“Ne brini za Gazu”

2
25

8c262ffd34d730672d76a6e47cb5dd9c_XL

Stanovnici Gaze, na pitanje o njihovom stanju u vrijeme opsade i cionističke agresije na njihovu domovinu, odgovaraju ustaljenim izrazom: „Ne brini!“

Zamolio sam svog prijatelja da mi objasni kako to da se ne brinu u vremenu dok ih cionisti i njihovi pomagači opsjedaju i kopnenim, i pomorskim i vazdušnim putem, i dok su im svi prolazi zatvoreni, trgovina onesposobljena, a ubistva vrebaju sa svake strane.

On je samo odgovorio: „Ne brini!

Od početka opsade Gaze, koja se je otpočela 2006. god, a već 2007. je u potpunosti okupirana, stanovnici Palestine su posvećeni otporu. Najveći uspjeh se desio u poimanju značenja života kod Palestinaca. Tako je pojam „šehadeta kao načina života“onaj koji dominira njihovim psihološkim stanjem. Stoga oni ne pridaju veliku važnost brizi za život, opskrbu ili imetak.

Hamas je uložio znatne napore da kod naroda promijeni shavatanja o životu. Danas se ljudi u Gazi natječu da se njihova historija ispiše što većim brojem šehida. Svaki, pa i najmanji oblik žrtvovanja, za njih predstavlja ponos i bogatstvo za njihovu porodicu i historiju.

Zato ne brini! Narod Gaze je doživio preporod. Oslobodili su se straha i okitili se snagom volje, hrabrosti, otpora, strpljenja i nade u Allahovu pomoć.

Ovaj narod se oslanja na svoju dobro utemeljenu akidu. Oni shvataju da su i život i smrt u Allahovim rukama, a da je njihova obaveza da rade i da se trude.

Navodim vam primjer:

– Stanovni Gaze su samodostatni u poljoprivrednoj proizvodnji povrća i peradi, a usto proizvode i 75% cjelokupne potrošnje voća.
– Stanovnici Gaze, ni dan danas, nisu odustali od obrazovanja, a tome su pridavali pažnju i u najtežim situacijama.
– Palestinci su, u određenoj mjeri, uspjeli da se snabdiju osnovnim namirnicama i potrepštinama posredstvom nekolicine tunela, koji su ostali u funkciji nakon masovnih uništavanja. Naime, odmah nakon vojnog udara u Egiptu, uslijedilo je uništavanje većine palestinskih tunela. Međutim, Palestinci se nisu predali, nego su neke od uništenih tunela obnovili, a prokopali nove.“

Gaza je, za razliku od Zapadne Obale, ostala nezaštićena, usamljena i bez mogućnosti za napretkom, jer je opkoljena, a milionska pomoć pristiže samo vlastima Zapadne Obale.

Ipak, moj prijatelj naglašava: “Ne brini! Jer mi sad imamo novi ‘Hamas’, koji je obećao da će štititi narod Gaze, a pobjedu daje samo Allah subhanehu ve teala. Hamas nikad nije prestao da razvija svoju tehnologiju i naoružanje. Njihovi borci su istinski heroji. Oni su ujedinili snage otpora u Gazi, postavljajući jasne odgovornosti svim stranama otpora, i tjerajući Fatah na borbu. Tako su snage otpora postale ujedinjene i snažne u svom djelovanju, za razliku od Fataha na Zapadnoj Obali.”

Hamas je razvio svoju tehnologiju ratovanja, uprkos skromnim uvjetima i mogućnostima. Na primjer, prije su imali rakete od 3 kg nosivog eksploziva, čiji domet je bio maksimalno 10 km, dok danas posjedujuju rakete od 6 kg nosivog eksploziva, a njihov krajnji domet je 120 km. Isto tako su uz pomoć najjednostavnijih alata i uređaja uspjeli napraviti bespilotne letjelice s različitim vrstama uređaja za izviđanje terena, ali i za gađanje željenog cilja.

Moj prijatelj iz Gaze kaže: “Ne brini! Naša djeca već razlikju zvuk Al-Qassamovih raketa od zvuka onih koji dolaze sa cionističke strane. Penju se na krovove i tekbiraju sve dok Al-Qassam ispaljuje svoje rakete.”

Upitao sam ga: “Zar ne mislite da je Hamas nemoćan u borbi protiv savremene vojne opreme koju posjeduju cionističke snage?” On mi je odovorio: “Ne brini! Hamas je u potpunosti unaprijedio svoju kopnenu, pomorsku i vazdušnu strategiju. Njihove rakete ne idu samo na južna okupirana područja, kao do sada. Danas su oni u mogućnosti da lansiraju rakete do Tel Aviva, Haife, Jaffe i Hadere, na udaljenost od 120 km, na sjeveru cionističkog okupiranog područja. Zar niste vidjeli kako je Hamas obavio pomorsku akciju u kojoj je napao mornaricu ‘Zakkim’, nakon čega je uspio ući na okupirano područje i time zapanjiti ‘Izraelce’? Niste li vidjeli kako je Hamas uspio oboriti cionističke bespilotne letjelice s eksplozivom, nakon što je svojim letjelicama za izviđanje otkrio njihov dolazak? Također, Hamas je uspio da održi tajnim svoje prebivalište, koje cionističe snage ne mogu pronaći ni svojim najboljim i najsavremenijim uređajima za izviđanje, kao što im nije uspjelo da ubiju ni jednog komadanta iz jedinice ‘Izzu Din Al-Qassam.’ Stoga Izrael napada civile, žene i djecu, jer nisu u stanju da pronađu sjedište snaga otpora.”

Pitao sam ga: “A šta je sa kopnenim napadima kojima je Izrael napao na Gazu? Ne ugrožava li to stanje u Pojasu Gaze?”

Rekao je samouvjereno: “Izraelske snage se sada susreću s novim načinom borbe, koji se razlikuje od onog na koji su naišli u njihovim napadima u decembru 2008. god, ili u novembru 2012. god. Hamasova strategija je ovog puta, od samog početka, direktna i učinkovita. Izraelska vlada je pokrenula kopnene napade, kako bi tu akciju mogla kasnije koristiti u pregovorima, povlačenjima ili okončavanju rata. Izrael nije uspio otkriti sistem komunikacije i kontrole koji koristi Hamas, kao što nije uspio ni otkriti sjedište snaga otpora. Sve to dovodi do psihološkog poraza cionističke vojske.

Cionisti koji borave na okupiranoj teritoriji, od samog početka okupacije 1948. god., žive u strahu. To stoga jer naše rakete uspijevaju preći na mjesta njihovog boravišta, a to znači da ih zidovi koje su podigli i savremena tehnologija koju posjeduju, ipak ne mogu dovoljno zaštititi. Oni sada provode duge sate u skloništima pod zemljom, dok naša djeca izlaze na krovove kuća kako bi posmatrali kako Al-Qassam ispaljuje rakete, i pritom, na sav glas, uzvikuju: ‘Allahu ekber!’

Tako se njihov naum da unesreće Palestince, okrenuo protiv njih, te su oni postali unesrećeni, posebno u psihološkom smislu. A što se tiče Palestinaca, oni su, ovakvim načinom otpora, dobili veliki psihološki podsticaj.

Dragi moj brate, ne brini! Allah je sa nama!”

Autor: Muhammed Ahmed al-Rashid


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.