Muftijna hutba u Potok džamiji: ‘Oni nam otimaju djecu’

1
3

Novi Pazar – U petak, 27.09.2013. godine, glavni muftije Muamer-ef. Zukorlić održao je hutbu u Potok džamiji u Novom Pazaru. Muftija je proteklih hutbi govorio o hadžu i poslao osnovne poruke o značenju hadža općenito, Ihrama kao preduvjeta za hadž, kao i Tavafa, jednog od osnovnih ruknova hadža. Današnja hutba bila je posvećena još jednom obredu hadža – Sa’j od Safe do Merve. Muftija je kazao da su Safa i Merva mjesta u neposrednoj blizini Kabe, čija važnost se veže za Ibrahima, a.s., odnosno za njegovu suprugu Hadžeru i sina Ismaila.

„Ibrahim a.s. je glavni nosilac vjere islama. Prije Ibrahima je bilo poslanika, koji su također prenosili osnovna učenja islama, ali do tada je  to bilo u izrazito duhovno-moralnoj dimenziji. Dolaskom Ibrahima a.s., islam po prvi put doživljava svoju cjelovitost koja dobija i svoju formalno obredoslovnu dimenziju, odnosno definiciju. I zato se islam, općenito tevhid, vjera monoteizma, vjera u jednog Allaha dž.š. vezuje za poslanika Ibrahima a.s.“ – naglasio je Muftija.

Kraći isječak

On je podsjetio  da je Hadžera, u traganju za hranom za svoje dijete, išla sedam puta od Safe do Merve, zatim Allah dž.š. daje da na Saffi, u sred pustinje potekne izvor Zemzem, koji od tada više nikada nije presušio, i koji danas predstavlja glavni izvor napajanja hadžija, koji je mubarek izvor i koji pored svog osnovnog efekta napajanja čovjeka ima efekte prema nijetu.

„Ko popije Zemzem radi žeđi on nije žedan, ko popije radi zdravlja izliječit će se od bolesti, ko popije radi bereketa dobit će taj bereket, ko popije radi nafake dobit će nafaku. To su poruke Poslanika s.a.v.s.“

Muftija je kazao da riječ safa na arapskom znači čistota i dodao da su imena majka svih nauka. Sve što vrijedi sadržano je u imenu i ime je osnov identiteta .

” Veoma je važno kako se zovemo, kava imena dajemo svojoj djeci. Ime čovjeka govori o identitetu njegovog roditelja jer roditelj svoj identitet utiskuje u svoje dijete. Majke i očevi koji daju djeci nekava strana imena, filmska, iskazuju sopstvenu duhovnu prazninu. Zato su imena jako bitna.“

Muftija je istako da je jedna od poruka Sa’ja ta, da svako  ko svoje dijete ostavi na čistoti morala, vjere, imetka, djelovanja, ostavio ga je na sigurnom i te će im Allah dž.š. dati zemzem. Dat će im čistotu vode, čistotu nafake, čistotu opskrbe.

Govoreći o Mervi, Muftija je kazao da na arapskom „merva“ znači „korito“ i dodao da čistota ima svoju putanju i da se čistota putanje mora zaštiti nekim koritom…

Cijela hutba


„Ako nemate mehanizam, sistem zaštite naše čistote, naših moralnih, duhovnih i nacionalnih vrijednosti, onda će vam to sve iscureti. Zato danas naš narod ne može da objedini svoju energiju, jer se korito njegove energije osipa. Vjersko korito jer nam razaraju islamsku zajednicu i nacionalno korito jer su nam razdijelili nacionalnu matičnu državu i nacionalne institucije i kulutrno korito jer nemamo kulturne institucije.“

Muftija je naglasio da nema opstanka jednom pojedincu ili jednom narodu koji ne ostane dosljedan svojim vrijednostima a isto tako, koji ne napravi korito, kroz koji će se njegova energija čistoće prenositi.

Na kraju hutbe Muftija je uputio dovu Uzvišenom Allahu da nam se smiluje, pomogne i da sve prisutne obaspe bereketom.

Sample Image

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.