30. Oktobar 2015

235235

Novi Pazar – Po pisanju srbijanskih medija, Srbi iz novopazarskog naselja Jalija potpisali su peticiju i pozivali vlast da spriječi Islamsku zajednicu u Srbiji da u tom naselju sagradi džamiju.

Oni ističu da su u tom dijelu ulice Jalija skoncentrisane srpske kuće i da ne žele u njihovoj blizini da bude džamija i da smatraju da je ovaj potez Islamske zajednice provokacija uperena protiv Srba, iako kako kažu “sa komšijama muslimanima decenijama žive u slozi.”

Oni se također pozivaju i na to da gradska vlast u Novom Pazaru nije izdala dozvolu za izgradnju ove džamije. Islamska zajednica je podnijela zahtjev za građevinsku dozvolu Gradskoj upravi i čeka na odgovor. U Gradskoj upravi tvrde da Islamska zajednica nije predala potpunu dokumentaciju.

Sa druge strane, u Islamskoj zajednici kažu da je Jalija apsolutnom većinom naseljena muslimanskim stanovništvom, a da u blizini ne postoji džamija, te je sasvim legitimno da se u tom naselju izgradi vjerski objekat.

Naša redakcija je dobila dodatna saznanja da je komunistička vlast u Novom Pazaru do 1990. u naselju Jalija zabranjivala izgradnju muslimanskih kuća i džamija, te iz tog razloga ovaj dio grada ne posjeduje džamiju.

Nedaleko od placa na Jaliji se nalazi na desetine igrađenih i u fazi igradnje stambenih blokova čiji su stanari apsolutnom većinom muslimani i koji žele ostvariti svoje vjersko pravo 

acb403d9090c3059119d0d27020d31e96fb240dc6daf49da42cd24dd58d49cfa

(SANA)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles