Neće biti otpuštanja već dobrovoljnog odlaska

0
16

Pljevlja – Prema novoj sistematizaciji radnih mjesta, koja je usvojena u februaru, u Rudniku uglja Pljevlja će raditi 997 radnika, 300 manje u odnosu na sadašnji broj.

U Rudniku kažu da neće biti klasičnog otpuštanja radnika, već da će problem tehnološkog viška riješiti dobrovoljnim odlaskom radnika iz te kompanije, uz adekvatan socijalni program. U prošloj godini više od 80 radnika je dobrovoljno napustilo svoja radna mjesta.

Uprava Rudnika je ranije je sa većinskim sindikatom usaglasila socijalni program prema kojem će radnicima koji su višak biti obezbijeđene otpremnine u iznosu od petnaest do četrdeset prosječnih zarada, zavisno od radnog staža, kao i da će za one koji su tokom rada u Rudniku proglašeni invalidima, taj iznos biti uvećan za pedeset, odnosno dvadeset odsto.

Novac za socijalni program Rudnik će obezbijediti prodajom zemljišta u Šumanama Elektroprivredi, što će, tvrde u toj kompaniji, biti uskoro. U Rudniku očekuju da će, kada se riješi problem viška radnika, to preduzeće godišnje uštedjeti i do osam miliona evra. Predsjednik druge sindikalne organizacije Rudnika uglja Miloš Obrenić, kaže da taj sindikat i dalje zahtijeva da otpremnine budu u iznosu od 36 prosječnih zarada plus hiljadu evra po godini radnog staža.

Prosječna zarada u Rudniku je 630 evra. „Žao mi je što će bez posla ostati oni pravi invalidi rada, koji su radeći u Rudniku trajno ugrozili svoje zdravlje“, rekao je Obrenić. On je dodao da bi bilo pošteno da se i radnicima koji ostaju bez posla isplate otpremnine u visini otpremnina koje se isplaćuju funkcionerima Rudnika, koji nakon isteka funkcije napuštaju firmu, ili prelaze u druge kolektive. Prema važećim pravilnicima, funkcionerima Rudnika kojima istekne funkcija ili napuste firmu, isplaćuje se otpremnina koja se kreće od 40 do 50 hiljada evra. „Najveća je sramota za Rudnik što isplaćuje otpremnine onima koji prelaze u druge firme“, kaže Obrenić.

Izvor: Danas.rs/Dodaci/Sandzak


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.