15. Januar 2020

Od 16 dobrovoljnih davalaca, koji su se odazvali prvoj akciji dobrovoljnog davalaštva krvi u 2020. godini u Prijepolju, krv je dalo njih 14. Tokom januara akcije će biti organizovane svakog utorka u Domu kulture.

Akcije dobrovoljnog davalaštva krvi nisu bile organizovane prethodne dve sedmice, zbog praznika. Za januar je planirana ustaljena dinamika utorkom, tako da će akcije biti organizovane 21. i 28. u Domu kulture. Redovni davaoci nastavili su i u ovoj godini svoju humanu misiju.

Edin Bajraktarević krv je dao 16 put.

Počeo sam u srednjoj školi i moj motiv je da pomognem drugima.
Samir Preljević svoju humanost pokazuje šesti put i poziva sve zdrave sugrađane i sugrađanke da izdvoje vreme i pomognu onima kojima je krv potrebna jer kratko traje, a mnogo znači.

Vreme praznika i odmora je period kada je povećana potreba za jedinicima krvi, zbog čega su pojedine krvne grupe ove dragocene tečnosti deficitarne.

Svakog utorka ćemo biti u Prijepolju. Danas je krv najviše dalo namenski za potrebe prijepoljske bolnice. Imamo najviše potrebe za A pozitivnom krvnom grupom, koja se dosta potrošila prethodnih dana pa pozivam davaoce sa ovom krvnom grupom da dođu sledećeg utorka, kao i nulte negativne – kaže dr Radmila Smiljanić iz Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice i ističe da samo zdravi mogu pomoći bolesnima.
U reformi zdravstvenog sistema, Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice u Užicu izborila se da ostane centar za prikupljanje i distribuciju krvi za 10 opština Zlatiborskog okruga, ali je i dalje na testu kod Ministarstva zdravlja, zbog čega je neophodno da na akcijama bude što više dobrovoljnih davalaca, kaže doktorka Smiljanić. Prema njenim rečima, najveći procenat davalaca imaju Nova Varoš, Bajina Bašta i Arilje.

Više u video prilogu:

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles