26. Oktobar 2010

U potrazi za materijalnim tragovima o životu Slovena u desetom vijeku nove ere u selu Pružanj na Pešterskoj visoravni, arheolozi su pronašli mnogo starije predmete. Prema prvim procjenama,otkrivene urne potiču iz hiljadite godine prije nove ere i najvjerovatnije su pripadale Dardancima.

Veliko otkriće za arheologe iz Novog Pazara. U potrazi za kultom spaljivanja vladara za koje je tvrđeno da su ga praktikovali Slaveni parktikovali u X vijeku nove ere na ovim prostorima, neočekivano su se pojaville urne koje su dvije hiljade godina starije,a uz njih grobna mjesta iz srednjeg vijeka.

“Ovo je još jedna potvrda da je ovaj kraj bio naseljen u davnim vremena, i nije mala stvar da na ovom područiju imate tri urne koje potiču iz vremena od prije tri hiljade godina, ne samo za ovaj kraj nego i za šire ne nalazi se svakog dana bronzanodobska nekropola”, kaže Direktorka Muzeja Ras Dragica Premović – Aleksić .

I ranija arheološka istraživanja ovog regiona ukazuju postojanje Dardanaca u ovom periodu , bili su izuzetno moćan Ilirski narod.

2500 godina historije. Takve lokacije na Pešterskoj visoravni uopšte nisu rijetkost.

Otkriveni su grobovi spaljenih pokojnika, koji su nakon spaljivanja na lomači pohranjeni u urnama. Ovo su bila grobna mjesta, a na osnovu karakteristika urni može se reći da ovi grobovi pripadaju poznom bronzanom dobu. U humci su četiri skeleta i prema tome se određuje da je riječ je o Dardancima.

U tom bronzanom dobu, prvi poznati stanovnici ovog područja su Daradanci. To je pleme koje je živjelo na prostoriju Makedonije, Južne Srbije, Kosova i Sandžaka na Pašteri.

Ovo je još jedan od dokaza da Bošnjaci genetski vuku svoje porijeklo od Ilira, a to potvrđuje i ovo otkrijeće u Snadžaku, na Pešteri.

Autor: Redakcija Sandžak X

Izvor: Sandzak-x.com

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles