Nakon duži niz godina, izgradnja nove škole u Novom Pazaru?

0
2

Novi Pazar – Novi Pazar će biti bogatiji za još jednu osnovnu školu, a 1000 đaka dobit će prostor za učenje, druženje i rekreaciju. Sredstvima agencije “TIKA” gradi se nova škola u naselju kod fabrike obuće „Ras”.

Pri kraju su radovi na postavljanju temelja, a izvođači se nadaju da će ispoštovati predviđeni rok za izgradnju.

Umjesto nereda u krugu FO Ras ubrzo će biti škola za koju je projekat urađen po najsavremenijim standardima. Pomoćnik gradonačelnik Faruk Suljević  kaže da je ovo još jedan projekat, koji je dokaz dobre saradnje Novog Pazara sa međunarodnim institucijama.   Sredstvima turske agencije “Tika” prethodno je izgrađena škola u Bijelim Vodama, rekonsino je obdanište „Mladost“,urađeni su mostovi na reci Trnavici,  a izgradnja ove škole je jedan od najvećih projekata u Srbiji koji je ta agencija finansirala , rekao je Suljević.

“Izgradnja škole je mnogo značajna za bolje obrazovanje djece, za grad, kao i za djecu od naselja od Šutenovca, pa do Svojbora. Zahvaljujem se predstavnicima agencije “Tika” u Beogradu, kao i Vladi Turske. Ovo je još jedan znak da moramo da sarađujemo sa svim međunarodnim organizacijama, koje djeluju na teritoriji Srbije. Mi smo tu saradnju uspeli da uspostavimo i nameravamo da nastavimo tako. Pored TIKE Novom Pazaru pomažu i USAID, njemačka organizacija Help, PROGRES, kao i još mnogo organizacija”, kaže Suljević.

Nakon završetka grubih radova predviđeno je i parterno uređenje oko nove škole.

“U planu je sređivanje prostora oko ove škole za koju će projektna dokumentacija biti urađena. Zelene površine, rasveta, a i zaštitna ograda, koja će novu školu odvojiti od ostalih parcela daće ovom objektu još ljepši izgled”, kaže direktor JP “Zavod za urbanizam” Mithat Smailbegović.

Trenutno se postavlja temelj. Predviđeni rok  za zavšetak radova je do 15. marta 2013 godine, a izvođači se nadaju da će biti završeni i prije.

“Temelj će biti završen za 10 dana. Radovi se odvijaju planiranom dinamikom. Potrudićemo se da ispoštujemo rok za završetak objekta, kao i da bude urađen kvalitetno”, rekao je ispred firme ARHITEKT iz Sjenice Jasmin Bronja.

Oko 1000 đaka će u dvije smjene ovdje pohađati nastavu. Projekat predviđa učinonice, kabinete, salu, kao i lijepo opremljeno školsko dvorište. Djeca iz naselja Ćeremidžinica, Šutenovac, kao i iz mnogih drugih u okolini neće više morati da pješače i po nekoliko kilometara opasnom magistralom kako bi stigli do škole.  Izgradnjom nove škole planirano je da se rastereti broj đaka u školama  “Rifat Burdžević Tršo” i “Vuk Karadžić”. Vrednost ovih radova je 1.750.000 evra, a ovo je treća škola koja se gradi u Novom Pazaru.

Izvor: RTVNP.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.