“Na scenu stupa nova koalicija – SNSD i SDPBiH”

0
4

BiH – Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica ocijenio je da su danas usvojeni zaključci u entitetskom parlamentu potvrda da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko bio u pravu kada je rekao da će Narodna skupština RS-a sama poništiti odluku o referendumu.

Poslanici SDS-a bili su suzdržani kod glasanja o preporukama, ali su glasali protiv zaključaka, koji su usvojeni zajedno s stavljanjem snage o entitetskom referendumu.

„Do svog cilja došla je i visoka predstavnica Evropske komisije Catherine Ashton koja je kazala da referendum u RS-u nije prihvatljiv i da je to put u pogrešnom pravcu“, naglasio je Govedarica u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Za SDS je, kaže, danas bio prihvatljiv prijedlog potpredsjendika RS-a Emila Vlajkija, da se odluka referendumu u RS-u zamrze na period od tri mjeseca.

I PDP je kritizirao danas u Skupštini RS-a uvojene preporuke o struktuiranom dijalogu o pravosuđu.

„Te preprouke predstavljaju najobičniju manipulaciju građanima RS-a“, rekao je šef kluba poslanika PDP-a Zoran Đerić i naglasio da javnost u RS-u mora da zna da referenduma u RS-u neće biti sve dok je na vlasti sadašnja stranka.

„Sami su izglasali sve i preuzeli na sebe ukupnu sudbinu reformi o pravosuđu unutar BiH“, rekao je Đerić i dodao da mu se se po rezultatima glasanja čini da na „scenu stupa nova koalicija – SNSD i SDPBiH“.

Narodna skupština RS-a danas je na prijedlog entitetskog predsjednik Milorada Dodika usvojila odluku o stavljanju van snage ranije odluke o raspisivanju referenduma u RS-u, te izglasala zaključke klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, SP i Partije ujedinjenih penzionera u kojima se navodi kako očekuje da će dijalog o pravosuđu kratkoročno omogućiti poboljšanje postojećeg stanja, a dugoročno dati preporuke za temeljnu rekonstrukciju sistema pravosuđa na nivou BiH s općim ciljem jačanja vladavine prava.

U usvojenim preporukama istih stranaka, između ostalog se navodi kako je hitno potrebno promijeniti situaciju u procesuiranju ratnih zločina, te traži izjednačavanje građana pred sudom i hitno poštivanje Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i pratećih protokola putem obustavljanja procesuiranja ratnih zločina retroaktivnom primjenom Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine, uključujući reviziju presuda koje su na tome zasnovane.

Izvor: IslamBosna.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.