Narod i pravda: Nema autoputa prema Beogradu ako neće ići kroz Goražde i Sandžak

0
0

Narod i pravda: Nema autoputa prema Beogradu ako neće ići kroz Goražde i Sandžak

Delila Klovo Kajić, nositeljica liste za Skupštinu BPK Goražde, podsjetila je da je Narod i pravda u Goraždu vodio kampanju kroz direktni kontakt s građanima. 

“Gdje god smo došli slušali smo, građani su pričali. Danas u selima oko Čajniča povratnici nemaju struju i mi smo išli tamo, to je naš prvi zadatak”, podsjetila je Klovo Kajić koja je rekla da je kratko 2010. bila ministrica u Vladi BPK, ali je ostavku podnijela nakon što je otkrila javašluk i korupciju te odbila o tome ćutati.

“Tada me je predsjednik moje stranke i premijer poljubio u čelo i rekao da je to poljubac smrti. Htjeli su da me unište i fizički i psihički, a evo me danas ovdje sa vama jača nego ikad. Ja sam dirnula u njihov najveći interes – novac. Ta hrabrost da se krene u bitku protiv te korupcije i javašluka me privukla Narodu i pravdi, i sada znam da nisam sama”, kazala je Klovo Kajić koja je dodala da im se već nude koalicije dodavši da su sve ponude odbili jer kampanju vode pošteno.

Damir Čeljo, kandidat za Skupštinu BPK, u svom je obraćanju govorio o demografskom sunovratu ovog područja BiH koji se nastavlja iz godine u godinu.

“Bolno je priznati, ali danas u Goraždu ne živi ni 12.000 ljudi. To je, kada se pogledaju podaci, faktički manje jedne od jedne trećine u odnosu na predratno stanje. Odlučio sam da sa svojim kolegama pokušam promijeniti to stanje”, kazao je Čeljo.

Prisutnima se obratila i Merisa Omerović, najmlađa kandidatkinja i studentica Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, kojoj je Narod i pravda prvi politički angažman kroz koji namjerava raditi na poboljšanju položaja mladih u BiH.

 

Nezim Alagić, kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH, kazao je kako je poznato da su pojedini goraždanski tajkuni zabranili svojim radnicima da dođu na skup Naroda i pravde. 

“Znamo da ima i onih koji su nam se javili i koji nas podržavaju, ali nisu smjeli doći. Vodstvo Naroda i pravde već je pokazalo da se zemljom može drugačije upravljati. I tunel ‘Hranjen’ kojim se ovim dana hvale da će ga početi praviti pokušavaju da zaborave da je prvi korak napravila Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa Elmedinom Konakovićem. Mi danas živimo u gradu koji nema bazen, u kojem prokišnjava krov sportske sale, u kojem nema ljekara, naše žene se porađaju u Foči ili Sarajevu… Teško mi je reći, ali Gorazde danas nije grad. To ćemo promijeniti”, poručio je Alagić.

Doktor Faris Fočo, kandidat za Parlament FBiH, kazao je kako je 30 godina uspješan hirurg, ali ga je katastrofalno stanje u zdravstvu nagnalo da se bavi politikom jer se politika na loš način godinama bavi zdravstvom.

“Bavit ću se zdravstvom. Ako nam mogu nametnuti velike doprinose za zdravstvo i ogromne akcize, valjda nam mogu i pružiti minimum zdravstvenog osiguranja koje danas nemamo. Pomozite nam da moral vratimo u politiku, pomozite nam svojim izlaskom na izbore da provedemo konkretna rješenja”, kazao je Fočo.

Goran Akšamija, nosilac liste za Parlament FBiH i počasni građanin Goražda, doktor Ratne bolnice u Goraždu, kazao je kako su ulice Goražda danas poluprazne, dok su ranije, čak i u najtežim ratnim uvjetima bile puno.

“Večeras su ovdje dobri i hrabri koji su došli da nam daju podršku u borbi za pravdu”,kazao je.

Nermin Muzur, kandidat za Parlament FBiH, kazao je kako i pored teškog stanja vodeći ljudi u lokalnim zajednicama se ponašaju bahato.

“Znam da i vi imate jednog koji se voli voziti helikopterom i skakati po stolovima. Imamo i mi jednog takvog na Ilidži. Ali znam da ćemo ih za nekoliko dana ispratiti u prošlost“, kazao je Muzur, dodavši kako može obećati da glas zastupnika Naroda i pravde neće biti na prodaju kao i da će uvijek opći interes stavljati ispred ličnog.

Na kraju se prisutnima obratio i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković koji je poručio kako neće biti autoputa do Beograda ako ne bude išao kroz Goražde i Sandžak.

“Narod i pravda nije stranka, već sad možemo reći da je to veliki pokret. Kao premijer Kantona Sarajevo uvijek sam ovaj dio BiH doživljavao posebno značajnim, ovo je bedem Bosne i Hercegovine. Mi smo finansirali projektnu dokumentaciju za tunel ‘Hranjen’ i mi ćemo ga i završiti. Ako će se raditi autoput prema Beogradu, on mora ići kroz Goražde i kroz Sandžak. Nama jeste bitan i put prema Tuzli, ali nam je neprihvatljiva trasa koja je tako urađena da bi se izbjeglo Goražde, Sjenica, Novi Pazar”, kazao je Konaković.

 
(Klix)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.