Najopsežnija optužnica za ratne zločine u Brčkom: Pročitajte za kakav užas je optužen Đorđe Ristanić

1
27

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je do sada najopsežniju optužnicu za ratne zločine na području Brčkog, kojom su obuhvaćeni zločini i stradanja više stotina osoba tokom 1992. godine.

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Đorđa Ristanića. rođenog 2. augusta 1957. godine u Brčkom, državljanina BiH.

Ristanić je bio predsjednik ratnog predsjedništva općine Brčko.

Optuženi se tereti da je, u periodu od aprila do decembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Brčkog i okoline, u svojstvu predsjednika ratnog predsjedništva općine Brčko, učestovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i teškim kršenjima odredbi međunarodnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti za ratne zločine počinjene nad više stotina žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, uglavnom iz naselja Centar, Kolobara, Dizdaruša, Klanac, Mujkići, Meraje, Rosulje, Grčica, Novo Brčko, naselje Š, i drugih dijelova grada pretežno nastanjenih Bošnjacima i Hrvatima, koje su početkom mjeseca maja 1992. godine, nezakonito uhapšene i odvedene u zatočenje u više logora i objekata za zatočenje na području Brčkog, uključujući zgradu SUP-a, podrum Doma zdravlja, logor „Luka“, objekt poduzeća „Laser“, objekt „ DTV Partizan“, kao i objekte garnziona JNA i druge objekte koji su korišteni za nezakonito zatočenje, zlostavljanje i ubojstva zatočenika.

Neke od izravnih egzekucija civila, na mjestu događaja zabilježene su fotografijama stranih dopisnika, te su izazvale osudu javnosti diljem svijeta.

Zatočeni civili su ubijani, mučeni, zlostavljani, premlaćivani i zlostavljani na izrazito ponižavajuće načine, a zločine nad civilima činili su pripadnici vojnih, policijskih i paravojnih skupina, nad kojima je kontrolu imao optuženi.

Više stotina civila ubijeno je ili odvedeno u nepoznatom pravcu od kada im se gubi svaki trag, da bi nakon rata posmrtni ostaci žrtava bili pronađeni i ekshumirani na različitim lokacijama, a za dijelom žrtava se još uvijek traga. Optužnicom su obuhvaćeni i progoni stanovništva sa područja Brčkog, kao i masovna pljačkanja imovine bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, nakon njihovog odvođenja u zatočeništvo ili progona iz kuća i stanova na području Brčkog.

Također, veliki broj osoba prošao je kroz teške oblike torture, fizička i psihička zlostavljanja, a žrtvama koje su zlostavljane nije pružena medicinska pomoć te su navedeni zločini ostavili trajne posljedice na život i zdravlje žrtava i njihovih obitelji.

Optužnicom su obuhvaćena i silovanja i seksualna zlostavljanja, kao i ponižavanja zatočenih žena i muškaraca.

Optužnicom je obuhvaćeno i uništavanje i razaranje džamija na području Brčkog, od kojih je nakon uništenja, preostali građevinski materijal sklanjan i prevezen na druge lokacije.

Optuženi Ristanić Đorđe tereti se za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, iz članka 172. KZBiH. Navedena optužnica, spada u predmete Kategorije 2. koji su u fazi istrage proslijeđeni pravosuđu BiH iz Haškog tribunala.

Optužnica podignuta u Tužiteljstvu BiH, najopsežnija je optužnica ikada podignuta za ratne zločine počinjene na području Brčkog, uključujući i predmete koji su vođeni u MKSJ.

U okviru optužnice, predlaže se pozivanje više od 230 svjedoka i stručnih vještaka, te čitanje iskaza svjedoka koji su u međuvremenu umrli, a predloženo je više stotina dokaznih materijala, što ovu optužnicu svrstava u najobimnije optužnice za ratne zločine podignute u povijesti Tužiteljstva BiH.

Optužnica će biti upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

Ristanić je uhapšen u maju 2015. godine.

Stravične slike rata u Brčkom pogledajte u fotogaleriji: Upozoravamo čitatelje da su prizori izrazito uznemirujući.Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Najopsežnija optužnica za ratne zločine u Brčkom: Pročitajte za kakav užas je optužen Đorđe Ristanić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.