Najbolje stvari u životu nisu besplatne

0
38

Slikovni rezultat za light at the end of the world

Divno je ono čemu nas majčinstvo podučava. Prije tri sedmice preživjela sam jednu od najvećih borbi koju žena može imati. To je bilo iskustvo koje će zauvijek promijeniti moj život.

Prije tri sedmice sam se porodila.
Bol poroda razlogom zovu porođajnim mukama. Ali u toj borbi, možda čak i više u borbi odgajanja djeteta koja slijedi, naučeni smo neprocjenjivoj životnoj lekciji.
Ljudi vam govore da su ‘najbolje stvari u životu besplatne’. Ali od svih neistina koje su nam rečene ovaj kliše je jedan od najvećih. U životu ništa nije besplatno. A definitivno nisu najbolje stvari. Sve ima cijenu. I što je nešto dragocjenije to mu je cijena veća.
Sve što je vrijedno zahtijeva od naš rad na njemu. Allah nas uči ovoj Istini u Kur’anu kada On kaže: i da je čovjekovo samo ono što sam uradi, i da će se trud njegov, sigurno, iskazati, i da će prema njemu u potpunosti nagrađen ili kažnjen biti, i da će se Gospodaru tvome ponovo vratiti. (En-Nedžm, 39-42)

Dakle, Allah nam kaže da se uvijek moramo truditi. Ali On nam također kaže da će uvijek postojati i plod tog truda. Razmislite o porođaju. Zar ga Allah nije mogao učiniti potpuno bezbolnim i jednostavnim? Zar nismo svi mogli na ovaj svijet doći bez toga da našim majkama izazivamo krvarenje i patnju?
Ili uzmite u obzir trudnoću. Allah kaže: Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi, i odbija ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, Meni će se svi vratiti. (Lukman, 14) Zar nije Allah mogao formirati ljudsko biće preko noći, bez devet mjeseci tih poteškoća? Zar nismo mogli da se razvijamo u utrobi, a da svojim majkama ne izazivamo jutarnje mučnine, iscrpljenost, poteškoće u hodanju, spavanju, disanju, jelu?
Ali upravo kroz te poteškoće, a kao rezultat te borbe, šta mi imamo? Kao plod našeg truda, imamo jedan od Allahovih najvećih darova- naše prekrasno dijete.

Ali to nije bilo besplatno.
I ništa u životu nije besplatno. Ukoliko želite da osvojite zlatnu medalju, morate svoj život posvetiti treniranju. Ukoliko želite diplomu, morate provesti godine neprospavanih noći i iscrpljujućih dana, učeći za nju. Čak i nešto tako jednostavno kao ostajanje u formi zahtjeva trening.
A ukoliko želite ući u Džennet, morate se potruditi. Ukoliko želite biti na kraju sa Allahom, morate izdržati napade gladi tokom ramazana, prevazići san kako biste klanjali sabah-namaz, i žrtvovati svoje bogatstvo kako biste dali zekat. Ovo je cijena Dženneta- dar koji ne dolazi besplatno.
I tako je moj sin bio dar, i to onaj za koji sam se morala boriti. Ta borba je nerazdvojivi dio ovog nesavršenog dunjaluka, koji nikad nije ni trebao da bude lagan. Kada gledate nekoga u njegovim prvim trenucima života, ova istina postaje tako jasna. Prva stvar koju uradimo kada dođemo na ovaj svijet je plač, a onda je tu borba za prvi udah. Odjednom se upoznajemo sa stvarnosti života gdje ćemo krvariti, osjećati glad, strah i bol. Gotovo odmah smo se odjednom upoznali sa svim ovim realnostima.

Ova Istina je također opisana u Kur’anu kada Allah kaže: Mi čovjeka stvaramo da se trudi. (El-Beled, 4)
Ali, kao što je moj sin bio sjajno svjetlo na kraju dugog tunela, Allah nam također obećava nenadmašan poklon kao plod našeg truda u ovom životu. On kaže u Kur’anu: ti ćeš, o čovječe, koji se mnogo trudiš, trud svoj pred Gospodarom svojim naći. (El-Inšikak, 4)

 

Napisala: Yasmin Mogahed

Prijevod i izvor: IslamBosna.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Najbolje stvari u životu nisu besplatne


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.