1. Maj 2011

Egipat – Najuticajniji opozicioni pokret u Egiptu, “Muslimanska braća”, osnovao je novu političku stranku “Partiju slobode i pravde”, u nameri da osvoji polovinu poslaničkih mesta na parlamentarnim izborima u septembru, prvim nakon pada režima Hosnija Mubaraka.

“Partija slobode i pravde”, koju će voditi član političkog biroa “Muslimanske braće” Muhamed al-Mursi, koordinaraće svoje stavove sa stavovima pokreta.

– To će biti građanska, a ne teokratska stranka – rekao je Al-Mursi i dodao da partija očekuje između 45 i 50 odsto poslaničkih mesta na izborima u septembru.

Pokretu “Muslimanska braća” bilo je zvanično zabranjeno da se bavi politikom za vreme Mubaraka, ali su ostale aktivnosti bile tolerisane. Taj pokret je posebno aktivan u džamijama, sindikatima i univerzitetima.

Formiran je u Egiptu 1928. godine. Ideolog mu je bio poznati Hasan el Benna. Tokom njegove historije, pokret je bio i u opoziciji i sarađivao s vlastima, zalagao se za islamsku državu uz poštovanje demokratije. Analitičari zbog toga navode da taj pokret ostaje enigma i izaziva bojazan Zapada, koji strahuje od uvođenja islamskog režima u Egiptu.

Pokret je posebno poznat po oštrim stavovima protiv izraelske države i po podršci koju daju palestinskom narodu. Ovaj pokret ima ogranke širom svijeta, ali im je centar u Egiptu.

Na duhu ovog pokreta su nastali i Mladi Muslimani u BiH i Sandžaku, koji su udarili temelj Islamskoj zajednici koja djeluje među Bošnjacima.

Izvor: SandzakPRESS.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles