Muratović: Bošnjaci u južnom Sandžaku su iznevjereni

18
6

20160212_101356-e1456297164586Almir Muratović, predjsednik izvršnog odbora Bošnjačke demokratske zajednice, je u emisiji Putevi i raskršća govorio o položaju Bošnjaka u Crnoj Gori 

ALMIR MURATOVIĆ: Moram krenuti sa tzv. „zloupotrebom prošlosti“ iz razloga što su Bošnjaci u prošlosti mnogo puta bili pred raznim iskušenjima, i slobodno mogu reći da su bili pred iskušenjima opstanka na ovim područjima. Jedan dio crnogorske javnosti pokušava da ovaj narod drži u nekom strahu i da zloupotrebljava za neke svoje političke ili druge poene. Naravno, nije sve tako crno, ima pomaka, ali sve to nije dovoljno da bi Bošnjaci u Crnoj Gori osjećali Crnu Goru u pravom smislu svojom domovinom, što naravno ne znači da je oni ne doživaljavaju kao svoju državu. Da bi jedan prostor u kojem živite, osjećali domovinom, taj prostor mora da vam bude topao kao dom, u pravom smislu te riječi. U domu ne smije da bude promaje, da se osjećamo nelagodno, da budemo kao ono što se kaže u svom domu, a svedocimo smo da kroz istoriju je ovdje bilo raznih vjetrova, i obično ko se zadesio na toj vjetrometini i koga je zadesila ta hladnoća istorije jeste Bošnjački narod. Pa čak i sada, u 2016. godini, u 21. vijeku vuče traume i iskustva iz prošlosti. Bošnjački narod onog momenta kada mu je nametnuto da je jedini spas u nezavisnoj Crnoj Gori, onda su oni podržali, naravno sa svojim uslovima koji nisu na ničiju štetu, veća samo da se osjećamo sigurni, kao svoj na svome. Ovo što se sada dešava, a moje mišljenje dijele i obični građani, jeste da su Bošnjaci u Crnoj Gori razočarani i mogu upotrijebiti i grubu riječ kao što je prevareni. Mi moramo da budemo otvoreni, i da ljude dijelimo na dobre i loše i da treba da živimo zajedno sa svojim susjedima, komšijama, i treba da shvatimo da su Bošnjaci autohton narod na ovim prostorima. Ono što Bošnjaci očekuju od većinskod dijela stanovništva jeste da budu tolerantiji, ne tolerantiji u smislu da mi nešto ne zaslužujemo, već da u okviru svojih projekata pokažu da nas poštuju kao autohton narod, a ne samo da Bošnjake koriste za političko čuvanje određenih interesa. Onaj ko nam spočitava da nekog čuvamo, ima svoju ocjenu da li je to pravedno ili nije, ali Bošnjački narod jeste izmapuliran, i u političkom, ekonomskom i bilo kojem drugom smislu. Bošnjačka dijaspora treba da osjeti da ima svoju domovinu, Crnu Goru i ta ljubav mora da bude obostrana, a ne samo sa jedne strane. Naša dijaspora se zloupotrebljava u ekonomskom smislu, kada su u pitanju neki projekti. Danas u 21. vijeku mi, Bošnjaci moramo da otvaramo i postavljamo neka osnovna i elementarna prava i pitanja. Moramo da otvorimo pitanje Bošnjaka kao naroda“

Popis u Crnoj Gori i odnos prema dijaspori?

ALMIR MURATOVIĆ: Prije svega želim da ukažem na neke nelogičnosti. Naša dijaspora nije uvršćena u popis, a ima biračko pravo, pravo da glasa i dala je ogromni doprinos 2006 godine kada je bio referendum, ali kada je trebalo da uđe u popis tu nije bilo dijaspore. Ono što bih poručio mom narodu, Bošnjačkom narodu jeste to da ne klone duhom, ma koliko bilo teško, neka sagleda pozitivnu stranu i da ne napupta ove prostore i da ne odlazi u svijet u neizvjesnost, da ne dozvole asimilaciju, jer će doći u situacija da, kada dolaze u Crnu Goru moraće da se prijave kao turisti. Skrećem pažnju da se više ljudi iselilo od kada je Crna Gora povratila svoju samostalnost, nego li kada je bilo vrijeme i teže nego sad“ dodajući da nisu ekonomski razlozi ti zbog kojih se samo iseljavaju Bošnjaci sa ovih prostora. „Skoro čitam u novinama da je alarmantno stanje u Podgorici jer nema mjesta u vrtićima, a nije alarmantno ako se škole na sjeveru Crne Gore zatvaraju jer nema učenika, a nije alarmantno stanje ako škola u Petnjici upiše 4-5 učenika a nekada je mnogo više upisivala, i nije samo u Petnjici, evo pogledaj te Berane i generalno komplet sjever Crne Gore. Krene auto put da se pravi i on se pravi do Kolašina, umjesto da počne od Boljara i to je namjerno napravljeno od strane države. Šta mi dobijamo ako nam je priključak na auto put 100 km daleko od nas, ja vama postavljam pitanje. Putna infrastuktura bi puno pomogla za ovaj kraj. I velika je žalost da mi u 21 vijeku pričamo o putevima, kada je u Africi urađeno prije 30 godina, a u evropskoj Crnoj Gori se priča, ne radi se, već samo se priča. Skoro je u našoj opštini nasut put koji je obećan još prije 10 godina, a građani treba da znaju da sve to oni plaćaju, to je njihov novac, novac od poreza, doprinosa i sl. Ja se najljepše osjećam u Petnjici a imao sam prilika da živim i van, ali možda je previše izražen taj lokal patriotizam, ali sam jednostavno tu zato što volim Petnjicu, volim svoj narod. Volim i one sa kojima se slažem i one sa kojama se ne slažem. Vjerujem u bolju budućnost, da ne vjerujem ne bi bio ni dana ođe, i radim na boljoj budućnosti.

(radio petnjica)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

18 KOMENTARI

 1. BS je dobila podrsku Bosnjaka zbog nacionalne politike i programa po kojem su u obavezi da TRAZE SAMOUPRAVU Bosnjaka na teritorijama Gde zive bosnjaci u vecini, krajnji je rok da zapocnu kampanju o Bosnjacko-muslimanskoj regiji ili zajednici opstina, a ukoliko su se zaglavili u foteljama i na vlasti, dobro bi bilo da se oglase i ako to ne zele ili ne mogu da aktualiziraju, neka to i kazu da narod bira one koji to hoce i neka napuste vlast za dobrobit svojih sunarodnjaka ovako su u pat poziciji, kao koalicija u vlasti moraju da zastupaju interese drzave na globalnom nivou pa makar i na stetu Bosnjackih interesa a sa druge strane su u moralnoj obavezi da zastupaju nacionalne interese Bosnjaka-muslimana kojima i oni sami pripadaju.

  0

  0
  • BS i treba da ostane u vladajucoj koaliciji i tu poziciju iskoristi za sto efikasniju promociju Sandzacke medjugranicne regije koja CG-u moze samo da afirmise u svakom smislu,demokratskom i ekonomskom. Sandzacki zurnalizam mora sto efikasnije da pokrene ove procese u CG-i i da se konacno uspostavi zajednicko Koordinaciono tijelo BNV-a Srbije i BNV-CG. Nurkovic i Ugljanin su tu proceduru zapoceli, ali sad je potrebno i pripremiti administrativnu infrastrukturu koja ce efikasnije ubrzati ove procese. U tom smislu je neophodno zahtjevati oficijalno od EU-e, da ove procese pomogne i otvori stalna predstavnistva u N.Pazaru i Rozajama kako bi ceo proces bio u saglasnosti sa standardima EU-e.

   0

   0
 2. Inteligenciju iz Juznog Sandzaka, koja radi u Novom Pazaru treba nastojati da se zaposle u Rozajama i dugim gradovima da bih se ozdravilapoliticka jacina tog djela Sandzaka kako bih moglo doci do bojeg tretmana Bosnjaka u Crnoj Gori.To bih preporucio da se razmisla o ovom mom predlogu .Jer nama treba svaki dijo Sandzaka da ojacamo politicki kako bih dosli do uspeha koji nam pripada kao Evropski narod .

  0

  0
  • Pa malo ratobornosti protiv vlasti nebi bilo zgore, najbolje da se mijenjamo vi bi ove crnogorcice doveli na projsjacki stap mada su oni mali pa i manje demokratizovani od Srba pa samo znaju da biju cak se ne libe popova i vernika.

   0

   0
 3. Gulikoze tvoj napad na DR.Cerica i postovanog Mutiju da su odgovorni za samostalnost Crne gore i referendumu mislim da je to cista laz tvoja .Znam osobu koja je radila sve u ime Bosnjaka da ne dode do Toga cak i financiski se ucinjelo iz dijaspore da se spreci odvajajnje .No istina je ta da su Bosnacke elite prevarne od stane Dukanovica . To su oni koj imaju privilegije i danas u vladi.Bosnjaci zabjudei za stolice smatrali su da ce to biti mala Amerika.I najvse sto je moglo snaci zlo Bosnjake je odlazak Dr. Haruna Hadzica iz Rozaja i neke inteligencije koji sa

  0

  0
  • Haso prijatelju moj, nema toga Bosnjaka koji se nebi odvojio od Srba ni u Srbiji ni u CG a ni u Pakistanu ako ih tamo ima a sad sto nisu mogli svi da izadju iz Srbije pa vam je hatar na neki nacin to potpuno shvatam ali ne da vam je hatar , nista se nije promijenilo samo je cilj postignut razdvojena su ta dva oka u glavi sto u krajnjem imaju svi Bosnjaci koristi, tako da nebiste pricali gluposti a sta i sami znate odvajanje CG od Srbije je potez stoljeca i udarac Srbskim nacionalistima od kojeg ni dan danas ne mogu da se oporave, a Sandzak je podijeljen odavno na Srbiju i CG i BiH jos za vrijeme austrougara i kralja.

   0

   0
 4. “Sandzak” je i pre nezavisnosti CG-e bio podeljen, tako da podrska nezavisnoj CG-i nije sahranila Sandzak, vec naprotiv omogucila njegovu reafirmaciju koja ce dobiti svoj epilog u poglavljima 23-24 u obe republike. Oni koji pokusavaju da krivicu za postojece stanje svale na strukture koje su podrzale nezavisnost CG-e, samo igraju jeftinu politicku igru. Nezavisnost CG-e, je proistekla kao otpor jednoumlju koje decenijama forsira Beogradska politicka elita, kao i iz realnog artikulisanja gradjana CG-e. Nezavisnost CG-e, je vise inspiracija kako se suprotstavit nacionalizmu koji zeli da crnogorski i boshnjacki narod drzi u potcinjenom polozaju u odnosu na Beograd. Za rijesenje Sandzackog pitanja postoje konkretni standardi EU-e, kao i mogucnost da BIH i Srbija ovo pitanje prevazidju i rijese demokratskim reciprocitetom. Naravno uz opasku da su gradjani Sandzaka- boshnjaci, mnogo autohtoniji u Sandzaku od onih koji su u BIH naseljavani u seobama i epizodama koje je diktirala proslost. I CG i Srbija ce u evropskim integracijama imati prilike da izraze svoje materinstvo prema boshnjacima Sandzaka u svakom smislu.

  0

  0
  • Pa onda kad je to tako te EU standardi u navedenim poglavljima 23 i 24 daju Sandzaku prekogranicnu regiju tj. obavezuje srbiju i cg da prihfate te standarde zasto onda sad bi neko htio da sebi pripise te zasluge. Zasto neko zeli u Juznom dijelu Sandzaka da spotne medubosnjacke sukobe i podjele? Kome to odgovara? Nijesu Bosnjaci J. Sandzaka niti kukavice, niti naivni. Mi znamo od davno da ce doci to vrijeme uspostave prava i EU standarda na nasim prostorima i zeljni smo da taj radosni trenutak docekamo u jedinstvo Bosnjaka Juznog dijela jer smo poduceni zlu mrznje i podjela iz ovog drugog dijela Sandzaka koji bi da nama dijeli lekcije o herojstvu i podanistvu. Vi koji sre zavadili nas narod iz Novopazarskog Sandzaka najmanje imate pravo drzati lekcije nama iz Juznog Sandzaka sve dok se ne izmirite i iz vasih redova otjerate one koji se ekstremno bogate na racun naseg naroda. I kad dode taj dan, uspostave prekogranicne saradnje, insaAllah, da zna samo ako ne budete ujedinjeni sa nama ce samo saradivati oni koji su miroljubivi i koji ne odgone svakog naseg Bosnjaka samo zbog toga sto drugacije misli. I jedan i drugi dio Sandzaka tj. Bosnjaci oba dijela moraju raditi na sebi i na uspostavi istinskog jedinstva te tako spremni docekamo realizaciju EU standarda.

   0

   0
   • Tako je “gulikoze” Buntovnicima sad za sad nema mesta kod nas, a EU standardi nece bas doci tako bas po definiciji, tu postoji pravo ali ga treba ostvariti i sprovesti u djelo sto je isto jedna dugotrajna borba, u CG Bosnjacki politicari moraju da imaju strategiju na koji nacin dobiti ta prava koja sleduju Bosnjake, A SB mora da redefinira svoje ponasanje u vlasti i to tako da ima jasne zahtjeve za Bosnjackom samoupravom dok ne bude kasno narod prezivljava i 90% bi odselilo iz ove drzave.

    0

    0
 5. Ovo je čovjek kojem treba dati emanet da preporodi Petnjicu. Uz to ovo je živa istina niko nije iznevjeren kao Bošnjaci u južnom Sandžaku i .CG.

  0

  0
  • Ma onda ti uopste ne poznajes situaciju i stanje nasega Bosnjackog naroda u Bihoru i Juznom dijelu Sandzaka. Ne znam kako mogu preporoditi jedan grad polupismeni ili nepismeni politicari koji iza sebe nemaju nikakvog privatnog uspjeha osim toga sto hatar ga zenin vuce da bude potrcko svoga “vode”.

   0

   0
 6. Eh moj Almir bey, niko ti nije nas izneverio brate. Mi smo sami sebe izdali i prodali svoj Sandzak onog dana kad smo glasali na referendumu za nezavisnu crnu goru. A i ti si sam i cijela tvoja porodica glasali za nezavisnost crne gore. I tvoj sadasnji sef Muamer Zukorlic kao i bivsi rejs Ceric su preporucili Bosnjacima cg da glasaju za nezavisnost cg, a sada im puna usta Sandzaka i Autonomije Sandzaka. Imalo nas je dosta koji smo spremni bili dati sve od sebe da dobar broj Bosnjaka odvratimo od onog “da” al nakon preporuka gore navedenih ni pare pomoci nijesu mogle. Te stoga prestanimo vise kukati i mijenjajte mentore jer sa ovim sadasnjim se ne moze makiti naprijed. A dijeliti nas Bosnjacki narod kao sto je u srbijanskom dijelu Sandzaka podijeljen, necete moci u juznom dijelu( cg). Pamet uglsvu i okrenimo se mi sebi, svome Bihoru a Sandzak ce doci sam po sebi.

  0

  0
  • Što se tiče glasanja za nezavisnu CG tu je imao uslov koji Rafet krije kao zmija noge. Dogovor o prekograničnoj regiji Sandžak. U programu BDZ koliko znam ja vidio je prekogranična regija i nema ništa kontradikrono između nezavisnosti i prekogranične regije.

   0

   0
   • Za taj Rafetov uslov niko od vas koji ste glasali za podjelu Sandzaka nije znao vec ste iz ljubavi spram mila prokletog i vase crne gore glasali za nezavisnost cg. Prema tome prestanite vise manipulisati sa onim sto ste svjesno i razumno prodali i sami unistili. Vi Bosnjaci ste uz blagoslov Cerica Mustafe, tadasnjeg Rejs ul-leme i Muamera Zukorlica, i ostalih politickih fukara pokopali Sandzak, tj. bez dzenaze ga u historijsku proslost otjerali. A sad bi ste htjeli vi isti jos tim posmrtnim ostacima da haramom profitirane i manipulisete. Dosta vise toga.

    0

    0
  • Vrlo realan komentar. A i dobra preporuka. Pamet u glavu, okrenite se jedni drugima i svom kraju. Pa će valjda i Sandžak i Sandžaklije doći k sebi.

   0

   0
  • meni je bilo neprirodno da muslimani glasaju za uspostavljanje granicne linije po sred ovog naseg kako ga zovemo sandjaka,ali je mrznja prema srbima prevladala i potisnula zdrav razum 😉

   uostalom sad bi i kroz Crnu Goru nicale ruske baze kao sto nicu i kroz Srbiju,i standard bi mnogo bio manji u juznom sandzaku nego danas tako da mislim da smo ipak pravilno postupili 😉

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.