Nakon epidemije početkom godine, nema novooboljelih od malih boginja

0
11

Na teritoriji Novog Pazara i Tutina, od juna do danas, nije prijavljen ni jedan novi slučaj obolijevanja od malih boginja, podaci su Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar. Iako je imunizacija u usponu, veliki broj dece je i dalje nevakcinisan, pa se u narednom periodu mogu očekivati novi slučajevi.

U prvih šest mjeseci 2018. godine na teritoriji Novog Pazara i Tutina 441 osoba oboljela je od malih boginja. Kulminacija obolijevanja zabilježena je u martu , kada su od komplikacija preminule dvije osobe.

“Od 441 osobe, dvije su nažalost završile sa smrtnim ishodom, sa komlikacijom od upale pluća. 70% oboljelih je bio hospitalizovan, najviše na Infektivnom odjeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru,  sa dosta teškom kliničkom slikom, tako da će ova epidemija ostati zapamćena sa jednim vrlo burnim događajem, sa teškom kliničkom slikom i sa dosta komplikacija.” ističe epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Novi Pazar dr. Safet Ganić.

Ganić dodaje da nakon naglog prestanka epidemije u junu, do danas nije prijavljen ni jedan novi slučaj. “Trenutno epidemiološka situaciju povodom morbila je mirna na terotiriji Novog Pazara i Tutina. Naim , od juna mjeseca do sada nemamo ni jedan prijavljen slučaj obolijevanja od malih boginja. ”

Zahlađenje koje se očekuje u narednom periodu, ističe doktor Ganić, neće uticati na porast oboljelih, ali hoće nedovoljan broj vakcinisanih. “Dobar dio djece je ostao i dalje ne vakcinisan, mada je vakcinacija sada u usponu u odnosu na protekli period i zbog toga se može očekivati u nekim narednim periodima da opet bude obolijevanje od malih boginja. “kaže dr. Ganić.

Vakcinacija je jedina mjera zaštite, a u slučaju obolijevanja , kako bi se izbjegle komplikacije koje mogu biti kobne, preporučuje se stroga izolacija, uz javljanje ljekaru radi daljeg liječenja, poručuje doktor Ganić.

Male boginje  su akutna virusna bolest koja se vrlo lako širi. Svako, bez obzira na dob, ko ih nije prebolio  ili nije vakcinisan, može oboljeti. Kod malih boginja dolazi do velikog pada imuniteta, pa često može doći do opasnih komplikacija .

(Rtvnp)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.