Muftija Zukorlić: ‘Prizren je centar kulture islama na Balkanu’

9

bsk24

Kosovo – Visoka delegacija Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) na čelu sa predsjednikom kongresa Mustafom Cerićem juče je u sklopu posjete Prizrenu u poslijepodnevnim satima posjetila Odbor islamske Zajednice u Prizrenu.

U delegaciji su bili i glavni muftija IZ u Srbiji Muamer ef. Zukorlić, rektor Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru prof. dr. Mevlud Dudić, predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF) Hako Duljević, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice u Crnoj Gori Hazbija Kalač, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice u Albaniji Fatmir Baçi, potpredsjednik Sandžačke dijaspore za zapadnu Evropu Ahmet Ahmatović, a u njihovoj pratnji u ulozi domaćina, član predsjedništva Bošnjačkog savjeta Kosova Isak Meta.
U veoma srdačnom razgovoru sa predsjednikom Odbora Islamske zajednice u Prizrenu Lutfijom ef. Ballëkom, gosti su domaćina upoznali sa trenutnim aktivnosti, interesovali se o džematu u prizrenskom regionu, posebno o Bošnjacima, i razgovarali o budućoj saradnji SBK-a sa Islamske zajednicom (IZ) u Prizrenu. Takođe se razgovaralo o vrijednostima islama, pogotovo u vrijeme ramazanskih blagdana, te o velikoj sličnosti života i rada građana Novog Pazara, Prizrena i Sarajeva, kao i o bogatoj zajedničkoj historiji ovih gradova.
Ispred SBK-a presjednik Cerić je obećao svaku vrstu pomoći jer je Prizren, kako je rekao, pored Sarajeva i Skoplja jedan od najautentičnijih gradova na Balkanu koji prezentuje vrijednosti islama i života u islamu na najbolji mogući način.
U sličnom tonu govorio je i glavni muftija Muamer ef. Zukorlić istakavši, između ostalog, da Novi Pazar, Sarajevo i Prizren vežu neraskidive islamske veze i burna a takođe i slična historija, te da se trebaju sačuvati ta zajednička tradicija ali i njihova zajednička budućnost. On je predložio da Prizren jednog dana bude proglašen centrom kulture islama na Balkanu upravo zbog svih tih zajedničkih islamskih vrijednosti, kulture i tradicije, a posebno svoje multikulturalnosti koje posjeduje.
Nakon sastanka gosti i domaćin sastanka su dali kratke izjave za medije.
“Bio je to jedan fini i bratski razgovor sa predsjednikom Islamske zajednice ovdje u Prizrenu u kome smo razmijenili mišljenja. Ja se u ovom šeher gradu uvijek osjećam ugodno i vedro kao što se i svi ljudi takvi u vašem gradu koji pokazuju vedrinu, dobrodošlicu i nadam se da će ova zadnja trećina mubarek mjeseca ramazana proći u makfiretu, oprostu te molim dragog Allaha dž.š. da nam ukabuli post, da nam ukabuli ibadete, teravije, učenje Kurana te da iz ovog mjeseca ramazana izađemo jači i snažniji kao i jedinstveniji. Upravo učim dovu za Kosovo, za prosperitet, napredak, slobodu, da i mi Bošnjaci na primjeru Kosova možemo dosta naučiti, a nadam se da i Kosovo može dosta naučiti od nas, znači, trebamo učiti jedni od drugih”, rekao je Mustafa Cerić.
Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić je istakao da su oni danas u Prizrenu u ime Svjetskog bošnjačkog kongresa sa ciljem promocije ove krovne bšnjačke organizacije, a isto tako sa ciljem povezivanja Bošnjaka ovog područja sa Bošnjacima Sandžaka, BiH i ostalih dijelova Balkana i cijele bošnjačke dijaspore.
“U okviru protokola naše posjete je i posjeta ovdašnjoj Islamskoj zajednici u Prizrenu gdje smo imali, prije svega izuzetno bratsku i prijateljsku atmosferu, kao i ranijih godina i vrlo korisne i konstruktivne razgovore. Treba istaći da je, kao što sam i u toku razgovora naglasio, Prizren  jedan od gradova gdje moje srce osjeća veliku komociju te jedan od gradova koji mi simbolizira pravu, autentičnu toleranciju, jer u današnja vremena riječ tolerancija je u stanju velike inflacije. Na međunarodnoj medijskoj sceni je jako puno ima na riječima, ali je nedostaje u praksi. U vašem gradu je to sasvim drugačije, jer ovdje nema upotrebe riječi tolerancija zato što je ovdje kod vas i kultura i tolerancija i stanje duha među ljudima i zato vrlo rado dolazim u ovaj grad i sa toplinom se susrećem sa mnogima, a posebno sa našim domaćinima iz Islamske zajednice. Imaćemo susret i sa bošnjačkim nevladinim sektorom, a potom i zajednički iftar, te zapravo želim istaći da Prizren ima kapacitete da bude balkanska centrala, tj. metropola islamske kulture i tradicije susreta, saradnje. U tom pogledu mi sa područja Sandžaka i Novog Pazara ali i sa svih područja bošnjačkog naroda na Balkanu pružamo Prizrenu i njegovim građanima tu čast, kao gradu, kao regiji i kao jednom kulturno-tradicionalnom bogatstvu svih nas ovdje, kao i razmjene naših iskustava. Upravo je današnja naša ponuda o tome vrlo rado prihvaćena.
Lutfi ef. Ballëk je naglasio da mu je velika čast ugostiti ovakve musafire.
“Nama je velika čast da su danas Islamsku zajednicu u Prizrenu posjetili dva velika čovjeka koji su tokom svog života dali veliki doprinos za dobrobit sviju nas, našem džematu i svima je nama velika čast da ugostimo ovako jake musafire kod nas i svakako da želimo da nas češće posjećuju. Izuzetno vas poštujemo i takođe trebamo raditi dobro u spriječavanju onog lošeg, a mjesec ramazan nas upravo uči tome te je čast da ste nas posjetili baš u ovom mjesecu. U svoje ime a i u ime čitavog našeg džemata želim vam srdačnu dobrodošlicu prilikom posjete našim bošnjačkim selima u regionu Prizrena.
Nakon sastanka delegacija SBK-a se uputila u Rečane na susret sa bošnjačkim nevladinim sektorom, a zatim će posjetiti Gornje Ljubinje – najveće bošnjačko selo u Župi, gdje će prisustvovali zajedničkom iftaru u okviru Festivala islama na Kosovu, što je i povod njihovog dolaska.
(info-ks.net)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

9 KOMENTARI

 1. Vjeverice ne toroci sa tim vasim propagandama.Vi ste jedina nacija na svijetu koja slave sve izgubljene bitke.Niko vas Srbe ni za sta ne banda i Vase se preprica.Sve ste izgubili.A sve vas je manje i manje izumirete nema vas.

  0

  0
  • Jeste carski grad zato sto su ga Turci takvog napravili…
   Bogu hvala sto je narod u Prizrenu znao da sacuva ono po cemu je taj grad poseban…sadrvani, kaldrme, Kalaja, zanimljivi sokaci i prekrasna arhitektura….

   0

   0
  • Nemanjici su bili albanski katolici I njihovo pravo prezime je Nemandi. Najblizi Dusanov saradnik je bio iz fisa Lesi. U Novom Brdu su sacovani spiskovi Dusanovih duznika koji se zovu Marash, Suk, Lek, Mikel, Genc, Agron………

   Stefan prvovencani je krunu dobio od pape Honoriusa III 1217. godine sto znaci da je bio katolik isto kao i njegov potomak Dusan kome je papa odbio da posalje krunu zbog njegovog zverskog postupanja prema sopstvenom ocu. Dusan je naime u bespostednoj i surovoj borbi za vlast svoga oca Stefana oslepeo i slepog zatocio u decanski manastir.

   Stefan je prije no sto je umro, odonosno po Dusanovom nalogu mucki likvidiran, prokleo Dusana i njegov porod, a kazna je stigla jako brzi – na Marici i Kosovu………….

   Uz gusle se inace potpuno drugacije gusla, ali nauka je nauka, a guslarska mitomanija je nesto sasvim drugo!

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.