Najlepša nošnja iz Pazara

0
44

Novi Pazar, Turska – Predstavnici Novog Pazara učestvovali su u turskom gradu Jalova na Balkanskom mitingu, manifestaciji čiji je cilj uspostavljanje bolje saradnje između njegovih dvanaest pobratimskih gradova. Na mitingu su prvu nagradu nagradu za najbolju tradicionalnu nošnju dobili članovi novopazarskog folklornog ansambla „Senko Rašljanin“.

Osim Novog Pazara, na skupu bilo je još 600 učesnika iz Budve (Crna Gora), Trogira (Hrvatska), Ohrida (Makedonija), Travnika (Bosna i Hercegovina), Smoljana (Bugarska), Burgasa (Bugarska) i Konstance (Rumunija).

U okviru ovih susreta održan je i veliki foto-maraton na kome su se fotoreporteri iz svih gradova takmičili u najboljem predstavljanju lepota Jalove i njenih ljudi, a Novopazarac Samir Delić dobio je plaketu i novčanu nagradu od 250 lira.

Organizatori navode da je ovo jedan od načina na koji Jalova obeležava 100 godina od Balkanskih ratova i doprinosi stvaranju novog svijeta, kao i širenju razumevanja među ljudima.

– Radujem se ovim susretima, jer i sam imam balkanske korene, potičem iz okoline Soluna. Važno je da uspostavimo trajan mir i prijateljstvo među svim balkanskim zemljama. Kada je Jalova prije nekoliko godina preživela veliki zemljotres, prvi su nam pritekli u pomoć bratski gradovi što je bilo od velikog značaja za nas – rekao je Jakup Bilgin Kočal, gradonačelnik Jalove.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Faruk Suljević kaže da je dogovoreno da se dio ove manifestacije prenese i u Novi Pazar.

-Dogovorili smo se da na proleće naredne godine u Novom Pazaru održimo skup fotografa i novinara naših bratskih gradova i Jalove uz njihovu tehničku i organizacijsku pomoć i da se na taj način u pozitivnom svetlu predstavimo na Balkanu. Tokom ovog skupa smo konkretizovali saradnju sa Travnikom i Ohridom i ubrzo će uslediti posjete, a verujem i naše bratimljenje sa njima – kaže Suljević. Predsjednik Gradske skupštine Novog Pazara Fuad Baćićanin smatra da je multikulturalnost bogatstvo i prednost Balkana, koja nije dovoljno iskorišćena. U Jalovi je postavljen kamen temeljac za izgradnju Balkanske kuće, koja će objediniti arhitekturu svih pobratimskih gradova i predstavljati sponu, a da se radovi završavaju tokom sledeće godine. Predsjednik balkanskih iseljenika koji žive u Jalovi Ljutvi Ozgur kaže da će izgradnju ove ustanove finansirati općina, a da je njena vrijednost 500.000 evra.

Izvor: NoviPazar.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.