Nastavak četvrte sjednice Skupštine opštine Prijepolje

0
6

Prijepolje – Prekinuta posle samo sat i po zbog nedostatka kvoruma, četvrta sednica Skupštine opštine Prijepolje nastavljena je sutradan i na početku je usvojen dnevni red, ali bez i jedne dopune, iako je opozicija predložila na desetine tema.

Usledila je izuzetna efikasnost, jer su objedinjene rasprave za drugu i treću, odnosno četvrtu i petu tačku dnevnog reda, pa je za sat vremena „prepolovljen“ dnevni red. Usvajanje odluke o regionalnom planu upravljanja otpadom za četiri opštine kako bi se nastavili radovi na izgradnji zajedničke deponije prekinuti pre pet godina, omogućilo je odbornicima da po ko zna koji put tokom prethodne četiri decenije podsete na postojanje deponije u Stanjevinama i kako je „krajnje vreme“ da prestanemo da „želimo dobrodošlicu“ u naš grad smetlištem.

Uobičajena informacija koju nadležno odeljenje Opštinske uprave podnosi svake godine u ovo doba, za skupštinsku govornicu izvela je brojne odbornike iz redova prosvete. Gotovo svaki od njih, počeo je svoju diskusiju rečenicom: „iako su moji prethodnici rekli dosta toga, ja ne mogu, a da nešto ne kažem ovome…“. Sabahudin Hajdarević (BDZ) otvorio je priču o vjeronauci u školama, odnosno da u pojedinim školama nastavu izvode islamski veroučitelji koji su „nestručni“, a da su otpušteni školovani nastavnici. On je naveo primjer pjevača i veterinarskog tehničara, da se čak i ne drže časovi, da prosvetni inspektor uopšte ne reaguje. Odbornik Hajdarević smatra da se time krši ustanovno pravo Bošnjaka, da se „vrši asimilacija“ i da se „pokrštavaju bošnjačka deca“, potkrepljujući to i primerom svetosavskih akademija.

Odmah je replicirao Ibro Fazlić (SDA), zamenik predsjednika Skupštine opštine, tvrdeći da „nema pokrštavanja bošnjačke dece“, da škole ne biraju vjeroučitelje već da nastavnike za vjeronauku imenuje specijalna komisija pri nadležnom ministarstvu, lično ocjenivši da „veronauku izvode stručni ljudi“ jer jedan od njih drži džamiju koja ima najjači džemat“. Predsjednik Skupštine opštine Vukosav Tomašević je upozorio odbornika Hajdarevića da vodi računa o „kvalifikacijama“ jer tvrdnja da se „sistematski sprovodi asimilacija i da se pokrštavaju djeca Bošnjaka je ozbiljna“. Elma Bukvić (DPS) je „pojasnila“ o čemu se radi, da je bez časova vjeronauka ostao veroučitelj koji je završio visoku školu jer nije „politički podoban. Potom je i Fazliću „objasnila“ da nije reč o džematu i džamiji“ već o „verskom obrazovanju u državnim školama“, tražeći da kao što i sve druge predmete predaju fakultetski obrazovani profesori i vjeronauku predaje fakultetski obrazovan vjeroučitelj.

Problemi sa pružanjem usluge grejanja bili su predmet veoma detaljnih analiza brojnih odbornika jer je 120 minuta rasprave omogućilo da se po ko zna koji put „pretrese tema“, ukaže da je grejanje skupo za stanare koji se greju, a opet nedovoljne cene prema ekonomskim parametrima, teraju JKP „Lim“ u gubitke i zato je direktor Aziz Hadžifejzović insistirao da se iz budžeta subvencionira ova usluga i to sa skoro 20 miliona dinara. To je izazvalo pravu buru kod odbornika koji su navodili primere koliko treba domaćinstva da izdvoje za grejanje i to o svom trošku i organizaciji i da je nekorektno da se svakom od 600 domaćinstava koja se greju organizovano, iz zajedničkog budžeta ove opštine subvencira grejanja sa po 300 evra.

Duže nego obično pričali su odbornici ovoga puta o stanju u poljoprivredi jer je stanje tako da se za cijelu godinu, za ovu oblast izdvaja 24 miliona dinara, dakle malo više nego što će se subvencionirati grejanje privatnim licima ( sa 20 miliona dinara) kako bi se „pokrili“ gubici JKP“Lim“. Odbornici su predlagali da se razmišlja o „poboljšanju rasnog sastava stoke“, o hladnjači, biljari, novoj afirmaciji zadrugarstva kako bi se „spasila“ poljoprivredna proizvodnja, o propalim zadružnim domovima. Sve bi to bilo pohvalno da to sve nisu teme i priče „od juče“. Nova je samo najava ulaganja u prerađivačke poljoprivredne kapacitete zainteresovanih investitora iz Rusije i Turske.

Hasib Hajdarević (SDP) podneo je ostavku na mesto odbornika zbog obaveza koje ima kao v. d. direktora Doma zdravlja u procesu odvajanja ove ustanove iz Zdravstvenog centra Užice. Njegovu ostavku tražili su na početku sednice odbornici opozicije smatrajući da je prekršen zakon o sukobu interesa.

Odbornik Rifat Kriještorac (DPS), član Anketnog odbora koji istražuje poslovanje velikih mjesnih zajednica, podneo je ostavku na to mesto. Kako je naveo, ostavku podnosi jer nedostaju brojne informacije koje odbija da dostavi Direkcija za izgradnju kako bi se uporedili sa podacima mjesnih zajednica o raznim transakcijama novca za određene poslove. Kriještorac je istakao da sa Anketnim odborom ne sarađuju ni službe Opštinske uprave, te da on, koji je ukazivao godinama za skupštinskom govornicom na brojne mahinacije u MZ Brodarevo, ne želi da formalno radi u Anketnom odboru. Kriještorac je ostavku podneo i zbog neisplaćenih nadoknada za njegov dolazak iz Brodareva u Prijepolja tokom dosadašnjeg rada u odboru.

(UE)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.