Ne može dobiti vozačku jer je pokrivena?

6
26

Hrvatska – “Radije ću ostati bez vozačke dozvole i automobila i neću voziti, iako su moji roditelji moj vozački ispit platili 7000 kuna, ali maramu sa glave skinuti neću” kazala je za Jutarnji mlada muslimanka, Puljanka, 18-godišnja Margarita Bajrami, kojoj su prije nekoliko dana u Policijskoj upravi istarskoj odbili izdati vozačku dozvolu jer je donijela fotografiju sa maramom na glavi.

Maramu je počela nositi prije godinu dana, kada je odlučila doslovno praktikovati vjeru, a vjera joj ne dopušta da je skida u javnosti.

“U tih godinu dana zbog marame na glavi nisam imala nikakvih problema. Nosim je u školi, a maturantica sam u pulskoj Strukovnoj školi, marama nije smetala ni mom instruktoru vožnje niti bilo kome drugom u autoškoli. Normalno sam položila vozački ispit, a zanimljivo je da me niko ni u autoškoli nije upozorio da vozačku zbog marame neću moći dobiti”, veli Margarita.

Glavni imam Istarske županije Esad Jukan kaže da mu nije jasno da se lična iskaznica i pasoš mogu izdati sa fotografijom na kojoj je glava pokrivena maramom, a vozačka dozvola ne može. Uz Margaritu Bajrami iz Pule, još dvije muslimanke u Hrvatskoj imaju problem sa službenicima Sektora upravnih poslova policijskih uprava oko izdavanja ličnih dokumenata. Zbog fotografija na kojima imaju marame (hidžabe) na glavama, Uprave u Rijeci i Karlovcu odbile su im izdati vozačku dozvolu, odnosno ličnu kartu.

“Nažalost, pojavljuju se teškoće u PU primorsko-goranskoj i PU karlovačkoj. Naime, u Crikvenici i u Maljevcu kod Karlovca pripadnicama naše vjerske zajednice zbog hidžaba nisu htjeli izdati dokumente”, požalio se muftija Ševko ef. Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Čude ga dvostruki standard i nekonzistentnost zakona i propisa, te činjenica da je volja o izdavanju dokumenata prepuštena lokalnim upravama.

“Kad se dogodi da im odbiju izdati dokument, žene mi se jave, ali ne mogu puno pomoći. U Zagrebu sve naše vjeroučiteljice imaju dokumente sa fotografijama na kojima nose hidžabe i nije bilo problema. Možda se radi o neinformiranosti službenika u manjim policijskim upravama”, pretpostavlja Omerbašić.

Izvor: Bir.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

  1. ima li casne sestre u Hrvatskoj sa maramom ? imaju li one dozvole, i dali su one casne sestre 24 H non stop ili je to samo mozda 8 h ili 12 dnevno ? ako nose marame a pretpostavljam (da),zasto onda nose te marame? zbog vjetra, sunca, ili zbog tradicije? no ako je tradicija u pitanju…koje?, jos nesto me interesuje sto one sute? sto sute Biskupi? dali je nosnja casnih sestara maskembal,tradicija, neka vjerska odredba?…zasto biskupi imaju te sesire crvene i crne i te njihove odjece , jel to za njih predstavlja maskenbal?…mislim da diskriminacija pocinje tada kada se o pravima vjere i suti a kamoli zabranjuje.

  2. Ima li casne sestre u Hrvatskoj sa maramom ? imaju li one dozvole, i dali su one casne sestre 24 H non stop ili je to samo mozda 8 h ili 12 dnevno ? ako nbose marame pretpostavljam da,zasto onda nose te marame? zbog vjetra, sunca, ili zbog tradicije? no ako je tradicija u pitanju…koje?, jos nesto me interesuje sto one sute? sto sute Biskupi? dali je nosnja casnih sestara maskembal,tradicija, neka vjerska odredba?…zasto biskupi imaju te sesire crvene i crne i te njihove odjece , jel to za njih predstavlja maskenbal?…mislim da diskriminacija pocinje tada kada se o pravima vjere i suti a kamoli zabranjuje.

    • Nisam katolik ali znam da je časna sestra u neku ruku zanimanje-isto kao i biskupi sa smešnim kapicama ili fratri…ali ovde je u pitanju DOMAĆICA koja praktikuje nošenje verskih obeležja koja zaklanjaju/smetaju identifikaciju i kao takva-moraju biti uklonjena..!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.