NASTAVLJA LI SE DISKRIMINACIJA? – Danas odluka o dodjeli sredstava za medije u Novom Pazaru

1
54

Slikovni rezultat za mediji

Komisija koja će odlučivati o raspodjeli novca za sufinansiranje medijskih projekata u Novom Pazaru zasijedat će u utorak.

U Rješenju objavljenom na sajtu lokalne samouprave navodi se da će komisiju činiti Slobodan Radičević, na predlog Medijske koalicije (NUNS, UNS, NDNV, Lokal press i Anem), Zoran Marjanović na prijedlog RAB-a i Radojica Mali, kojeg je predložio COMNET.

Ime Radojice Malog često je bilo u središtu brojnih komisija, pa je tako tokom 2017. godine čak 14 puta bio član neke komisija koja je odlučivala o dodijeli sredstava.  

Uglavnom je sudejlovao u odlučivanju o dodjeli para u južnobanatskim opštinama, gdje je na konkursima u samo tri lokalne samouprave – Bela Crkva, naravno, Kovin i Vršac – BC info, čiiji je vlasnik, prihodovao 5,5 miliona dinara. A skoro da bi mogao biti zanimljiv podatak da je 600.000 dinara koje je BC info dobio na konkursu u Kovinu izglasala komisija čiji je član bio upravo – Radojica Mali.

Sekretar komisije biće Besar Hadžić, zaposlen u Gradskoj upravi Novog Pazara, na poslovima u kabinetu gradonačelnika Nihata Biševca.

Kako saznajemo posmatrač na konkursu biće programski koordinator Akademske inicijative “Forum 10” Fahrudin Kladničanin, inače blizak rođak gradonačelnika Biševca.

Podsjećamo da je prošli konkurs obilježilo mnoštvo nepravilnosti. Da je tajno raspisan, kako bi samo mediji bliski režimu mogli da konkurišu. Tako je u periodu od tri godine Regionalnoj televiziji isplaćeno 1.250.000 eura, dok je TV Jedinstvo isplaćeno oko 100.000 eura. 

Također, u trentku kada je potpisao rješenje o dodjeli sredstava Regionalnoj televiziji Novi Pazara, Nihad Biševac je obnašao funkciju gradonačelnika, a istovremeno je bio jedan od vlasnika televizije, što je predstavljalo direktan sukob interesa, dok je vlasnik i direktor TV Jedinstvo, Šerif Marukić, tada bio na funkciji zamjenika predsjednika Skupštine grada.

Odbijeno mjesto posmatrača jedinom novinarskom udruženju iz Sandžaka

Sandžačko udruženje novinara uputilo je, shodno javnom pozivu, prijedlog za člana komisije za odlučivanje o javnom pozivu za medijske projekte Grada Novog Pazara.

Međutim, bez ikakve konsultacije, isti nije uvršten, a SUN-u nije dostavljeno bilo kakvo obrazloženje.
Nakon što je SUN iz medija saznao da njihov prijedlog nije uvršten, poslali su e-mail u kojem su tražili pojašnjenje.

Međutim, naišli su na potpunu nezainteresiranost za njihove dopise.

SUN će o ovom ponašanju gradske uprave izvijestiti novinska udruženja u zemlji i inostranstvu, kao i međunarodne ustanove koje se bore za ljudska prava i prevenciju diskriminacije.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.