16. Maj 2011

Kosovo – U okviru nedjelja tolerancije u Prizrenu se priređuje niz manifestacija simboličkog karaktera sa željom da se ukaže na ovu sve neophodniju pojavu u društvu, pogotovu kosovskom koje prolazi kroz burni poslijeratni period.

U većini osnovnih škola na ulaznim vratima istaknuti su posteri i natpisi o toleranciji. Na nekima je, međutim, to ispisano samo na albanskom jeziku i to u školama gdje se nastava izvodi još i na bosanskom i turskom jeziku. To, na žalost, jasno govori samo po sebi.

Istine radi, Prizren inače vazi za jedan od najtolerantnijih gradova na Kosovu. U gradu se govore 4-5 jezika i to bez ikakvih problema. Na to niko ne obraća pažnju. U podne se može čuti ezan sa neke od džamija, istovremeno zvona na katoličkoj a već nekoliko mjeseci i iz pravoslavne crkve svetog Đorđa u centru grada. Treba naravno još puno raditi na toleranciji, ali baza postoji.

Izvor: Info-Ks.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles