Nakon skitanja po Turskoj, Dobrila sad samuje na Uvcu

0
14

Rezultat slika za Nakon skitanja po Turskoj, Dobrila sad samuje na Uvcu

Nova Varoš -Dobrila se nedavno u Srbiju vratila sa putovanja po Turskoj i to avionom kao poznata ličnost i uz prisustvo ambasadora.

Sada boravi u volijerima u Specijalnom rezervatu prirode Uvac, a čuvar Milivoje Remović svakodnevno je obilazi.

“ Prilično je dobra ptica. U Turskoj su je hranili maltene iz ruke, tako da je ona sada 80 posto pripotomljena. Nema te instinkte kao divlja ptica i navikla je da živi uz čoveka. Razmažena je dosta, samo se igra”, kaže Milivoje za RINU.

Razmaženu Dobrilu pregledaju ornitolozi, ona će još neko vreme provesti osamljena u volijerima na Uvcu ne bi li kako kažu čuvari, malo podivljala i odletela svom jatu. Ali, izgleda da će biti malo teže da se ova ptica odvoji, nakon šest meseci provedenih sa ljudima.

“Ja se trudim da što manje vremena provodim sa njom, kako bi ona postala ponovo divlja i kako bi se otuđila od čoveka. Mada, ona kad god dođem da joj donesem hranu, stalno je uz mene. Skakuće, igra se, gricka mi patike i pantalone. Nema nikakav strah od ljudi”, priča Milivoje.

Dobrilu su ka Turskoj odnele termalne struje i ona se ne razlikuje od svojih vršnjaka tinejdžera koji vole da lutaju po svetu. Ove ptice sa rasponom krila i do tri metra stizale su čak i do dalekog istoka.

“Kao Živka i Uroš Nejaki i Dobrila je u svojoj prvoj godini krenula da luta po svetu jer još uvek nije bila spretna letačica. Međutim, u većini slučajeva odlutale ptice se vraćaju i nakon pete godine kad stiču polnu zrelost pronalaze para i formiraju gnezdo. Beloglavi supovi su izuzetno verne ptice i jednom kad izaberu partnera to je za čitav život”, rekao je Novak Pejović, šev čuvarske službe u Specijalnom rezervatu prirode Uvac.

Inače, u ovom rezervatu živi jedna od najvećih gnezdećih kolonija beloglavih supova na Balkanu.

“Trenutno se kod nas nalazi 110 gnezdećih parova. Od 1994. godine formirano je i hranilište na brdu Manastiri. Tu se godišnje iznese oko 250 tona hrane. Beloglavi supovi su redovni posetioci hranilišta, naročito u zimskom periodu”, izjavio je Đorđe Zagrađanin za Rinu, čuvar zaštićenog prirodnog područja.

Čuvari se nadaju da će Dobrila kroz dva meseca biti puštena da odleti iz volijera i da će ponovo krstariti iznad Uvca sa roditeljima, koji prepoznaju svoje mladunce i prihvataju ih iako odlutaju.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.