Muratović: U Novom Pazaru se ne poštuju nikakva pravila

3
13

admir-muratovic-bdz

Radovi na proširenju zgrade Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru izazvali su žestoku polemiku u srbijanskim medijima i političkim krugovima.

Budući da se radi o izvođenju radova bez građevinske dozvole, reagirale su prvo gradske vlasti, koji tvrde da je zakazala pravna država, jer se ne želi suprotstaviti bivšem muftiji Islamske zajednice i aktuelnom narodnom poslaniku Muameru Zukorliću.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je onima koji upućuju na primjenu sile poručio da ne želi nikakve sukobe. Kazao je da problem treba riješiti mirnim putem.

Reagirao je i zaštitnik građana Srbije Saša Janković, koji je pokrenuo postupak kontrole rada Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije povodom pritužbe koju je dobio od opštine Novi Pazar, po kojoj policija ne želi pružiti asistenciju za izvršenje sudske presude o uklanjanju nelegalno podignutog objekta.

U međuvremenu je Bošnjačka demokratska zajednica zatražila Sandžaka hitnu i neopozivu Jankovićevu ostavku, jer je, kako je rekao narodni poslanik iz te stranke Muamer Zukorlić, “zloupotrijebio svoju funkciju i ugrozio smisao te institucije”.

O medijskoj pažnji koju je privukao ovaj objekat Al Jazeera je razgovarala sa Admirom Muratovićem, prodekanom Fakulteta za Islamske studije (FIS). 

Prodekan FIS-a ističe da je odluka premijera Srbije stabilizirala prilike u Sandžaku i da su studenti tog fakulteta istinski pobjednici zbog te odluke, budući da su dobili nove učionice, biblioteku i amfiteatar.

 • Dio medija i vlasti u Srbiji reagirao je na proširenje zgrade Fakulteta za islamske studije. U Novom Pazaru i dalje traje registracija nelegalno izgrađenih objekata. Zbog čega su, po vama, radovi na proširenju FIS-a privukli ovoliku pažnju javnosti? Da li je državna vlast reagirala na nelegalnu izgradnju drugih objekata u ovom gradu?

– Informacija o 20.000 nelegalnih objekata u Novom Pazaru je zabrinjavajuća. Situacija nije posebno bolja ni u ostalim dijelovima Srbije, ali u Novom Pazaru je to drastično. Naravno da bi se to pitanje trebalo postaviti nadležnim organima koji ništa do sada nisu učinili u procesu popravljanja tog stanja.

Kada je u pitanju Islamska zajednica, ona je kao i ostali ljudi žrtva takve politike, jer punih 20 godina nije uspjela dobiti nijednu dozvolu niti za džamiju niti za bilo koji objekat u kojem se realizira nastava, u prosvjetno-obrazovne svrhe.

Zašto reakcija na ovaj način? Očigledno da postoje politički delegirane stvari, koje mogu da budu upotrebljive. Kao što je to prije neki dan priznao i sam Zaštitnik građana u državi Srbiji koji, iako smo mu mi pisali i 2010. i 2012. godine o kršenju ljudskih prava Bošnjaka u Sandžaku nije reagirao – sada se pojavljuje pokušavajući povezati proširenje prostornih kapaciteta na Fakultetu za islamske studije sa događajem iz Beograda, tzv. Savamala o kojem su mediji imali priliku pratiti.

Pozadina njegove reakcije jeste da se čovjek priprema da bude kandidat za predsjednika Srbije i svoju politiku bazira napadom na sve one koji su uspjeli, delegirajući politiku pomirenja, naći određene zajedničke tačke s onima koji jesu na vlasti u Srbiji. Mislim da je to, nažalost, pozadina, gdje se jedna goruća tema brutalno koristi u čisto dnevno-političke svrhe.

 • Reagirala je i Sandžačka demokratska partija, te Rasim Ljajić.

– Rasim Ljajić i njegov SDP su svakako najodgovorniji zbog ove novonastale situacija, posebno u tom dijelu nelegalno izgrađenih objekata i nečinjenja ničeg da se taj proces ubrza. Oni su na vlasti 12 godina.

Godine 2010. je gospodin Rasim Ljajić uz podršku tadašnjeg predsjednika Srbije doveo 1.500 pripadnika žandarmerije… i tada je bila u pitanju vakufska parcela… on je jako nervozan zbog činjenice da premijer Aleksandar Vučić ovog puta nije dozvolio instrumentalizaciju žandarmerije i policije na način kako je to bilo slučaj u vrijeme Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, kada je policija i žandarmerija bila bukvalno batina u rukama dvojice sandžačkih političara.

U tom smislu je i razumljiva njegova reakcija, ali ko poznaje Rasima Ljajića i njegovu politiku nije se iznenadio činjenicom da je dan nakon jednog takvog saopštenja on revidirao svoje stavove i kazao da se slaže sa premijerom Vučićem, da je ipak ovo osjetljivo pitanje, da ga ne treba rješavati preko koljena, već da se dijalogom, na koji je pozvao gospodin Zukorlić, narodni poslanik, proba iznaći rješenje gdje će svi biti zadovoljni, gdje neće biti onih koji likuju niti onih koji se osjećaju poraženim u ovom trenutku. Doista su u ovoj situaciji pobjednici studenti FIS-a koji napokon imaju adekvatne uslove za studiranje.

 • Da li je postojala potreba za takvim proširenjem?

– Ko je imao uvida u prostorne kapacitete na FIS-u, odnosno u zgradi islamskih ustanova, zna da smo do sada imali tri učionice na raspolaganju, a pošto imamo skoro 400 studenata, što na osnovnim što na master i doktorskim studijama, jednostavno smo bili prinuđeni da im obezbijedimo normalne uslove za studiranje. Dešavalo se dosada da, ko prvi stigne, ima prostorije za studiranje, a oni drugi ili se moraju praviti novi rasporedi ili nemaju prostora.

Mi smo sada dobili tri nove učionice, adekvatno opremljene, novi amfiteatar, biblioteku, čitaonicu, tako da će FIS, nakon što se završi ovaj proces proširenja prostornih kapaciteta, jednostavno moći da odgovori savremenim izazovima u studiranju i obezbijedi svojim studentima adekvatne uslove.

Naravno da smo mogli čekati da nam oni izdaju dozvolu, ali bi se moglo desiti kao u slučaju svih džamija koje sam spomenuo.

Najsvježiji primjer jeste kada se jedan naš ugledni biznismen iz Njemačke ponudio da pravi džamiju i gasulhanu na groblju Gazilar – projekat koji je jako vrijedan, koji treba da obezbijedi gradu Novom Pazaru normalne uslove za obavljanje dženaze i sve prateće objekte… On je insistirao da dobije dozvole. Evo već prošlo je pola godine, a on nije dobio nikakav odgovor, iako je usvojen zakon u Srbiji da taj proces mora da se ubrza i da on, kako je rekla ministrica infrastrukture Zorana Mihajlović, može da traje najviše tri nedjelje. U Novom Pazaru se ne poštuju nikakva pravila. Vi ste prinuđeni ili da nemate uslova za studiranje ili da rješavate to na način kako to rade gotovo svi građani Novog Pazara.

Zašto je sad naš objekat interesantan – to je poražavajuće, ali da smo mi htjeli i pristali platiti reket nekome, što je u suštoj suprotnosti s onim što treba da bude suština rada Fakulteta za islamske studije, mi bi smo dobili dozvolu, na to nismo pristali.

 • Premijer Vučić je rekao da neće poslati policiju i žandarmeriju, već da će se problem riješiti na drugi način. Koje bi bilo prihvatljivo rješenje, po vašem mišljenju?

– Ovo je pitanje jako složeno. Ja sam nekoliko puta za medije izjavio da ovo nije pitanje samo dozvole i samo zgrade FIS-a niti zgrade islamskih ustanova. Mislim da je premijer Vučić jako dobro razumio čitavu situaciju i u tom kontekstu je bila i njegova izjava koja je doista ovdje u Novom Pazaru prihvaćena s velikim rasterećenjem. Jednostavno, tenzije su se spustile. Nema više te uzavrele atmosfere.

Naravno da smo mi spremni na razgovore, da se pronađe rješenje za ukupnu situaciju u kojoj se nalazi Islamska zajednica, muslimani i Bošnjaci u Sandžaku.

Zašto ovo govorim? Jedna nepravda rađa drugu. Jedno nepoštivanje zakona, ustava, automatski kod onih čija su prava ugrožena dovodi do situacije da revidiraju svoje odnose prema onima koji su najodgovorniji da se to poštuje i da svoje djelovanje jednostavno usmjere u pravcu koji je jedini moguć.

Godine 2007. brutalno je prekršen Ustav i zakon države Srbije kada je tadašnji premijer Koštunica zajedno sa političarima u Sandžaku, kada su pokušali razbiti IZ i napravili paravjersku tvorevinu. Jedan od ključnih razloga zašto su to uradili jeste upravo povrat vakufske imovine, gdje su oni rekli – mi bi vama vratili, a ne znamo kojoj islamskoj zajednici da vratimo.

Sve je to bila jedna igra. Stvari se ne mogu rješavati time što ćete vi probati da zaliječite određeni problem koji je iskrsnuo u trenutku. Već ako želite suštinski da stabilizirate ovaj prostor, da povratite povjerenje Bošnjaka i muslimana u ovu državu – morate da im pokažete da ste spremni da rješavate i sva ona bolna pitanja koja njih tište, a Islamska zajednica je prva na listi tih problema, tako da ja očekujem da će ovo biti povod da se povedu ozbiljni razgovori, ozbiljan dijalog, gdje će se uključiti svi oni faktori koji mogu biti od uticaja, da doprinesu da se to pitanje riješi na zadovoljavajući način, u prvom redu je država koja je tada kumovala tom proizvodu, naravno, imamo sad situaciju da oni koji obnašaju najviše funkcije u državi ozbiljnije prilaze rješavanju tog problema i ja sam to razumio na taj način.

Mi, htjeli ne htjeli, bit ćemo tema, ali ono što je mnogo važnije – prilike u Sandžaku su se jako stabilizirale nakon ove reakcije premijera Vučića, jer znate mi smo imali to iskustvo… imamo još frustraciju od 2010. godine kada se desilo ono na što su upozoravali svi – te razbijene glave i na strani imama i vjernika, ali i na strani policajaca. Hvala Bogu, svijest je pobijedila u ovom trenutku i mi smo spremni na svu vrstu razgovora i sa lokalnom samoupravom i sa nadležnima u državi Srbiji da ovaj problem riješimo na jedini mogući način – a to je da se nađe model kako da se vrati IZ-i ovaj objekat i, naravno, legalizira. To je jedino razumno rješenje.

 • Kada je u pitanju pomirenje, ranije smo vidjeli zajednički skup SDA i BDZ Sandžaka – Pravda za Sandžak. Da li je bilo kakvih odgovora drugih političkih partija na poziv poslanika Muamera Zukorlića za pomirenje i poziv BDZ Sandžaka.

– Mi smo, doista, prošle godine i odlazeći na taj skup željeli pokazati da smo ih spremni, u onim stvarima u kojima se slažemo, uvijek podržati.

Naravno, s druge strane, iako smo, bez obzira što smo bili napadnuti, onoga trenutka kada smo se odbranili, ponovo vratili na taj kurs pomirenja koji nema alternativu ni kada je u pitanju Sandžak ni kada je u pitanju Srbija ni region, kakav odgovor smo dobili – Sulejman Ugljanin je prije par dana, ničim izazvan, ponovio stvari koje je kazao 2006. godine – da se neki nečasni ljudi kriju iza imena Mešihat, da Mešihat više ne postoji, te da BNV preuzima ingerencije za vjerske stvari u Sandžaku.

On je optužio Vučića zbog toga što nije poslao Žandarmeriju da ruši FIS, iako je prije dva mjeseca nazivao tu istu žandarmeriju četničkom, Srbiju fašističkom, sad je priziva da se obračuna sa Muamerom Zukorlićem, sa Islamskom zajednicom…

Nažalost, primjetno je da ne postoji adekvatna spremnost. Naša ruka je i dalje ispružena i mi, ako Bog da, od te politike nećemo odustati. Naravno, očekujemo da će više svijesti biti u narednom periodu, ali ono čime želim zaokružiti ovu priču – bez obzira što medijski to zvuči malo zastrašujuće u određenim momentima, mislim da oni koji su, da kažem, najvažniji u čitavom procesu, a to je bošnjački narod, on je na izuzetno visokom nivou svijesti, tako da neće dozvoliti bilo kakvu zloupotrebu u smislu destabilizacije međubošnjačkih prilika u Sandžaku.

Izvor: Al Jazeera


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. CELNIK STRANKE SDA NE BIRA SREDSTVO SAMO KAKO BI OSTVARIO SVOJ MONSTRUMSKI CILJ

  Sulejman Ugljanin kao celnik stranke SDA u Sandzaku dvije decenije je bio protivnik svega dobrog sto se radilo u Sandzaku.

  Ocito je da je Sulejman Uglanin sada u panici zato sto zna da je Narodni poslanik gos. Zukorlic ono sto su Bosnjaci Sandzaka dvije decenije cekali i prizeljkivali na politickoj sceni.

  Ono sto je Muftija Sandzacki Muamer ef. Zukorlic radio i gradio dvije decenije sada ce kao Narodni poslanik i braniti.

  Narodni poslanik gos. Zukorlic zastupajuci interese Bosnjaka Sandzaka dao je do znanja DRZAVI I VLADI da ce Bosnjaci Sandzaka braniti sve ono sto su mukotrpno gradili i nece dozvoliti rusenje objekta Fakulteta za Islamske Studije u Novom Pazaru.

  PREMIJER VUCIC koji je ODBACIO ZAHTJEVE Rasima Ljajica i Sulejmana Ugljanina da se nasilno rusi sve ono sto je Mesihat Islamske Zajednice u Srbiji grdio je bio veliki udarac za ove dva odvratna stvorenja.

  Upravo to je ono sto Ugljanina i Ljajica sada gusi.

  Ova dva odvratna stvorenja su zeljeli i prizeljkivali krvoprolice Bosnjackog naroda u Sandzaku samo kako bi pokazali da su oni u kontroli.

  Hvala Premijeru Vucicu koji im je drzavnickim stavom odbacio njihove monstrumke zelje za naseljem nad Bosnjackim narodom u Sandzaku.

  0

  0
 2. Hvala Allahu uzvisenom sto nam otvori oci preko naseg lidera M.Z. Ako imalo ima islama u ovom narodu, doci ce ubrzo kraj dosadasnjim faraonima zulumcarima, i narko bosovima, inshaa Allah.

  0

  0
 3. MasaAllah po hiljadu puta ovo je za sve pohvale a ne za rusenje. Tako nesto treba nagradit a ne polemisat i svadjati se. Tako nesto mogu samo budale pomisliti da rusui niko vise!

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.