Nastavak podrške marginalizovanim grupama

0
3

Novi Pazar – Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, uz finansijsku podršku PROGRES-a i gradske uprave u Novom Pazaru, nastavlja sa projektom savjetodavne službe za građane, čiji je cilj pružanje pravne pomoći i pristup socijalno marginalnim licima.

Predsjednica Odbora Semiha Kačar kaže da su raseljenim, povratnicima, siromašnim i pravno nevidljivim licima kao što su Romi, neophodne osnovne informacije kako da zaštite svoja prava.

Kačarova ističe da će ovim projektom biti markirani problemi kojima bi pravna služba u lokalnoj samoupravi trebala da se bavi.

“Projekat će trajati do polovine naredne godine, a nakon toga je planirano da se savjetodavna služba integriše u okviru službe pravne pomoći u lokalnoj samoupravi. Dakle, projekat će biti održiv”, rekla je Kačarova.

Generalni menadžer PROGRESA Grem Tindal dodaje da je pitanje besplatne pravne pomoći veoma važno i da je ono prepoznato čak i u Ustavu Srbije.

“Zadovoljni smo što je Novi Pazar na neki način lider u uspostavljanju i pružanju pravne pomoći. Vrijednost projekta je 43 hiljade evra, od kojih je grad dao pet hiljada, odbor osam hiljada, a mi 30 hiljada evra”, rekao je Tindal.

Pravnik Sandžačkog odbora Emir Fetahović kaže da je od 2009. godine usluge savjetodavne pomoći koristilo oko hiljadu građana, koje su se odnosile na pružanje administrativih usluga, popunjavanje formulara i vađenje dokumenata.

“Mi pokrivamo širok opseg prava kao što su zdravstveno osiguranje, obrazovanje, lična dokumenta, socijalna pomoć i drugo. Savjetodavnom službom nije pokriveno pružanje pravnih usluga koje se vode kod sudova”, rekao je Fetahović.

Donatori projekta PROGRES, sa ciljem da podrže razvoj 25 općina južne i jugozapadne Srbije, su Evropska unija i Vlada Švajcarske.  Evropska unija je izdvojila 13,5 miliona evra za realizaciju programa, Vlada Švajcarske 2,5 miliona, a Vlada Republike Srbije učestvuje sa najmanje 1,5 miliona evra.

Izvor: RadioStoPlus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.