12. Juni 2019

Gimnazija “Miloje Dobrašinović” nudi 140 mjesta

Najmanje mjesta u srednjim školama na sjeveru ima u Gusinju – 28, a najviše u Bijelom Polju – više od 660.

Srednja mješovita škola u Andrijevici namjerava da u svoje klupe upiše 70 učenika.

Za učenike opšte gimnazije ima 28 mjesta, a po 14 mjesta namijenjeno za one koji žele za budu prehrambeni, odnosno veterinarski tehničari. Za trogodišnji program za proizvođače prehrambenih proizvoda planirano je 14 mjesta.

Gimnazija “Panto Mališić” u Beranama ima spremno 112 mjesta u opštoj gimnaziji, koliko i medicinska škola “Dr Branko Zogović” – tri odjeljenja budućih zdravstvenih i jedno farmaceutskih tehničara. Stručna škola “Vukadin Vukadinović” nudi malo više od 180 mjesta. Kada su u pitanju četvorogodišnji programi, u ovoj školi ima mjesta za tehničare drumskog saobraćaja, tehničare za špediciju, carinu i organizaciju transporta, šumarske i tehničare drvoprerade i ekonomske tehničare. Kada su u pitanju zanati, u ponudi su trogodišnji programi za kuvare, konobare, prodavce, automehaničare i instalatere sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije.

Nepunih 130 nudi srednja stručna škola, a tamo se mogu obrazovati budući elektrotehničari energetike, računarskih sistema i mreža i za razvoj veb i mobilnih aplikacija, kao i građevinske tehničare za visokogradnju. Kada su pitanju zanati, tamo se može završiti za elektroinstalere, vodoinstalere i frizere.

Gimnazija “Miloje Dobrašinović” u Bijelom Polju može da primi 140 učenika za program opšte gimnazije.

Stručna škola u ponudi ima skoro 300 mjesta, od čega po odjeljenje sa po 28 učenika za buduće tehničare za kompjutersko konstruisanje i upravljanje, turističke tehničare, tehničare drumskog saobraćaja i tehničare za špediciju, carinu i organizaciju transporta. Oni koji žele da idu na zanat, ova škola ima programe za konobare, kuvare, pekare, prodavače, automehaničare i instalatere sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije.

Elektro-ekonomska škola nudi skoro 225 mjesta, od čega su planirana odjeljenja sa po 28 budućih elektrotehničara računarskih sistema i mreža, energetike i za veb i mobilne aplikacije, i pravno administrativne tehničare a dva za ekonomske tehničare.

U ponudi su i trogodišnji programi za administratore, elektroinstalatere i montere elektronske komunikacijske infrastrukture.

Mješovita škola “Braća Selić” u Kolašinu planira da upiše 84 učenika, od čega po 28 na za opštu gimnaziju i ekonomske tehničare, a po 14 na za konobare i kuvare.

Mješovita škola “Vuksan Đukić” u Mojkovcu ima 112 mjesta, od kojih će po 28 učenika biti u odjeljenjima opšte gimnazije, za turističke i ekonomske tehničare. Po 14 mjesta ima za buduće konobare i kuvare.

Stručna škola u Petnjici imaće 112 mjesta. Imaće odjeljenja sa po 28 učenika za opštu gimnaziju i za ekonomske tehničare, a po 14 za poljoprivredne i veterinarske tehničare. Kada je u pitanju zanat, tu ima mjesta za 28 ratara-povrtara.

Skoro 200 mjesta ima u mješovitoj školi “Bećo Bašić” u Plavu. Po odjeljenje sa po 28 učenika imaće opšta gimnazija na crnogorskom i na albanskom jeziku, zdravstvene i turističke tehničare, ali i za buduće kuvare, konobare i izvođače građevinskih radova.

Područna ustanova u Gusinju nudi samo jedno odjeljenje opšte gimnazije od 28 đaka

Obrazovni centar u Plužinama nudi po odjeljenje za opštu gimnaziju i tehničare prodaje, a 14 mjesta za buduće prodavce.

Gimnazija “Tanasije Pejatović” u Pljevljima na opštem smjeru namjerava da upiše 112 budućih srednjoškolaca.

Pljevaljska stručna škola nudi 224 mjesta, od čega po odjeljenje za ekonomske, tehničare za kompjutersko konstruisanje i upravljanje, elektrotehničare računarskih sistema i mreža i gastronome. Tu si zanatski programi za prodavce, vozače, automehaničare, instalatere i elektroinstalatere.

Gimnazija “30. septembar” u Rožajama imaće ove godine 112 učenika. Skoro 365 traži stručna škola, koja će imati odjeljenja za elektrotehničare računarskih sistema i mreža, tehničare za špediciju, carinu i organizaciju transporta, turističke, ekonomske, pravno-administrativne, zdravstvene i poljoprivredne tehničare. Kada su u pitanju zanati, u ovoj školi imaju trogodišnje programe za stolare, frizere, kuvare, prodavače, automehaničare i instalatere.

Besplatan smještaj u Šavniku

Mješovita škola “17. septembar” na Žabljaku ima 84 mjesta. Od toga jedno odjeljenje od 28 učenika za opšti smjer gimnazije, po 14 za restoratere i gastronome. Kada su u pitanju zanati, za konobare i kuvare može učiti po 14 osoba.

Obrazovni centar u Šavniku nudi 42 mjesta, od čega 28 za poljoprivredne tehničare a 14 za prodavače.

Učenici koji budu učili u Šavniku a žive izvan grada, imaće besplatan smještaj u Đačkom domu.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles