3. Februar 2016

333333333Novi Pazar – Sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić izjavio je danas da lider srpskih radikala Vojislav Šeselj zna da je za Srbiju i njen državni interes, kao i sve njene građane, inicijativa o Sandžaku kao prekograničnoj regiji vrlo uspješan koncept povezivanja sa Crnom Gorom i ni na koji način ne znači secesiju.

Reagujući na osude SRS-a zbog takve izjave, muftija Zukorlić je za Tanjug rekao da je ta kritika očito usmjerena u pravcu “regrutovanja biračkog tijela zbog narednih izbora”.

“Sasvim je jasno da moja poruka o Sandžaku kao prekograničnoj regiji sa izvjesnim stepjenom autonomije ni na koji način ne ukazuje na mogućnost secesije”, naveo je muftija i dodao da su se “naprotiv prekogranične regije, kao jedan vrlo uspješan koncet povezivanja u Evropi pokazale kao faktor stabilnosti unutar jedne države, ali isto tako i regionalne stabilnosti”.

Muftija je siguran da, kako kaže, sam Šešelj, uprkos svom radikalizmu i ekstremizmu, sasvim jasno zna da je za samu Srbiju i njen državni interes, kao i sve njene građane, takvo povezivanje sa Crnom Gorom potrebno.

Muftija Zukorlić, naime, objašnjava da bi Srbija na neki način mogla nadomjestiti ono što je izgubila osamostajivanjem Crne Gore.

SRS je ranije danas najoštrije osudila izjavu sandžačkog muftije  da bi Raška oblast trebalo da bude definisana kao neka vrsta prekogranične evropske regije sa izvjesnim stepenom autonomije.

SRS u saopštenju upozorava da separatističke težnje u Raškoj oblasti sve više uzimaju maha i da bi se ovaj problem dodatno produbio ukoliko bi u vlasti participirali ekstremisti poput Muamera ef. Zukorlića.

Izvor: Tanjug

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles