Nalog o uklanjanju obilježja Aćif-efendiji stigao iz Užica

0
18

Novi Pazar – Spomen ploča Aćif-efendiji nije uklonjena, a javnost i politički činioci, posebno u Novom Pazaru, i dalje se bave tom temom i nedoumicama o nadležnostima.

Bilo je i nedoumica u vezi s tim ko bi trebalo da donese, uputi, saopšti odluku o uklanjanju ploče, nakon što je Vlada Srbije zaključila da to treba učiniti.

U medjuvremenu, Odsjek upravne inspekcije Užica pri Ministarstvu pravde i državne uprave naložio je Gradskom vijeću Novog Pazara da sprovede propisani postupak i ukloni spomen obilježje Aćifu Hadžiahmetoviću.

U rješenju iz Užica konstatuje se da je utvrđeno da je spomen obilježje postavljeno bez odobrenja nadležnog organa.

Inače, inspekcijski nadzor sproveden je u Gradskoj upravi u Novom Pazaru 9. avgusta, dan nakon što je taj “slučaj” bio tema vanredne sjednice Vlade Srbije.

U zapisniku o vanrednom inspekcijskom nadzoru, u koji je Tanjug imao uvid, konstatovano je da je Bošnjačko nacionalno veće (BNV), u tehničkom mandatu, 30. jula podnijelo zahtev za dobijanje saglasnosti za postavljanje spomen table Aćifu Hadžiahmetoviću, poznatijem kao Aćif efendiji.

Nadležne službe Gradske uprave su, kako se navodi, pripremile mišljenje o postupku i načinu postavljanja i uklanjanja “manjih montažnih objekata na površinama javne namjene na teritoriji grada” u kojem se, između ostalog, sugeriše prethodno osnivanje Savjeta za medjunacionalne odnose.

To mišljenje sa predlogom Odjeljenju za skupštinske poslove, poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća, medjutim, nije bilo dostavljeno do dana inspekcijskog nadzora.

Zapisnikom nije odredjen rok u kome je Gradsko vijeće dužno da sprovede nalog užičke inspekcije, a nije predviđjena ni mogućnost žalbe.

Esad Džudžević je uveren da spomen ploča Aćif efendiji nikada neće biti uklonjena.

On je rekao da su Bošnjaci postavljanjem spomen ploče Aćif efendiji, ali i drugim znamenitim Bošnjacima ispunjen “istorijski dug” prema znamenitim Bošnjacima.

Džudžević je najavio i da će protiv svih koji se zalažu sa uklanjanje spomen ploče biti podnijete krivične prijave.

Gradska uprava Novog Pazara se nije oglasila povodom naloga o skidanju spomen ploče Hadžiahmetoviću, što je, kako se smatra, dodatni razlog za podjele Bošnjaka u Sandžaku.

Naime, Bošnjaci bliski lideru SDA Ugljaninu smatraju da Aćif efendija treba da ima spomen ploču kao “branilac Bošnjaka”, a oni lojalni lidru SDPS-a Rasimu LJajiću, medjutim, smatraju da je reč o nepotrebnom i preuranjenom gestu.

(Tanjug)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.