Muslimanski studenti na Harvardu izborili se za halal hranu

1
0

Muslimanski studenti na Harvardu izborili se za halal hranu

Velika Britanija – Nakon što su muslimanski studenti na ovom prestižnom Univerzitetu uputili zahtjev za halal ishranu, trpezarijske usluge na Harvard Univerzitetu (HUDS) su u proteklom periodu počele sa serviranjem halal piletine.

Nakon što se potroše zalihe halal hamburgera i hot-dogova, halal piletina će da ostane jedini stalni halal proizvod na meniju, rekla je glasnogovornica trpezarijskih usluga, Crista Martin.

Crista Martin u e-mailu kaže, „Kada govorimo o halal ishrani, u protekle dvije godine studenti su, za razliku od hamburgera i ostalih sličnih proizvoda, pokazali veliku zainteresovanost za piletinu.“

U oktobru prošle godine, Shaiba Rather je pokrenula anketu koja je za cilj imala da provjeri da li su muslimanski studenti na ovom prestižnom Univerzitetu zadovoljni kuhinjom i da li ona zadovoljava njihove dijetalne i religijske potrebe.

Shaiba Rather kaže da je dobila odgovore od oko 80% muslimanskih studenata. Rezultati su pokazali da studenti priželjkuju zdraviju i halal ishranu.

„Dok smo pregledavali rezultate ankete, otkrili smo da muslimanski studenti ne jedu hamburgere i hot-dogove koje trpezarija nudi. U suštini, odbijaju da jedu prerađenu hranu.“, dodala je Shaiba Rather.

Rather kaže da je rezultate ankete odnijela administraciji kuhinje, te da je od njih zatražila da na meni stave prženu ili kuhanu halal piletinu. Iz razloga što je ponuda na meniju limitirana, sa menija su uklonjeni halal hamburgeri i hot-dogovori, koji su, za razliku od piletine, prerađena hrana.

„Iz finansijskih razloga, na postojeći meni nismo mogli dodati piletinu, te smo sa menija morali ukloniti hamburgere i hot-dogove. Također, nismo željeli da povečamo troškove.“, rekli su iz administracije. Međutim, treba napomenuti da halal piletina košta više u odnosu na halal hamburgere i hot-dogove.

Martin T. Breslin, direktorica trpezarijskih usluga na Harvard Univerzitetu kaže, „Zapravo, serviranje piletine košta više. Tako da su troškovi povećani, a ne smanjeni. Teško je upravljati kuhinjom ukoliko je na roštilju previše hrane.“. Prema Breslinovoj i Shaibi Rather, do promjene na ponudi je došlo zbog ogromnog interesovanja muslimanskih studenata.

Na kraju, Breslinova kaže, „Odmah na početku smo primjetili velike promjene. U odnosu na vrijeme kada su na meniju bili hamburgeri i hot-dogovi, narudžbe su se uduplale.“

(Akos)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

 1. Ništa čudno.
  U pametnoj zemlji sa pametnim vodjama za očekivati je pametan potez koji su inicirali pametni studenti.
  Sve je kako bi svuda i trebalo da bude.
  Zaista ništa čudno.
  Problem je kad u zemlji Balkaniji koja vozi u rikverc ka mračnom srednjem veku u kojoj su svi drugi koji su bar malo različiti ili čak navijaju za drugi klub – e to su ti za tu zemlju ljuti neprijatelji koje treba istijebit, pobiti, proterati…
  Glavati članovi te zemlje Balkanije izdadoše čak dekret u vidu memoranduma – 30% pobiti, 30 % proterati …itd.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.