Muftijin fanatički islam nepovoljan po Srbiju

1
7
Predrag Marković, srpski historičar

Oštra retorika muftije Muamera Zukorlića neće zapaliti Sandžak, ali treba da drži Beograd u stanju pripravnosti. Očigledno je da muftija Zukorlić hoće ekstremizmom da se pozicionira u svojoj sredini, ali je i svjestan da Turska, koja ima ambiciju, a vjerovatno i kapacitet, da se nametne kao pokrovitelj cijelog regiona, nije pretjerano oduševljena tim njegovim fanatičnim vjerskim stavom – poručuje u intervjuu za „Novosti“ istoričar dr Predrag Marković, naučni savjetnik na Institutu za savremenu historiju.

* Kako bi Beograd trebalo da se postavi prema ovakvoj Muftinoj retorici? Može li se dogoditi da tenzije dovedu i do „internacionalizacije problema“, što je u Vojvodini već pokušano?

– Dobra je ideja naše države da neke stvari koje se tiču Sandžaka, ali i albanskog pitanja, direktno raspravi sa Turskom. Dobro je i to što je Srbija ovaj put izbjegla grešku iz devedesetih da homogenizuje građane isključivo po vjerskoj i etničkoj osnovi. A i značajan dio muslimana u Sandžaku pokazuje visok stepen građanske i političke svesti i odbija da se svrstava u tabore samo po kriterijumu fanatičkog islama. I bošnjački političari pokazuju da to ni za njih nije opcija.

* Kakav utisak su na vas ostavili snimci iz Novog Pazara prilikom posjete Erduana, činjenica da su se teško mogle vidjeti srpske zastave u moru turskih …

– Mi generalno imamo problem sa državnim i nacionalnim identitetom, sa državnim simbolima, i to nije slučaj samo u Sandžaku, već u gotovo svim krajevima Srbije. Himnu smo naučili tek skoro, posle godina pobjeđivanja naših sportista, a i sada većina jedva zna prve dvije strofe. Starije generacije i dalje se više osjećaju Jugoslovenima i „u glavama“ još žive u državi koja je prestala da postoji prije 20 godina. Moramo da priznamo sebi da više nemamo veliku državu i da u skladu sa tim mjerimo svoje mogućnosti i poteze.

Izvor: Novosti.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Abdullah ibni Mesud r.a.: Najistinitiji je govor u Allahovoj knjizi, a najčvršća veza je riječ bogobojaznosti. Najbolja vjera jeste vjera Ibrahimova. Najbolja je praksa praksa Muhammedova, sallallahu alejhi ve sellem Najbolja je uputa uputa vjerovjesnika, alejhi selam. Najbolji je govor zikr, veličanje Allaha. Najbolje kazivanje jeste kazivanje Kur'ana. Najbolji dio posla jeste lijepo okončanje. Najpogubnije su novotarije. Malo i dovoljno bolje je od mnoštva koje čovjeka zavede. Duša koju možeš popraviti bolja ti je od bogatstva koje ne možeš izbrojati. Najgore pravdanje jeste ono pri smrtnom času, a najgore je kajanje ono na Sudnjem danu. Najgora zabluda jeste zabluda poslije upute. Najbolje je bogatstvo bogatstvo duše. Najbolja sprema za putovanje jeste bogobojaznost. Najbolje što se u srcu može posaditi jeste čvrsto vjerovanje i sumnja u pozive nevjerstva. Najgore sljepilo jeste sljepilo srca…

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.