Ne daj mu drugu priliku da ponovi nepravdu

0
25

Dijaspora – Enes Ibn Malik El Ensari prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: “Pomozi svoga brata, zalima i mazluma (nepravednika, i onoga nad kime je nepravda učinjena)!” Jedan od ashaba reče: “Allahov Poslaniče, pomoći ću ga ako je mazlum, ali kako da ga pomognem kad je zalim?” Alejhisselam reče: “Da ga spriječiš da nasilje učini, to mu je zaista pomoć.”

Kako ovo lijepo i pravedno zvuči. Ove Poslanikove a.s. riječi možemo tumačiti i kao: Pomozi zlima na taj način da mu ne daš drugu priliku da ponovi nepravdu ili zločin, nego ga spriječiti i odstraniti iz svih pora života. Nije samo zločin ubiti čovjeka, nego je veliki zločin nanijeti nepravdu čovjeku, i svom narodu upošte.

Posljednjih mjeseci intezivnije se priča da nekoliko bošnjačkih džemata u SAD imaju ozbiljnijih problema, previranja, lomljenja… Tako prije nekoliko sedmica razniješe se glasine vezano za dešavanja u Islamskom kulturnom centru u Čikagu čiji Odbor je suspendovao tamošnjeg imama, sa pravom žalbe na tu odluku. U svakom slučaju zakazana je Skupština na kojoj će se delegati izjasniti.

Iako mi nije namjera da uplićem u odluke Odbora ali ni Skupštine, jer nisam član te zajednice, ipak razmišljao sam o zamršancijama Statuta. Živo me interesuje zašto Skupština treba da zasjeda i da potvrdi ili poništi odliku Upravnog odbora. Zar delegati nisu birali članove UO kojima su povjerili mandat da ih predstavljaju u vremenu kako je zapisano u Statutu, i sada bi da se miješaju u njihove odluke, bez obzira o kome se radi. Znači li to da nemaju povjerenja jedni prema drugima?!

Živimo SAD u jednoj od najstarijih demokracija svijeta, i dobro nam je poznato da svakih nekoliko godina glasamo za naše prestavnike; predsjednika države, senatora, kongresmene… Zar im glasanjem ne dajemo puno povjerenje da nas predstavljaju u duhu njihove savjesti i da rade za dobro svojih glasača …

Bošnjački džemati na saborska/skupštinska zasjedanja trebaju što prije precizirati ko može da bude član, kao i nadložnost tog odbora, upravo iz razloga pravovremenog reagovanja na bilo kakva dešavanja u zajednici. Jer dok se dočeka zakazivanje Skupštine mnoge se stvari okrenu u neželjenom smjeru. Isto tako da se u Upravni odbor ne bira zaposleno lice u zajednici, i posebno da ne treba imati pravo glasa.

Džemat u New Yorku koji je prije više od dva mjeseca izabrao novi Upravni odbor, naslijedili su da imam bude član tog odbora. Svima nam je poznato koliko su Odbori u prijethodnim sazivima bili funkcionalni. Prelistajte odlukama koje su donosili i koje su sproveli i sve će vam/nam biti jasno. Najzad funkcionalnost odbora u kojem je bio “glavni” najbolje se očituje u tome da gospoda koja vodila jedan od najvećih džemata ne samo u SAD već u bošnjačkoj dijaspori, da ni dandanas nemaju “CO” (ocupancy permit) za zgradu koja služi kao džamija. Plaćanje imama je baška priča, kao što je i izbjegavanje plaćanja obaveznog poreza na dohodak, a zna se dobro šta kaže zakon u ovoj zemlji.

Nego hoćemo da vjerujemo Upravnom odboru džemata u New Yorku, da će u svom mandatu odkloniti sve slabosti i da će nastojati vratiti povjerenje među vjernicima, Bošnjacima i svima drugima koji su članovi ovog džemata.

Jedan od naših velikih Bošnjaka koji voli svoj narod i svoju vjeru, kad je čuo da je imam Alipašine džamije u New Yorku umiješan u „balkanizaciju“ Bošnjaka južne Kalifornije (Balkan American Cultural Community of Southern California) odmah je reagovao. Kao prvo obratio se je „glavnom“ Ali-pašine džamije u New Yorku, koji mu je odgovorio na sljedeći način: „Pošto sam lično jedan od glavnih inicijatora i predlagača za osnivanje bošnjačkog džemata u Južnoj Kaliforniji (a ne balkanskog…) a Ti živiš u Los Anđelosu volio bih da se malo čujemo i popričamo o svemu.”

Kao što se predosjeća iz gornjih par citiranih rečenica, taj imam se čuo sa tim našim Bošnjom. Kad mu je rečeno; da je sljedeći da bude suspendovan iz džemata zbog svojih marifetluka, rekao je da za to nema razloga, jer on je taj koji je osnovao taj džemat. Koliko je istina u ovome; da je on taj koji je osnovao džemat, neka sam džemat odluči i nagradi ga za plasiranje nesitina. Na pitanje Bošnje: Je li istina da je bacio list “BOŠNJAK” u kantu za smeće devedesetih godina prošlog vijeka, odgovorio je: – Avdo laže!
Za sreću Avdo ima ljude koji se sjećaju toga dobro, često ga podsjećaju na taj slučaj i to uvijek kad isti imam proba organizovat nešto sa predznakom – Bošnjak. Par godina unazad organizovao je sa svojih par istomišljenika “Maticu Bošnjaka Crne Gore”. Nedugo nakon osnivanja morali su je preimenovati u “Savez Bošnjaka CG”, jer im je izgleda stiglo neko bešare da Crna Gora ne može biti Matica Bošnjacima, posebno ne onima koji su prognani iy nje.

Dalje, zašto ne bi rekli da je u prošlogodišnjem ramazanu u posjeti New Yorku iz Novog Pazara doputovao Senad ef. kojeg su specijalne službe na aerodromu, zaslugom “glavnog”, držale više sati. “Glavni” je navodno dojavio da je ovaj mladić prijetnja sigurnosti ovog društva. Tada su Senada ef. nekoliko ljudi čekalo četiri-pet sati da se pojavi na izlazna aerodromska vrata. Svjesni smo da sve dojave posebno takve vrste, službe zadužene za sigurnost moraju provjeriti, i biti sigurne da li je osoba čist i da li je dojava lažna. To se baš desilo sa istim onim Senadom ef. kojem je isti imam prije dvije godine, pred ramazan, ‘poželio dobrodošlicu’ preko službenika Američke ambasade u Beogradu.

Pitamo se dokle će ovakve udarce trpi džemat, i kad će već jednom da dođe kraj spletkama.
Dali je konačno došlo vrijeme da nakon dvije decenije bošnjački narod prestaje biti istrument manipulanata i da više neće dozvoliti da ih iko više vuče za nos. Zato, bošnjački narod s pravom neće više dopustiti da njime manipulišu tobožnji nedokazani zaštitnici vjere i nacionalnih interesa našeg naroda. Zna naš narod da su to oni koji sebi uzdižu iznad naroda i predstavljaju se kao stvaraoci i realizatori svega onoga što je narod stvorio preko svojih leđa. Jeste žalosno za one koji nakon svega dozvoljavaju da budu manipulisani od pojedinaca, koji su na zijanluku, ne samo vjere nego i vjernika uopšte. Ponižavanje čestitih vjernika za sva vremena treba da bude spriječeno, i da se ljudima dokaže gdje su ih sve vodili oni kojima su vjerovali. Cilj mašeg naroda ovdje u dijaspori je, da opstane i njeguje svoje posebnosti, nacionalone, kulturne i vjerske, te da se novim generacijama prenese istina i odgoje se u duhu bošnjaštva i vjere islama.

Da li je Islamski i Kulturni centar radio na tome, i koliko vidjet će se? Onda, zašto ne pitati šta je dosad, tj. u dvadest godina rada uradio imam džemata u New Yorku, koliko je radio prosvjećivanju naše omladine, gdje je ta omladina koju je on prosvjetio, sa kim se ženi i udaje ta omladina…. ?

Konačno, naš narod radi sveukupnog interesa i opstanka, na ključnom mjestu mora imati svjesnu, savjesnu i čestitu ličnost koji bi na adekvatan način štitio naše vjerske, nacionalne, kulturne i državničke interesa.

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.