Na ranču čekaju udvarače

0
42

Tutin – Među najboljim domaćinima u Godovu kod Tutina, bez sumnje su sestre: Zumreta, Ifeta i Bahta Dudić koje, i deset godina posle smrti roditelja, pedantno, poput najiskusnijih poljoprivrednika, obrađuju deset hektara svog porodičnog imanja na kome: gaje ovce, krave i koze i proizvode mljeko, sir, kajmak i druge mlečne proizvode.

Sestre Dudić imaju traktor, kosačicu, sakupljač sena, električnu čobanicu, muzilicu… i ne pada im teško da hrane i čuvaju stoku, kopaju, oru, kose, muzu… Radne i vrijedne, Zumreta, Bahta i Ifeta “stižu” da obrade deset hektara svog zemljišta i još 20 hektara njiva i pašnjaka koje iznajmljuju od svojih komšija.

Popravljaju kosačice
Iako imaju puno mehanizacije, sestre Dudić planiraju da ovoga proleća osveže svoj mašinski park, postoje i ideje da kupe manji kombajn kojim bi osim na njihovom, želi pšenicu i raž i komšijama na ovom delu Peštera. Najstarija Zumreta i srednja Vahta odlično se razumeju u najnoviju tehniku i prate sve što se trenutno nudi na tržištu, znaju i da otklone lakše kvarove na kosačicama, traktoru, balirkama, frezama..

“Lepo smo, dok su nam roditelji bili u snazi, živjeli od poljoprivrede, pa nam je bilo žao da zapustimo porodično imanje. Teško je i rano se ustaje, ali, hvala bogu, svega imamo i ni u čemu ne oskudevamo. Svaka ima svoje zaduženje i obavlja ga na najbolji mogući način, komšije nas poštuju i pomažu, a i mi se trudimo da u svakom poslu i u saradnji sa komšijama i poslovnim partnerima (dnevno prodaju po 50 litara mlijeka) budemo maksimalno profesionalne”, ističe najstarija Zumreta, koja je posle smrti roditelja postala glava porodice.
Kao i druge djevojke u ovom kraju i sestre Dudić žele da se udaju i zasnuju svoje porodice. Nisu, kažu, mnogo probirljive, ali nemaju mnogo vremena za izlaske. Potrebno je i da se pojavi neka “srodna duša” koja će, bar sa jednom od njih, nastaviti da čuva i obrađuje porodično imanje. Sve tri vjeruju u sudbinu i nadaju se da će se pojaviti “onaj pravi” koji će ih pomoći i razumjeti.

“Naši budući saputnici treba da ispune samo jedan uslov: da su radni, vrijedni i pošteni ljudi i ništa više. Ima takvih na Pešteru, ima ih i u široj okolini, no svaka od nas ima svoju sreću, biće onako kako nam je sudbina predodredila”, ističe srednja Bahta koja naglašava da, ako se i uda, neće zapustiti roditeljsko imanje.

Savjeti kuma Milovana
Ugledna porodica Dudić stotinama godina je u kumovskim vezama sa porodicom Zečević iz obližnjeg sela Pope. Posle smrti oca i majke, Zumreta, Bahta i Ifeta nastavile su da neguju staro kumstvo. “Naš kum, profesor Milovan Zečević, često nam pomaže savjetima. Kad god nešto zatreba mi mu se obratimo. Poštujemo se i posjećujemo isto onako kako smo se poštovali dok su nam roditelji bili živi”, ističu sestre Dudić.

Izvor: Vesti-Online.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.