Nastava u školama u KS počinjat će intoniranjem himne BiH

1
15

 

Ovo je jedan od zaključaka današnjeg sastanka premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića sa akademicima i članovima posebnog stručnog tijela Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava koje je predvodio njegov doskorašnji predsjednik Smail Čekić.

Razgovarano je o provođenju Inicijative nevladinih organizacija “Istina o genocidu i opsadi grada Sarajeva”, o uvođenju promjena u nastavne planove i programe u osnovnim i srednjim školama te Zakona o obrazovanju KS-a. Jednoglasno je podržan početak realizacije ove inicijative čiji je predlagač Sejfudin Tokić, vanjski saradnik Instituta.

“Danas smo razgovarali o nekim propustima u našem obrazovnom sistemu, kao i o radu ovog Instituta koji je članica Univerziteta u Sarajevu, njihovoj poziciji u procesu obrazovanja i edukaciji u Kantonu. Saglasili smo se da udžbenička politika u KS nije adekvatna vremenu u kojem živimo , jer su naši prethodnici izbjegli mogućnost da naša djeca uče pravu istinu koja se desila u Sarajevu i Bosni i Hercegovini”, naveo je premijer Konaković.

Naglasio je i kako naša djeca moraju učiti o opsadi Sarajeva, o njegovom stradanju, o genocidu u Srebrenici, mnogo više o zločincima koji su u međunarodnim pravnim procesima odgovorni, osuđeni i leže u zatvorima.

“Mi ćemo se pobrinuti da već u ovoj školskoj godini na određeni način utičemo na sadržaj udžbenika prema kojima naša djeca uče”, kazao je premijer Konaković.

Objasnio je i da uvođenje intoniranja himne ima za cilj da ojača svijest naše djece o važnosti naše države, njenih obilježja, njene zastave.

“Ovo je početak naše vrlo ozbiljne saradnje sa Institutom sa kojim želimo da poziciju bosanske istorije, bosankog jezika koji nije adekvatno tretiran u našim udžbenicima, zastupljenosti bosanskih književnika u njima, bitno ojačamo i stavimo ih na mjesto kakvo oni to zaslužuju”, najavio je premijer Konaković i dodao da istina koja se ne čuje dovoljno iz kantona ohrabruje i one snage koje u udžbenicima u RS-u pišu da su osuđeni ratni zločinci ustvari heroji.

Smatra da u BiH trenutno postoji mnoštvo izvitoperenih činjenica kao i da neće dozvoliti da u udžbenicima piše da se u BiH desio građanski rat. Također je naglasio da će Vlada KS-a već u ovoj školskoj godini “hrabrije” razgovarati o ovim temama.

Inicijator sastanka, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić potcrtao je da je cilj sastanka u konačnici omogućiti da formulacije iz sudskih presuda budu sastavni dio nastavnih planova i programa u KS-u, ali i drugim kantonima.

“Niko nema pravo da napravi kompromis sa istinom i ovdje se radi o falsifikatu, jer u nastavnim planovima i programima ovog kantona nemamo istinu iz relevantnih dokumenata, kao što su sudske presude”, objasnio je Tokić.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvir Kazazović je istakao potrebu da se urade određene izmjene u nastavnom predmetu historije, te najavio već za sutra sastanak aktiva nastavnika ovog predmeta koji će predložiti konkretna rješenja u ovom smislu.

Naglasio je i da će od ove školske godine zatražiti od svih direktora da škole u unutrašnjim prostorijama, ali i vani na objektima moraju imati nacionalna obilježja države Bosne i Hercegovine.

(Klix)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Nastava u školama u KS počinjat će intoniranjem himne BiH


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.