Najmlađi hadžija iz Crne Gore: Kad odete u Meku osjećate se kao svoji na svome!

0
110
Južni Sandžak – Za njega je odlazak na hadž i dalje neopisivo iskustvo i doživljaj. Kaže da kada se nađete u Meki doživljaj je još jači i veći, nego li kada se vratite kući vašeg djeda ili mjestu odakle su vaši stari. Ovaj Plavljanin, inače profesor šerijatskog prava i imam Sultanija džamije u ovom gradu na sjeveru Crne Gore je šest puta bio na najsvetijem mjestu za muslimane Meki – centru svijeta i majki svih gradova.
 

Osim toga, Sead Jasavić je i dan danas ostao najmlađi hadžija iz Crne Gore.

“Poslije završene medrese, islamske srednje škole 1999. godine nastavio sam studije arapskog jezika u Damasku, od kojeg je Meka bila udaljena 1.500 kilometara. To je bila jedinstvena prilika koja se nije smjela propustiti. Te 2000. godine kada sam prvi put obavio hadždž bio sam najmlađi hadžija iz Crne Gore sa samo 19 godina života i još ne znam da li je neko mlađi od mene obavio hadždž sa ovih prostora. S obzirom na to da sam nakon studija arapskog jezika u Damasku i Kairu fakultet nastavio u Medini, bio sam u prilici da šest puta obavim hadždž, što je jedno neopisivo iskustvo. Pošto je Meka udaljena od Medine oko 500 kilometara, kao studenti smo znali ići za Meku svaka dva-tri mjeseca, što je sveukupno učinilo da ostane duboko urezana u srcu i pamćenju”, započinje priču naš sagovornik. 

Ističe da su tada studenti lako dobijali vize za hadž i želja mu se ostvarila.

“Nakon dobijene vize, ubrzo sam se našao u Meki. Prevoz nije bio skup, gdje sam pronašao hadžije iz Sandžaka, sa kojima sam i upotpunio obrede hadždža. Ne da nije bilo teško odlučiti se na taj korak, već je to bio redovno sanjani san koji je tada dobio priliku da se na najljepši mogući način ostvari”, kaže Jasavić. 

Prema njegovim riječima, za jednog vjernika hadž je neopisivo iskustvo i doživljaj.

“Meka je centar svijeta i majka svih gradova, zbog toga što su ona kao i visoravan Arefat nadomak Meke i prvo mjesto zemaljskog susreta našeg praoca Adema/Adama i naše pramajke Have/Eve. Meka je grad cijelog čovječanstva, mjesto gdje su se naš prastari otac i majka prvi put sreli, gdje se zanijelo prvo breme čovječanstva od kojeg smo potekli svi mi. Samo to saznanje izaziva u čovjeku neopisive osjećaje. Kada hodate proplancima Meke jednostavno imate osjećaj da ste svoji na svome!”, navodi naš sagovornik. 

On kao student nije bio izložen troškovima puta. 

“Uvijek sam bio na raspolaganju, u svojstvu vodiča, sandžačkim hadžijama, tako da sam i više nego zadovoljan. Svi smo se trudili, kako rukovodstvo hadždža tako i tamošnji studenti, da našim hadžijama olakšamo boravak i obavljanje obreda. Cijene odlaska na hadždž variraju od toga da li se putuje autobusom ili avionom, da li su hoteli blizu haremima ili ne, da li su luksuzniji ili ne, da li je uračunata hrana u cijenu ili ne i tako dalje. Uglavnom minimalni troškovi odlaska na hadždž variraju između tri i pet hiljada eura za hadžije koji dolaze sa prostora Evrope i Amerike”, konstatuje Jasavić. 

Prema njegovim riječima, hadž je najveći kongres vjernika na zemaljskoj kugli.

“Kuranska proklamacija “bratstva ljudi” ne smije ostati mrtvo slovo na papiru. Ova proklamacija ne smije ostati samo na golim osjećanjima. Ona se mora i u praksi negdje realizovati. Hadždž je za to najbolja prilika, jer simbolizuje “pokret” vjernika ka njihovom Stvoritelju Allahu dž.š., te približavanje Njegovoj milosti i zaštiti. Put na Hadž ima za cilj Allahovo zadovoljstvo, a to je i duhovno iskustvo i poseban vid obožavanja koji ima potencijal da promijeni ljudsku viziju na cijelu stvarnost u kojoj žive, učini ih čistim i ojača im vjeru u srcu što im omogućuje da budu uzorni insani u svemu što govore i čine”, navodi Jasavić. 

Što se prva prilika ukaže opet će ići na hadž, što svima sa sveg srca preporučuje.

“Allah je taj koji podršku daje! Hadždž je institucija u Islamu koja je mnogima pomogla da razumiju koncepte Islama u njihovom pravom svjetlu. Institucija Hadždža će i u budućnosti biti pokretačka snaga internacionalne Islamske zajednice, koja će vjernicima dati smiraj u dusi i životu a ujedno i novu perspektivu i zagarantovan novi početak u životu. A ko je taj koji ne treba “Novi Početak”!?”, poručuje Jasavić. 

(Cdm)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.