o Gospodaru,’ odgovore oni.  On kaže: ‘A kako bi tek bilo da su oni vidjeli moj Džennet?!’ Oni kažu: ‘Oni od Tebe i zaštitu traže.’ ‘A od čega traže zaštitu,’ upita On, a oni odgovore: ‘Od Tvoje vatre, o Gospodaru naš.’ On rekne: ‘A jesu li oni vidjeli moju vatru?’ Oni reknu: ‘Ne.’ ‘A šta bi tek da su je vidjeli?’, rekne On. Oni kažu: ‘Oni od Tebe i oprost traže.’ A On na to rekne: ‘Zasigurno sam im oprostio, i dao sam im ono što traže, i zaštitio sam ih od onoga od čega su zaštitu tražili.’ Tada oni kažu: ‘Gospodaru, među njima je neki čovjek koji nije od njih, koji mnogo griješi. U prolazu je bio, pa je s njima sjeo.’ On kaže: ‘Zaista sam i njemu oprostio. Oni su skupina uz koju njihov sabesjednik neće biti nesretan.’ (Buharija, Muslim)

  • Rukovanje braće muslimana: Allahov Poslanik, alejhi sselam, je rekao: „Ne postoje dva muslimana koji kada se sastanu i rukuju, a da im neće biti oprošteno prije nego se raziđu.“ (Tirmizi i Ebu Davud) Rukuj se sa svakim bratom muslimanom koga sretneš, bez obzira da li bio poznat ili nepoznat, star ili mlad, bogat ili siromašan. Rukuj se sa svojom suprugom kad god uđeš u kuću, kao i sa svojom djecom, da bi bili oprošteni grijesi.
  • Abdest i skrušeno obavljanje nafile-namaza:

Allahov Poslanik, alejhi sselam, je rekao: „Ko abdesti i upotpuni svoj abdest, iz njegovog tijela će izaći grijesi, pa čak i ispod nokata.“ (Muslim)

„Ko uzme abdest kao što sam ga ja sada uzeo, a zatim klanja dva rekata (dobrovoljnog nafile namaza, prim.prev.) ne razmišljajući pri tome ni o čemu drugom osim o namazu, bit će mu oprošteni grijesi koje je počinio.“ (Buhari)

Još je rekao: „Nema nijednog roba koji učini grijeh, a zatim abdesti i upotpuni abdest, te klanja dva rekata i zamoli Allaha za oprost, a da mu Allah neće oprostiti.“ (Tirmizi)

  • Činjenje dobrog djela nakon učinjenog grijeha: Uzvišeni Allah je rekao: „Dobra djela zaista poništavaju rđava.“(Sura Hud, 114.)

Allahov Poslanik, alejhi sselam, je rekao: „Nakon lošeg djela učini dobro djelo koje će ga obrisati.” (Tirimizi)

Za Akos.ba priredio: Admir Iković


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Neki od postupka koji su uzrok brisanja grijeha


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.