Nastavak Dodikove opasne i štetne retorike

0
9

BiH – U povodu novih podmetanja i širenja neistina o reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću od strane Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

-Milorad Dodik u izjavi za beogradsku Politiku od 06. 08. 2011. godine iznio je više neistina i zlonamjernih tvrdnji o reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću. Daljim iznošenjem neistina i fiktivnih optužbi, Dodik nastoji skrenuti pažnju s činjenice da nije demantirao niti osudio monstruoznu rasističku izjavu Biljane Plavšić da su “muslimani genetski kvaran materijal”, niti je demantirao svoje rasističke izjave da “ne mogu suditi sudije muslimani”, niti je korigirao svoje uvjerenje da se ne može imati povjerenja prema muslimanima. Neoboriva je istina da je rasističku izjavu Biljane Plavšić slijedio genocid nad muslimanima Bošnjacima, kao što je, također, poznato da je evropski ekstremista i terorista Anders Behring Breivik nadahnuće za svoj zločin nad nevinim ljudima u Norveškoj pronalazio i u ekstremističkim i rasističkim izjavama srpskih političara i oficira kojima se trenutno sudi u Hagu zbog genocida.

Reisu-l-ulema Mustafa Cerić je u svojstvu vrhovnog muftije muslimana, po službenoj dužnosti, obavezan upoznati nadležne organe u državi Bosni i Hercegovini i međunarodne institucije zadužene za mir i zaštitu ljudskih prava u našoj zemlji o mogućim posljedicama za mir i sigurnost ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u Evropi i svijetu koje proizvode Dodikove diskriminirajuće izjave prema muslimanima na osnovu njihove vjere. Muslimani su s pravom zabrinuti zbog mogućnosti da se, na isti način kao što se Anders Behring Breivik pozvao na osumnjičene i osuđene srpske zločince protiv čovječnosti i za genocid, neki novi ektremista i terorista pozove na Milorada Dodika, koji neometano širi predrasude o Bošnjacima na osnovu njihove vjere i uporno negira genocid u Srebrenici, unatoč nebrojenim dokazima i upozorenjima od najvećih pravnih, moralnih i političkih autoriteta u svijetu. Zbog mira i sigurnosti ne samo u Bosni i Hercegovini i Balkanu, već i u Evropi i svijetu za takvu Dodikovu praksu i satanizaciju čitave jedne vjerske zajednice mora se naći adekvatan odgovor i zaustaviti takvo štetno javno djelovanje. Slučaj terorizma u Norveškoj je najbolja opomena šta se može dogoditi, ako se ništa ne poduzme protiv Dodikovih izjava.

Milorad Dodik, koji nastupa s pozicije moći i državne vlasti, trebao bi već shvatiti da reisu-l-ulema Mustafa Cerić nema poziciju u zakonodavnoj ni u izvršnoj državnoj vlast, ali reisu-l-ulema ima slobodu, pravo i obavezu da svojim moralnim glasom i duhovnim autoritetom bdije nad pravima muslimana. Za sve dobronamjerne ljude neosporna je istina da je reisu-l-ulema Mustafa Cerić uložio ogromne napore i dao nemjerljiv doprinos u postratnom oporavku našeg društva u pravcu istine, pravde, mira i pomirenja o čemu postoje mnoga međunarodna priznanja. Očito je na sceni pokušaj Milorada Dodika da se, nakon obračuna sa političkim neistomišljenicima i političkim subjektima u našoj zemlji, prelaskom u područje vjere obračunava sa muslimanima i njihovim vjerskim autoritetima i institucijama.

Nadalje, umjesto što daje diskriminirajuće izjave o muslimanima kao takvim, Milorad Dodik bi trebao odgovoriti građanima Bosne i Hercegovine zašto ih drži taocima svojih ličnih frustracija i ambicija, osporavajući im pravo na efikasnu državu, bolji život i sigurniju budućnost blokirajući u Bosni i Hercegovini neophodne procese ka euroatlanskim integracijama. Sve više postaje očitije kako odnos Milorada Dodika prema međunarodno priznatoj državi postaje sve opasniji i snažniji remetilački faktor i prijetnja za mir i stabilnost ne samo Bosne i Hercegovine, nego i cijelog regiona jugoistoka Evrope. Zbog toga Islamska zajednica i muslimani očekuju da na vrijeme domaće i međunarodne institucije zadužene za mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i šire prepoznaju ovu opasnost i spriječe dalju eskalaciju retorike i ponašanja koje može prerasti u nasilje i prouzročiti nove sukobe, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.