Murić: Grad želi da evidentira povratnike

0
16

Grad Novi Pazar tokom mjeseca marta izvršiće prikupljanje informacija o građanima koji su vraćeni iz zapadnih zemalja po sporazumu o readmisiji, odnosno o osobama koje su tražile status azilanata u različitim evropskim državama i vraćene su u Novi Pazar. Član Gradskog vijeća, Fevzija Murić, pozvao je sve povratnike da se prijave kako bi Grad mogao da planira eventualnu pomoć za povratnike koji sada planiraju da žive u Novom Pazaru.

“ Prije svega želimo da evidentiramo njihove potrebe, mogućnosti i broj članova porodica, da vidimo kako možemo da im pomognemo kroz neke aktivnosti kao što su ekonomsko osnaživanje, kroz podsticaje za zapošljavanje, ali i kroz pomoć za rješavanje stambenog pitanja. Dosadašnji konkursi pokazuju da veliki broj povratnika posjeduje svoje parcele, tako da Gradska uprava na osnovu ankete može da odluči da li da Grad kupuje zemljište na kojima bi gradio stambene jedinice za njih ili će se graditi zgrada pa vršiti podjela stanova. To sve zavisi od rezultata ankete, odnosno od togas kako će se njihove potrebe iskazati“, rekao je Murić.

S obzirom da ne postoji jedinstvena baza podataka ni u gradskim upravama, ni u Komesarijatu za izbjeglice, a ni u Policijskoj upravi, Grad Novi Pazar je planirao da kroz anketiranje evidentira sve one koji su se vratili inostranstva sa programa za azil, ali i da se upozna sa njihovim mogućnosrtima i potrebama, na osnovu čega bi bila planirana eventualna pomoć kroz različite projekte. Murić ističe da oni povratnici ne bi trebali da strahuju od prijavljivanja.

” Želim da ih ohrabraim jer znam da veliki broj naših sugrađana nije smeo da se evidentira zbog straha da ih neko ne evidentira ili da ih drži pod lupom kao nekakve neprijatelje države. Želim da kažem da niko od evidentiranja neće imati nikakvih posledica. Oni ovim čine dobru stvar što mogu omogućiti Gradu planiranje projekata pomoći,“ rekao je Murić.

Povratnici sa azila mogu se prijaviti u Odjeljenju za društvene djelatnosti koje se nalaizi u Ulici Šabana Koče, broj 86.

(rtvnp.rs)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.