Mustafić: Afirmativnu akciju primijeniti na lokalnom nivou

0
15

Suljo MustafićRožaje – Princip afirmativne akcije potrebno je primijeniti na lokalnom nivou jer se najveći korpus manjinskih prava i njihova integracija u društvo ostvaruje u tim zajednicama, ocijenio je šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke BS Suljo Mustafić.

Kolegijum predsjednika Skupštine završio je rad na Zakonu o izboru odbornika i poslanika, a ostalo je da do naredne sjednice u ponedeljak, budu normirane završne odredbe tog akta. Amandmane su podnijeli BS, Socijalistička narodna partija, a zajednički amandman Pozitivna i Socijaldemokratska partija.

Mustafić je za agenciju MINA rekao da je BS podnijela dva amandmana vezana za afirmativnu akciju na lokalnom nivou.

Prema njegovim riječima, amandmani su bili predloženi i kada su poslanici na Radnoj grupi razmatrali tekst zakona.

Prvi amandman se odnosi na opštinsku izbornu komisiju.

“Predložili smo da se analogno u odnosu na državni nivo u izbornoj komisiji propiše da u onim opštinama u kojima manjinske nacionalne zajednice imaju svoje političke partije, odnosno odbornike, imaju i svog predstavnika u opštinskoj izbornoj komisiji”, rekao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, predstavnik bi bio iz najjače manjinske partije a da ima zamjenika koji bi bio iz neke druge manjinske liste.

O drugom amandmanu, kako je rekao, bilo je riječi i prije tri godine kada se donosio Izborni zakon, i kada se propisivala afirmativna akcija na državnom nivou.

“I tada smo zahtijevali da se sličan model afirmativne akcije propiše za lokalni nivo. Međutim tada je bilo u pitanju ispunjavanje sedam kriterijuma Evropske komisije EK i da ne bismo gubili na vremenu i kako bi se zahtjevi što prije ispunili odustali smo od toga da se pitanje riješi na lokalnom i državnom nivou”, naveo je Mustafić.

To je, kaže on, ostalo kao obaveza za neki naredni period i sada je,kako smatra, pravi momenat za to.

“U Ustavu je jasno propisano da manjinske nacionalne zajednice imaju pravo na afirmativnu akciju na državnom nivou i jedinicama lokalne samouprave u kojima čine značajan broj stanovnika i na temelju toga smo taj amandman predložili”, pojasnio je Mustafić.

On smatra da je riječ o blagoj mjeri afirmativna akcije.

“Rješenje je takvo da, u onim opštinama gdje manjinska stranka ili lista izlazi na izbore, a to su opštine u kojima čine do 15 odsto stanovištva, ne bi važio cenzus koji je propisan za druge partije”, rekao je Mustafić.

Kako je pojasnio, za manjinsku listu na nivou neke opštine broj glasova bio bi značajno niži od cenzusa koji je potrebno da bi bilo koja lista ostvarila ulazak u lokalni parlament.

“Nije riječ o nikakvim garantovanim ili poklonjenim mandatima već da manjinska partija treba da se izbori glasovima za mandat ali po nešto nižem cenzusom, nižem broju glasova nego što važi za ostale partije”, kazao je Mustafić.

Tako bi, ukazao je Mustafić, olakšali manjinama tamo gdje je fizički po broju glasova nemoguće ili teško ući u parlamenti.

“To, shodno ustavnim odrdbama, treba da im se omogući. To je važno jer se na loikalnom nivou ostvaruje mnogo toga vezano za potrebe manjina”, kazao je Mustafić.

BS, kako je rekao, očekuje razumijevanje za predložene amandmane, i od opozicije i vlasti.

“Vjerujemo da ćemo naći kompromis da se makar dio ovih rješenja ugradi u novi izborni zakon”, zaključio je Mustafić.

(bscg)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.