Napredovanje ogranka PKK u Siriji moglo bi izazvati veliki val izbjeglica prema Turskoj

3
0

napredovanje-ogranka-pkk-u-siriji-moglo-bi-iz

Turska – Napori Stranke Demokratske unije (PYD), ogranka Radničke partije Kurdistana (PKK) u Siriji, kako bi spojila Kobani i Afrin, gradovi koji se nalaze na samom sjeveru Sirije uz granicu s Turskom, izaziva sve veću zabrinutost Arapa i Turkmena koji žive na tom području.

Postoji zabrinutost da bi u slučaju da PYD, koja je između Afrina i Kobanija proglasila novi kanton pod nazivom Tel Abyad, izvede napade na zapadnu obalu rijeke Eufrat, stotine hiljada Sirijaca bi moglo krenuti prema Turskoj.
PYD je u junu na sjeveroistoku Halepa, na granici s Turskom, od snaga DEAŠ-a zauzela područje Tel Abyada u kojem se nalaze arapska i turkmenska sela, proširivši kontrolu prema zapadnom djelu na tom području, počevši od Haseke preko Kobanija.
Organizacija PYD je spojila područje koje naziva kanton “Jazira”, koje se nalazi u pokrajini Haseke, sa gradom Kobanijem, a kao strateški cilj je odredila zauzimanje grada Afrina. Međutim, jedan dio područja koje se nalazi između Kobanija i Afrina kontroliše DEAŠ, a jedan dio arapske opozicione grupe.
Snage PYD-a su, nakon zauzimanja Tel Abyada, protjerale žitelje turkmenskih sela na tom području tako što su im zaprijetili da napuste svoje domove ili će, u suprotnome, biti izloženi zračnim napadima koalicionih snaga.
Inače, u izvještaju koji je organizacija “Amnesty International” objavila 13. oktobra navodi se da PYD na sjeveru Sirije, u mjestima gdje žive Turmeni i Arapi, krši ljudska prava i čini ratne zločine.
Najnoviji potez čelnika PYD-a je proglašenje Tel Abyada kao novog kantona. Lokalni izvori u Tel Abyadu za AA su potvrdili da PYD trajno želi ostati na tom području, upozoravajući da je naredni cilj ove organizacije prelazak na zapadnu stranu Eufrata.
Na području Azaz-Jarabulus na sjeveru Halepa, koje se nalazi u blizini granice s Turskom, živi oko 961 hiljada osoba, od čega Arapi čine 78 posto, Turkmeni 15, a Kurdi 7 posto.
Zastupnik turkmenskog parlamenta u Siriji Ekrem Dede za AA je kazao da PYD svakog momenta može izvesti napad na Jarabulus kako bi spojili Kobani i Afrin.
“To se može desiti danas, ili za mjesec dana. Svaki dan izvode napade artiljerijom na ovo područje”, rekao je Dede.
Istakao je da će PYD oružje, koje su uzeli od koalicionih snaga kako bi se borili protiv DEAŠ-a, koristiti da formira kurdsku regiju na sjeveru Halepa.
On smatra da PYD namjerava zauzeti liniju Azaz-Jarabulus u Siriji, iako na tom području većinski žive Turkmeni.
“Odatle bi se prema Turskoj zaputio veliki broj izbjeglica. To je velika opasnost. PYD je danas Tel Abyad proglasila kantonom. Lakše je s područja Tel Abyada izvoditi napade na Jarabulus. To je područje koje graniči s Jarabulusom. Ako zauzmu Jarabulus, desit će se veliki val izbjeglica. Riječ je o stotinama hiljada ljudi. Turska mora biti spremna na ovaj veliki val izbjeglica”, rekao je ovaj zvaničnik.
Dodao je kako pomenuto područje odmah mora biti očišćeno od militanata DEAŠ-a i proglašeno zaštićenom zonom.
Lider PYD-a Salih Muslim je ranije potvrdio da su im SAD poslale 50 tona pomoći u oružju, kako bi se borili protiv organizacije DEAŠ-a.
Ipak, Turkmeni i Arapi koji žive na tom području pribojavaju se da će oružje koje je poslano snagama PYD-a biti upotrijebljeno protiv njih.
Yasir Muhammed, aktivista za ljudska prava i advokat koji živi u Halepu, smatra da će oružje koje je koalicija poslala PYD-u u borbi protiv DEAŠ-a biti upotrijebljeno kako bi se protjerali Arapi i Turkmeni koji žive u mjestima na sjeveru Halepa.
“Cilj PYD-a nije da protjera DEAŠ iz grada Al-Raqqaha, nego da spoji područja Kobanija, Jarabulusa i Afrina na sjeveru Halepa”, rekao je ovaj aktivista.
Istakao je da je PYD protjerala na hiljade Arapa i Turkmena iz mjesta Ayn Isa, Suluk i Tel Abyad koja se nalaze na sjeveru Al-Raqqaha.
“Ako PYD izvede napade u Jarabulusu i na zapaadnoj obali Eufrata, moglo bi doći do velikog vala izbjeglica prema Turskoj. Kako bi se izbjegao taj scenario, potrebno je proglasiti sigurnu zonu na liniji Jarabulus-Azaz. Ukoliko bi se formirala takva zona, to bi predstavljalo sigurnu luku za ljude koje žive tamo”, istakao je Muhammed.
(Anadolu Agency)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Napredovanje ogranka PKK u Siriji moglo bi izazvati veliki val izbjeglica prema Turskoj


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. strasno koliko je navijacki tekst uz doista lazi koji kao glavni problem vidi Kurde a ne ISIL…dosta izrecenog je laz sto su i predstavnici Arapa demantovali

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.