Kosovo: Na parlamentarne izbore 143 kandidata iz bošnjačke zajednice

0
7

Na parlamentarne izbore 143 kandidata iz bošnjačke zajedniceKosovo – Iz Bošnjačke Jedinstvene liste je 8 kandidata, Bošnjačke Stranke Demokratske Akcije 12, Centra Demokratske Unije 25, SDA 14 (nakon povlačenja jednog kandidata), NDS 38, i koalicije VAKAT 46.

Centralna Izborna Komisija završila je sertifikaciju političkih subjekata za prijevremene parlamentarne izbore, 8. juna. Ukupno je sertifikovano 30 političkih subjekata. Od tog broja 18 je političkih partija, sedam građanskih inicijativa, četiri koalicije, dok je jedan nezavisni kandidat.

Što se nevećinske zajednice tiče, šest subjekata je iz bošnjačke zajednice, pet iz srpske, i po dvije iz turske i romske.

Iz bošnjačke zajednice, ukupno je 143 kandidata za poslanike. Iz Bošnjačke Jedinstvene liste je 11 kandidata, Bošnjačke Stranke Demokratske Akcije 12, Centra Demokratske Unije 25, SDA 14 (nakon povlačenja jednog kandidata), NDS 38, i koalicije VAKAT 46. Srpska zajednica ima oko 96 kandidata.

Na osnovu Ustava Kosova, od 120 poslaničkih mjesta, 20 su namijenjena predstavnicima nevećinskih zajednica. Od toga, politički subjekti iz srpske zajednice imaju 10, dok partije, koalicije, građanske inicijative i nezavisni kandidati, koji su izjavili da zastupaju ostale zajednice u Skupštini, imaće ukupan broj mjesta koja su osvojili na otvorenim izborima, sa minimalnim brojem zagarantovanih mjesta, kao što slijedi: zajednica Roma jedno (1) mjesto; zajednica Aškalija jedno (1) mjesto; zajednica Egipćana jedno (1) mjesto; i jedno (1) dodatno mjesto će se dodjeliti zajednici Roma, Aškalija i Egipćana koja je dobila najviše glasova; zajednici Bošnjaka tri (3) mjesta; zajednici Turaka dva (2) mjesta i zajednici Goranaca jedno (1) mjesto, ako je broj dobijenih glasova svake zajednice manji od broja garantovanih mjesta.

U zadnjem mandatu Skupštine Kosova, poslanici ispred bošnjačke zajednice su bili Duda Balje i Rasim Demiri ispred koalicije Vakat, Hamza Balje ispred Centra demokratske unije i Emilija Redžepi ispred Nove demokratske stranke.

(info-ks)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.