Nastavnici loše sabirali poene

0
0

Sjeverni Sandžak – Pojačana kontrola u sprovođenju male mature pokazala da su nastavnici pravili velike greške u sabiranju poena djece, čime su mogli da ih oštete, piše Politika.Samo na jednu školu tri supervizora intervenisala su 34 puta u pregledanju testova, piše Politika i dodaje da sje bilo slučajeva i da su dva đaka “pala” završni ispit, jedan zbog galame, drugi zbog “bubice”.

Supervizori su 34 puta intervenisali ispravljajući greške u pregledanju testova iz maternjeg jezika. Međutim, bBroj intervencija biće veći kada mu se pridodaju moguće ispravke posle provere valjanosti ocenjivanja radova iz matematike.

Novina koja je ove godine uvedena jeste da supervizori nadgledaju i rad pregledača i imaju obavezu da pregledaju određeni uzorak već ocenjenih radova. U 1.260 škola, posle polaganja testa iz maternjeg jezika, 34 puta intervenisali su supervizori – kod pregledača. Kada se zna da je ukupno 3.113 supervizora, onda ovo zvuči kao mali broj intervencija, ali to jesu uočene greške koje su se potkrale u ocenjivanju i sada su ispravljene“, objasnio je za Politiku Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvjete i nauke.

U testovima, na kraju svakog zadatka postoji kvadratić u koji se upisuje broj bodova, a pojedini pregledači taj kvadratić nisu precrtavali tamo gdje su netačno riješen zadatak vrednovali sa nula poena.

Supervizori su ukazali da to mora da se precrta, da ne bi bilo nedoumica. Nalazili su i greške u sabiranju ukupnog broja osvojenih bodova i nalagali ocenjivačima da poene saberu ponovo i isprave krajnji zbir, jer deca ne smeju biti oštećena greškom ocenjivača“, napominje Kostić.

Kako piše Politika dodatna provjera, urađena na uzoruku od 41 škole, pokazala je da su učinjene greške u ocenjivanju u 35,9 odsto testova iz srpskog jezika i 29,3 odsto iz matematike.

Ko zna koliko bi bilo uočenih propusta i oštećene djece da je detaljna naknadna analiza urađena u svim školama, zaključuje Politika.

Izvor: Jedinstvo.tv


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.