14. Mart 2018

Narodni poslanik muftija dr. Muamer Zukorlić je ponovo danas zatražio da se muslimanima u Skupštini obezbijedi poseban prostor za molitvu i istakao da je to vjersko pravo zagarantovano Ustavom.

Zukorlić je gostujući na Tv Prva rekao da su pravoslavci, katolici, ali i muslimani, još 1936. godine imali u parlamentu obezbijeđen poseban molitveni prostor i da ne vidi razlog zašto bi to sada bio problem.

On je prije nekoliko mjeseci o tome uputio formalni zahtjev predsjednici Skupštini Srbije Maji Gojković.

Zukorlić smatra da se problem javlja samo kada se kaže da treba obezbijediti poseban prostor za muslimane i navodi da je to vjersko pravo Ustavom i zakonom zagarantovano.

Ističe da bi poseban molitveni prostor olakšao molitvu muslimanima i da ne bi imao ništa protiv i kada bi se obezbijedio neki prostor u blizini skuštine, što neki predlažu, ali da je to sigurno mnogo teže nego u samom parlamentu.

Podsjetio je da muslimani pet puta dnevno obavljaju molitvu.

“Čovjeku treba omogućiti, gdje god se nalazi, da može da se moli odnosno da ne mora da bira posao ili vjera”, rekao je Zukorlić dodajući da u sjedištu UN postoji poseban molitveni prostor, zatim u Senatu SAD, u mnogim institucijama EU i slično.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles