Bakir Izetbegović i Boris Tadić igraju na istoj strani!

12
40

Sandžak – Predsjednik Srbije i Izetbegović mlađi našli su zajednički interes i zajedničkog neprijatelja.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u posljednjem intervjuu za Federalnu televiziju (FTV) otvoreno je kritizirao glavnog muftiju Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamera ef. Zukorića zbog njegove, kako je rekao, politike konflikta.

Politički vrh

Izetbegović je tako kazao da “previše ima konflikta oko muftije Zukolića”, što je u nekim medijima protumačeno i kao činjenica da je bošnjački politički vrh u Sarajevu uskratio podršku muftiji Zukorliću i da je njegov jedini saveznik reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić.

– Konflikata (ima) u samom Sandžaku, s predstavnicima Bošnjaka Sandžaka. Rekli ste, i sa mnom, pa sada s Beogradom… Ja nisam siguran da je to put – izjavio je, između ostalog, Izetbegović o muftiji Zukorliću.

Muftija Zukorlić je u razgovoru za “Dnevni avaz” oštro reagirao na Izetbegovićeve komentare. Kaže da je žalosno da Izetbegović i Beograd šalju identične poruke Bošnjacima Sandžaka i da bošnjački član Predsjedništva BiH izigrava portparola. To, kako veli, samo potvrđuje izjavu reisa Cerića da “ovi u Sarajevu samo prepisuju od Beograda”.

– Ako sam u prilici da biram između konflikta i neslobode, ja ću izabrati konflikt. Čak se ponosim što sam u konfliktu sa svima s kojima danas jesam u konfliktu. Navodna konfliktnost kao pojava u Sandžaku je zapravo jedini preostali dokaz da Sandžak nije potopljen i da Bošnjaci ovdje nisu poraženi. Zapravo, to je put našeg uspinjanja i našeg ostvarivanja slobode. Iz Beograda su nam prilikom agresije na Islamsku zajednicu poručili “da se dogovorimo”. A to “da se dogovorimo” znači da postanemo servis beogradskih interesa na ovom prostoru. Nažalost, sličnu poruku sada dobivamo i od Bakira Izetbegovića – kaže Zukorlić.

Smatra da je posljednjih nekoliko susreta Borisa Tadića s Bakirom Izetbegovićem dalo velike rezultate.

– Oni su, očigledno, našli zajednički interes i zajedničkog neprijatelja. Nema dileme da igraju na istoj strani! Osim toga, gospodin Izetbegović nema moralnog kredibiliteta da govori o konfliktima, niti da bilo koga poziva na “prevazilaženje konflikta”. Da je bio to što danas nama preporučuje, ne bi bilo više hiljada mrtvih Bošnjaka u međubošnjačkim sukobima s Fikretom Abdićem. Ne razumijem Izetbegovićeve poruke, osim na način da on i njemu slični nas u Sandžaku doživljavaju kao problem u pokušaju da otvore novu stranicu s Beogradom. Ali, ne na način da Bošnjaci imaju prava kao i drugi narodi, već da se “sve zaboravi”, da Bošnjaci ostanu podređeni i da se igra po pravilima Beograda – oštar je glavni muftija IZ Srbije.

Katastrofalne posljedice

Činjenica da se Izetbegović praktično sam upregao u kolo beogradske politike, prema Zukorliću, može imati katastrofalne posljedice i po Bošnjake u cijelosti.

– Mislim da je Bakir Izetbegović, svjesno ili nesvjesno, dobio ulogu da pokopa historijsku harizmu rahmetli Alije Izetbegovića. Jer, očito da je Alija Izetbegović jedina ličnost u Bošnjaka s toliko harizme koja tako moćno traje i nakon njegove smrti. Ne postoji nikakva ideologija, niti medijska hajka koja može pokopati tu harizmu. To, očito, jedino može učiniti onaj ko nosi njegovo prezime i ko, kako kaže, liči na svoga babu. Moja bojazan je da se ide u tom smjeru. Sve što se dešava samo potvrđuje realnost ove pretpostavke. Uključujući i posljednje izjave i sve što se, inače, radi. E, sad, kako je do toga došlo, postoje li dosjei ucjena i pritisaka, moglo bi se i o tome špekulirati, ali ne bih dalje o tome – istakao je Zukorlić.

Kosovska metoda satanizacije

Muftija Zukorlić, također, naglašava da Izetbegović precjenjuje sebe i svoj značaj, ali i značaj njegove eventualne podrške Bošnjacima u Sandžaku.

– Ovo što mi radimo danas nije samo sandžačka aktivnost. Ovo je svebošnjačka aktivnost. Mislim da je ovo što mi činimo tako dobro prepoznato među Bošnjacima u Bosni da će vrlo brzo doći vrijeme kada će političari koji daju izjave poput Izetbegovića potpuno  izgubiti podršku u svome narodu. Gledajte, kada nekoga ne možete poraziti regularnim, demokratskim sredstvima i argumentima, onda je dobra već oprobana udbaško-kosovska metoda satanizacije, pri čemu se ja trebam proglasiti opasnim i čovjekom sukoba – napominje on.

Šta bi bilo kada bismo slušali Bakira?

Upravo zato što, kako kaže muftija Zukorlić, agresija na Islamsku zajednicu u Srbiji nije uspjela KGB-ovskim “blickrigom” 2007. godine, krenulo se na raskidanje veza Bošnjaka iz Sandžaka i BiH, odnosno Turske.

– Iako je bilo negativnih implikacija u odnosima s Turskom, ta zemlja sada pravi zaokret i shvata da je pogriješila u Sandžaku. Nakon Turske, Beograd je na metu stavio naše odnose sa Sarajevom. Tamo gdje su ti odnosi bili krhki, kao što je slučaj s Izetbegovićem, oni su veoma brzo pukli. Tako se došlo do situacije da onaj ko bi trebao da pomogne  ostvarenju prava Bošnjaka u Sandžaku nama drži lekciju da je nas samo dva i po posto!? Ako bismo njega poslušali u tome kako da branimo interese Bošnjaka, vrlo brzo nas ne bi bilo ni dva posto – podvlači Zukorlić.

Izvor. Avaz.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

12 KOMENTARI

 1. Poslanik, a.s., poredi oslovljavanje muslimana nevjernikom sa najvećim grijehom poslije pripisivanja Allahu, dž.š., druga, a to je namjerno ubistvo, za koje Uzvišeni kaže: “Ko ubije jednog čovjeka, kao da je pobio cijelo čovječanstvo.”

 2. ostovani muftija Zukorlicu,
  To sto Vi sa Vasim timom radite prepoznaje svaki NORMALAN bosnjak koji je svjestan vjekovne potlacenosti,beskrupulozne asimilacije,diskriminacije,ubijanja i progona njegovog naroda.
  Neka Vas Uzviseni Allah nagradi i osnazi na putu vracanja slobode, dostojanstva i egzistencijalnih,ljudskih PRAVA obespravljenim,izmanipulisanim,opljackanim,zalutalim,namucenim Bosnjacima!
  Da licemjerni,PRODANI,kriminalni i korumpirani Izetbegovic imalo obraza ima barem bi Vas i Vasu borbu za dobrobit Bosnjaka i citavog Balkana barem sada podrzao jer je to jedini put da se prekine visevjekovna nepravda koja se Bosnjacima cini a bez toga NEMA pravog mira na Balkanu!
  Bosnjaci dobro znaju da licemjer Izetbegovic NEMA njihov legitimitet vec nam je podmetnut manipulacijama jos licemjernije Medjunarodne zajednice za koju”bosanski Kadirov” pristaje da zajedno sa nasim dzelatima radi na bioloskom istrjebljenju Bosnjaka koji su, nekim cudom,jos zivi.
  Pa on jos nije bio kako treba IMENOVAN(!!!)od onih za koje radi POTRCAO je po misljenje kod onih koji sanjaju o Evropi bez muslimana da bi mu tamo SAMO preko treceg lica(a nikakvog prijema!!)bila data NAREDJENJA koja on(kozna zbog cega)MORA da izvrsava.
  I on to (ko dresiran) i cini!
  Sretna sam sto su moji sandzaklije NAPOKON u uvazenom muftiji Zukorlicu prepoznali sposobnog, iskrenog,pametnog i harizmaticnog vodju koji nadahnjuje,upucuje,savjetuje,jaca samopouzdanje,prosiruje duhovne horizonte svih nas.
  A kada je sposoban zasto da ne bude vjerski i duhovni vodja i politicar?!

 3. muftija Zukorlic nije zlato, muftija je najvrijedji najtvrdji najvrijedniji i najukrasniji dragi kamen na dunjaluku za Bosnjake. Bog dragi nam ga je otkrio da nas ostale od drugih materijala isprofilise da sluzimo svojoj pravoj svrsi, uz pomoc muftije docice svak na svoje mjesto pa i Bakir Izetbegovic.

 4. Muftija je Bakire, DIJAMANT; ZLATO bosnjacko, ti si Bakire, obicna prasina. Zlato nikad ne gubi svoju vrijednost. Zlatnu posudu mozes baciti u blato ali zlatu se vrijednost nece umanjiti a prasina kad se digne do neba opet ostaje prsina.

 5. STANJE BOSNJAKA u BiH je REZULTAT izdajnicke i pogresne politike vrha SDA, korumpiranih i razjedinjenih lidera BOSNJAKA na vlasti koji se samo bore za fotelje! BOSNJACI svaki dan sve vise slijede sudbinu PALESTINACA,vise od pola ih zivi raseljenih u tudjem svijetu bez ikakvih prava sagnute glave!
  BOSNJACIMA BiH potreban je lider kalibra muftije Zukorlica nepokolebljivog borca za ljudska prava i slobode koji je boreci se za PRAVDU I ISTINU zadobio poverenje svog naroda i naklonost svih postenih ljudi svijeta.
  BOSNJACI samo ujedinjeni i odlucni da istraju na putu kojim nas vodi nas duhovni lider Zukorlic mogu racunati na bolju BUDUCNOST! Svi smo mi Zukorlic kojim je stalo do pravde i istine. Svi normalni BOSNJACI treba bezrezervno da daju podrsku Zukorlicu i da odlucno rade na ostvarivanju svojih ciljeva PRAVA I SLOBODA povratkom AUTONOMIJE SANDZAKU! Svi koji rade protiv interesa BOSNJAKA trebaju biti sankcionisani sklonjeni iz vlasti!!!

 6. E moj Bakire babo ti se u grob prevrće što te je takvog ostavio da odlučuješ u ime Bošnjaka.Da je tvoj babo 92 godine poklekao i “izbegao konflikt”danas bi Bosna bila u najboljem slučaju autonomna oblast u okviru velike Srbije ali nije hvala Allahu nego se suprostavio agresoru koji je želio da okupira BiH.I Armija BiH i Bošnjaci su imali izrode i izdajnike u svojem narodu u Cazinskoj krajini na području Velike Kladuše koji su uz podršku Karadžića bili “otpor”regularnoj BiH armiji.Identična situacija je i danas u Sandžaku gdje Srbija daje bezrezervnu podršku financijsku,logističku,političku,medijsku našim Abdićevcima Ugljaninu,Ljajiću,Jusufspahiću,Zilkiću kao i njihovim sljedbenicima.Ono što nisu uspjeli preko Fikreta Abdića da ostvare u Bosni i tako podčine Bošnjake sada isto pokušavaju ovdje u Sandžaku,sve je identično COPY-PASTE.Samo neka znaju gospoda izdajnici da ćemo se i ovog puta odbraniti od izdajnika i postati još jači i čistiji jer ćemo se osloboditi takvog otpada i kanalizacije!!

 7. Ovaj put neću govoriti o Bošnjacima i Srbima, narodima slične “historije i geografije”, već o Balijama i Srbendama (Četnicima, Vlahoderima), koji su faktički manjina, ali toliko bučni da se stiče utisak većine. Oni su čovjekolika bića bez identiteta, pripadaju onome ko im više da na tanjir, pa u skladu s tim i mijenjaju mišljenja, kako se mentorima sviđa. Naš narod za njih kaže da “ne možeš ga ni za glavu ni za rep uhvatiti”. Dok za Bošnjake i Srbe važi pravilo “ne čini drugome, što nebi volio tebi da se čini”, Balijama i Srbendama je životni moto “Neka komšiji crkne krava…”
  Pozitivno u svemu je sto narod nije glup, brzo ih prozre i kaže: “Psi laju, karavan prolazi.” Nadati se da na sljedećim izborima dobiju što i zaslužuju, pa polako na bunjište historije.

  P.S.Bio bih sretniji da se za prava građana bore članovi Predsjedništva, ministri, poslanici… što i jeste njihov osnovni zadatak, ali pošto to čine u ograničenom obimu, hvala Muftiji na angažovabhu.

 8. Postovani muftija,mogu samo da te mrze a i nas uz tebe.E kada bi imali nekog postenog srbina iz DBa da vam prosledi karton od ovog uginulog pupoljka sve bi nam bilo jasno.Unistili su,zajedno sa Dodikom,Harisa Siljdzica pa sada na BiH politickoj sceni nema branilaca bosnjackih interesa.Ovaj nas sandzaklija Radonjcic nije bas los ali i njemu je svaka druga kako postuje takozvanu Republiku koja je nastala na genocidu.Izgleda da je jedini spas da posle pobede BDZe u Sandzaku postovani dr Ceric potpomogne osnivanje sestrinske stranke u BiH.

 9. Uvazeni Muftija Zukorlic ispoljava nemoc Bosnjackih politickih “lidera” kako u Sandzaku tako i Bosni.

  Posto i nakon dvije decenije “neki” od Bosnjackih nemocnih “lidera” nece da napuste svoje pozicije, onda kako ih drugacije nazivati osim da su Beogradski podanici ili poltroni.

  Uvazeni Muftija Zukorlic bi svakako bio prihvatljiv ne samo od Bosnjackih politickih “lidera” (nemocnika/poltrona) nego i od Beograda samo kad nebi ukazivao na diskriminaciju koja se sprovodi nad Bosnjacima Srbije, a doduse i Bosne.

  Posto je uvazeni Muftija takav kakav je (bez dlake na jeziku) te ga Beograd i Bosnjacki politicki nemocnici/poltroni nemogu ucutkati onda ga oni moraju po svaku cjenu satanzirati, STO IM NI TO SIGURNO NECE POMOCI.

  Zapravo uvazeni Muftija dobija sve vise i vise podrske od Bosnjaka i drugih, iznutra i izvani.

  Bosnjaci vise nece dozvoliti da ih podanici/poltroni Beograda vode, to je sigurno.

  Mi Bosnjaci osim Bogu dz.s. nikom, nista duzni nijesmo!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.