Ne vidim niti jedan razlog i opravdanje za reviziju Dejtonskog sporazuma

0
10
Ne vidim niti jedan razlog i opravdanje za reviziju Dejtonskog sporazuma
BiH – Vlast RS je zaključcima sa posebne sjednice NSRS prešla crvenu liniju. Uvoditi izmjene Krivičnog zakona i prijetiti političkim neistomišljenicima zatvorskim kaznama, ako ne slijede njihovo mišljenje, krajnja je katastrofa i potpuno neprihvatljivo, upozorio je u razgovoru za Vijesti.ba član Predsjedništva BiH i predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

VIJESTI.BA: Glavni odbor PDP u nedjelju u Banjaluci bi trebalo da posloži kockice za predstojeći izborni sabor stranke. Možete li nam otkriti hoćete li biti predsjednički kandidat?

IVANIĆ: Ne želim da iznosim detalje o tome. Generalno, mislim da je došlo vrijeme za podmlađivanje na političkoj sceni BiH. Sasvim je sigurno da ću ja ostati politički vrlo angažovan. O tome da li ću biti predsjednički kandidat, odlučiću nakon sjednice Glavnog odbora PDP-a. Vidjeću kakvo je raspoloženje unutar Glavnog odbora, ali moja namjera je da se ne kandidujem.

VIJESTI.BA: Nezvanično, govori se o tome da bi Vas na mjestu predsjenika PDP-a mogao naslijediti  Branislav Borenović .

IVANIĆ: Smatram da svi koji žele, imaju pravo da se kandiduju. Mislim da je PDP zrela politička partija koja će sasvim solidno moći iznijeti demokratske izbore novog rukovodstva unutar same sebe.

VIJESTI.BA: Hoće li sa izborom novog rukovodstva doći do promjene političkog kursa PDP-a?

IVANIĆ: PDP je moderna evropska partija, koja vrlo jasno pokazuje spremnost za ekonomske reforme. Takođe, PDP jasno pokazuje želju za očuvanje Dejtonskog sporazuma i smatramo da je ovaj sporazum dovoljno širok da može obezbijediti normalno funkcionisanje BiH. Vjerujemo da je vrijeme sukoba iza nas i da se treva okrenuti saradnji, dogovorima i kompromisu. To je interes svih ljudi u BiH. Uvjeren sam da će PDP takvu vrstu politike zastupati i u naredne četiri godine.

VIJESTI.BA: Kao član Predsjedništva BiH, jeste li zadovoljni dosadašnjim provođenjem reformske agende?

IVANIĆ: Iskreno, zadovoljan sam napretkom koji je napravljen u ovoj godini. Da li je on mogao biti brži? Vjerovatno jeste. Vlada RS mora usvojiti još nekoliko stvari, a iskreno se nadam da će to do kraja godine biti urađeno. Mislim da inačeVlada RS griješi jer se umjesto reformskom agendom bavi stvaranjem ambijenta za unutarsrpske sukobe. To je potpuno nepotrebno, kontraproduktivno i suprotno interesima, prvenstveno RS.

VIJESTI.BA: Šta je sa mehanizmom koordinacije?

IVANIĆ: Mehanizam koodrinacije je usaglašen, dogovoren. Svi akteri pristali su mehanizam koordinacije. Mehanizam ne može riješiti stvari sam po sebi. Problemi se moraju rješavati politički. Dakle, mehanizam koordinacije ustvari znači da ključni ljudi, prvenstveno članovi Predsjedništva BiH, moraju naći način da u svakoj situaciji dođu do rješenja i kompromisa. Ako budemo radili na takav način, mi imamo funkcionalan sistem koordinacije. U suprotnom, mehanizam koordinacije u nekom prvanom obliku ne može rješavati problem. Smatram da mehanizam koordinacije već postoji kao dogovor i ključne institucije sa tim mehanizmom koordinacije nemaju nikakvih problema.

VIJESTI.BA: Nakon dogovora SDA i SBB-a o uspostavljanju nove koalicije na svim nivoima vlasti u BiH, je li upitna pozicija Saveza za promjene na nivou BiH?

IVANIĆ: Koliko je meni poznato, pozicija Saveza za promjene nije upitna nijednom partneru, što su oni više puta istakli. Mi ne mislimo da imamo uslove za veliku prekompoziciju Savjeta ministara BiH. Sa dosadašnjim partnerima bili smo zadovoljni i nismo imali problema. Ukoliko partneri unutar FBiH dođu do drugačije kompozicije u dijelu Savjeta ministara BiH, koji pripada federalnim partijama, mi na to ne možemo uticati. Mi ne vidimo razloga za veliku promjenu, no ako promjene bude, ona se može održati u dijelu koji pripada partijama iz FBiH.

VIJESTI.BA: Šta je, prema Vašem mišljenju, pokazala posebna sjednica NSRS na kojoj se raspravljalo o djelovanju predstavnika RS u institucijama na nivou BiH? Kako komentarišete zaključke koje je usvojila vladajuća većina u RS?

IVANIĆ: Rasprava je pokazala da je priča o lošem obavljanju posla na nivou BiH potpuno pogrešna i netačna. Na kraju se pokazalo da sve što je rađeno proteklih godinu dana nije bilo štetno po RS-u. Vlast je očekivala da će napraviti veliki zaokret, a zapravo je dobila udarac. Pokazalo se da su veću štetu RS-u napravili oni, nego Savez za promjene.
Što se tiče zaključaka, oni ne da su nedemokratski, oni su apsolutno neprihvatljivi. Vlast RS je ovim zaključcima prešla crvenu liniju. Uvoditi izmjene Krivičnog zakona i prijetiti političkim neistomišljenicima zatvorskim kaznama, ako ne slijede njihovo mišljenje, krajnja je katastrofa i potpuno neprihvatljivo. Ovim je vlast u RS ušla u jednu vrstu aktivnosti, koje će sa naše strane podrazumijevati neparlamentarnu borbu. Mi smo izabrani predstavnici u institucija BiH voljom naroda, a ne voljom SNSD-a. Odgovaramo narodu, a ne SNSD-u. Izabrani smo jer imamo drugačije stavove od SNSD-a. Na tome ćemo insistirati i nikakva prijetnja zatvorom nas sasvim sigurno neće ometati.

VIJESTI.BA: Pojedini bh. mediji nedavno su objavili informaciju da su ministri vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije poručili predsjedniku RS Miloradu Dodiku da će se on i nekoliko visokih funkcionera iz ovog entiteta naći na “crnoj listi” EU ukoliko dođe do najavljenog referenduma. Kako komentarišete ove navode?

IVANIĆ: Ja takvu informaciju nemam i ne bih je komentarisao. Generalno smatram da glavnu političku bitku za stvari u RS-u treba da vode političke partije iz RS-a, a ne međunarodne institucije. Nije to njihov posao, to je naš posao. Mi ćemo tu bitku voditi i sasvim sigurno dobiti.

VIJESTI.BA: Pred Američkim kongresom je rezolucija koja, navodno, predviđa imenovanje specijalnog predstavnika SAD za zapadni Balkan, ali i neku vrstu revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ukoliko bude usvojena, šta će ova rezolucija značiti za BiH?

IVANIĆ: U reviziju Dejtonskog sporazuma ne vjerujem i žestoki sam protivnik toga. Ako se otvori revizija Dejtona, odmah će se pojaviti tri vizije BiH: u Sarajevu – BiH bez entiteta, u Banjaluci – nezavisna RS, u Mostaru – treći entitet. Očekivati da će neki stranac presuditi ko je tu u pravu, potpuno je pogrešno. To se neće desiti, niti za to postoje međunarodni uslovi. Stoga, mislim da je daleko pametnije da se bavimo sami sobom. Da budem iskren, smatram da je u proteklih godinu dana na nivou institucija BiH manje- više sve što je bilo predloženo, to je i usvojeno, te da nije bilo zastoja. Ne vidim niti jedan razlog niti opravdanje za neku vrstu revizije Dejtonskog sporazuma.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Ne vidim niti jedan razlog i opravdanje za reviziju Dejtonskog sporazuma


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.